ΟΙ «ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ» ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΜΑΣ!

0
73

Η τηλεόραση τα τελευταία χρόνια κατάφερε αυτό που δεν πιστεύαμε ότι θα γινόταν εύκολα. Μας έκανε να αποκτήσουμε νέες αγαπημένες ελληνικές σειρές.

Παραγωγές που όλο και μεγαλώνουν, ηθοποιοί που ξεκίνησαν ως άγνωστοι και εξελίσσονται σε μεγάλα ονόματα, πλοκές που σε κρατούν καθημερινά ή κάθε εβδομάδα μπροστά από την τηλεόραση.

Η επιστροφή στη μικρή οθόνη έγινε με κάποιες διαφορές. Από εκεί που μαζευόμασταν για κωμωδίες κυρίως, πλέον έχουμε κάνει μια στροφή στις σειρές εποχής. Οι «Άγριες Μέλισσες» το ξεκίνησαν, δημιουργώντας ένα trend. Ένα trend που όλο κι εξελίσσεται, φέρνοντας παραγωγές υψηλού budget (βλέπε τη «Μάγισσα» των 12 εκατομμυρίων) και παραγωγές που μπαίνουν στα σπίτια διηγώντας μια άλλη πτυχή της ελληνικής ιστορίας.

Οι «Ψυχοκόρες» είναι μια τέτοια παραγωγή. Η νέα σειρά-παραγωγή της Feelgood Productions έκανε πρεμιέρα την 1η Σεπτεμβρίου στον ANT1+ και κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή με δύο νέα επεισόδια στο antennaplus.gr. Βρίσκεται στις πολύ αρχές της δηλαδή, αλλά αυτό δεν τη σταμάτησε από το να μας κάνει να δεθούμε ήδη μαζί της.

Ίσως φταίει που μας είναι γνώριμη η πλοκή της. Συστηνόμαστε για πρώτη φορά με τις τηλεοπτικές ψυχοκόρες και την έννοια τους γενικότερα, αλλά η ιστορία τους έχει ειπωθεί στο παρελθόν. Την έχουμε ακούσει από το στόμα της ίδιας μας της γιαγιάς, όταν μας μιλούσε για τη δική της ζωή ή για τη ζωή μιας φίλης της, μιας γειτόνισσάς της από το χωριό. Η άλλη πτυχή της ιστορίας που λέγαμε και η οποία έχει ως βασικές ηρωίδες τις γυναίκες.

Οι «Ψυχοκόρες» διαδραματίζονται στη δεκαετία του ’50. Σε μια εποχή μακρινή και ταυτόχρονα αρκετά κοντινή για να μαθαίνουμε για αυτή από πρώτο χέρι ακόμα.

Λίγα λόγια για την πλοκή

Οι πρωταγωνίστριες, οι τέσσερις αδερφές Πολύζου, κάνουν μια ταπεινή και φτωχή ζωή στην επαρχία, με τα όνειρά της η κάθε μία. Ένα δυσάρεστο γεγονός, η εξορία του πατέρα τους, οδηγεί στο θάνατο τη μητέρα τους και αφήνει τις τέσσερις αδερφές μόνες τους, αντιμέτωπες με τις δυσκολίες.

Αναγκάζονται έτσι, μετά κι από παρότρυνση, να κατευθυνθούν προς την Αθήνα και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή ως ψυχοκόρες σε αριστοκρατικά σπίτια. Η έννοια αυτή τους παρουσιάστηκε πιο ειδυλλιακή απ’ ό,τι ήταν στ’ αλήθεια. Υποτίθεται ότι θα βρίσκονταν υπό την προστασία πλούσιων οικογενειών, κάτι σαν άτυπα υιοθετημένες, με μοναδικό αντάλλαγμα να προσφέρουν βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού. Η πραγματικότητα απείχε από αυτό και το κατάλαβαν από νωρίς, όταν φτάνοντας στο σταθμό της Αθήνας, οι τέσσερις αδερφές χωρίζονται αντί να πάνε στο ίδιο σπίτι όπως τους είχαν υποσχεθεί.

Η Μαρίκα και η Δεσποινιώ είναι οι μόνες που παραμένουν ενωμένες, στο σπίτι της οικογένειας Κοτρώτση. Η Βασιλική καταλήγει στην οικογένεια Αρδίτη, ενώ η Φρόσω φτάνει στην Κρυοπηγή Τριπόλεως ως ψυχοκόρη των Νάτσηδων. Χωρισμένες και μες στην άγνοια, η κάθε μία ξεκινά το προσωπικό της ταξίδι που επιφυλάσσει εκμετάλλευση και κακοποίηση, ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική, μέσα στα φανταχτερά όπως μοιάζουν σπίτια των αφεντικών τους, που όμως κρύβουν πολλές σκοτεινές πλευρές.

Οι ηθοποιοί

Η νέα σειρά του ANT1+ φέρνει μεγάλα ονόματα της ελληνικής τηλεόρασης και ταυτόχρονα μας συστήνει σε νέους ηθοποιούς, πολλά υποσχόμενους. Η πείρα της Δήμητρας Ματσούκα, του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, της Γιούλικας Σκαφιδά και άλλων καταξιωμένων ηθοποιών, κουμπώνει τέλεια με τη φρεσκάδα των Μαριάννα Κιμούλη, Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Μένια Βουλιώτη και Άννα Λουιζίδη (των 4 ψυχοκόρων), οι οποίες ζωντανεύουν ιδανικά τις γυναίκες εκείνης της εποχής, τόσο εμφανισιακά όσο και μέσα από την υποκριτική τους.

Shoutout φυσικά και στα υπόλοιπα μέλη του καστ, άλλα πιο γνωστά, άλλα όχι τόσο, που έχουν καταφέρει να μεταφέρουν αξιοπρεπώς τους χαρακτήρες του τότε στην οθόνη του σήμερα και να δώσουν σάρκα και οστά σε μία ιστορία που μας αφορά, που αποτελεί παρακαταθήκη μιας παλαιότερης γενιάς.

Η επίγευση των πρώτων επεισοδίων

Βρισκόμαστε λίγα μόλις επεισόδια στη σειρά και είμαστε ήδη invested με την ιστορία της. Αυτό γιατί δεν παρακολουθείς την ιστορία των ψυχοκόρων σαν ένα ενδιαφέρον σενάριο μυθοπλασίας. Την παρακολουθείς σαν μια αναπαράσταση αληθινών ιστοριών που υπήρξαν η ζωή κοντινών κι αγαπημένων σου ανθρώπων.

Οι «Ψυχοκόρες» έκαναν πολλούς από εμάς να ξανανοίξουμε την κουβέντα αυτή με τις γιαγιάδες μας και να αποκτήσουμε ένα κοινό ενδιαφέρον που θα παρακολουθούμε μαζί να ξεδιπλώνεται. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια!

Πηγή: neopolis.gr