Αυτές οι 6 βιταμίνες κάνουν «θαύματα» | Χαρίζουν ενέργεια και καλή διάθεση

0
48
Για περισσότερη ενέργεια και καλή διάθεση στη ζωή σας τότε ορισμένες βιταμίνες μπορούν να σας δώσουν ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

H απαιτητική καθημερινότητα πολλές φορές απορροφά την ενέργειά μας, ενώ πιθανόν συχνά προβλήματα στο σπίτι ή τη δουλειά, μας στερούν την καλή διάθεση.

Εδώ έρχονται να μας βοηθήσουν οι βιταμίνες, οι οποίες ανάλογα με το ποιες θα επιλέξουμε θα φροντίσουν να καλύψουν τα όποια κενά μας.

Ας δούμε αναλυτικά τις 6 βιταμίνες για ενέργεια, τόνωση και καλή διάθεση.

1. Βιταμίνη Β12

H βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη στον οργανισμό αφού υποστηρίζει τη σωστή μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Παράλληλα, συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας, ενώ διατηρεί υγιή τα νεύρα και τα κύτταρα του σώματος.

Βιταμίνη Β12 μπορεί να πάρει κάποιος μέσα από την κατανάλωση κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Πολλές φορές όμως επειδή η απορρόφησή της από τον οργανισμό μέσω των τροφών δεν είναι εφικτή, καλό είναι κάποιος να καταφεύγει στη λύση των συμπληρωμάτων διατροφής.

2. Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 συχνά αναφέρεται και ως πυριδοξίνη. Η βιταμίνη αυτή ενεργοποιεί και τονώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να προκύπτει περισσότερη ενέργεια από τη μετατροπή των τροφίμων.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει και την καλή διάθεση του ατόμου, αφού έχει βρεθεί να σχετίζεται μέσω διάφορων διεργασιών με την παραγωγή σεροτονίνης, ντοπαμίνης και GABA (γαμμα-αμινοβουτυρικό οξύ), τα οποία με τη σειρά τους όλα προωθούν την καλή διάθεση και ενέργεια.

3. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη του ήλιου όπως αλλιώς ονομάζεται διώχνει την κόπωση και την ατονία. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι επιδρά σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων της ψυχολογικής ανισορροπίας και της κατάθλιψης.

Αν και η Ελλάδα είναι μία ηλιόλουστη χώρα, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η βιταμίνη D λείπει από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

4. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α, μπορεί συχνά να υποτιμάται αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού με διάφορους τρόπους. Αρχικά συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του σώματος και βοηθά στην τόνωση της ενέργειας.

Η βιταμίνη Α εμπλέκεται και στη σωστή λειτουργία των κυττάρων, ώστε αυτά να παράγουν το μέγιστο δυνατό της ενέργειάς τους.

Μία μορφή της βιταμίνης αυτής, γνωστή και ως ρετινόλη, και η ανεπάρκειά της έχει συνδεθεί με σημαντική μείωση των επιπέδων της ενέργειας σε ποσοστό έως και 30% .

Επιπρόσθετα, έρευνες αποκαλύπτουν ότι η ανεπάρκειά της, συνδέεται με διάφορες προβληματικές σωματικές και ψυχολογικές καταστάσεις.

5. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C αν και είναι περισσότερο γνωστή για τα σημαντκά οφέλη της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες, συνδέεται επίσης με την τονωμένη ενέργεια, την καλή διάθεση και την αυξημένη πνευματική διαύγεια.

Επίσης, χάρη στους ισχυρά αντιοξειδωτικούς και αντιγηραντικούς παράγοντες που περιέχει, υποστηρίζει την συχνή ανανέωση και την σωστή λειτουργία των κυττάρων.

6. Φυλλικό οξύ

To φυλλικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη Β9 διαπιστώθηκε ότι σε επαρκή ποσότητα στον οργανιμό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και καλής διάθεσης.

Πηγή: healthstat.gr