Αυστραλία: “Μαύρο” στις ειδήσεις στο Facebook

142

Από το πρωί της Πέμπτης (18/2) οι Αυστραλοί χρήστες του Facebook δεν μπορούν να επισκεφθούν συνδέσμους πληροφόρησης τοπικών ή διεθνών μέσων ενημέρωσης. Το ίδιο ισχύει και για όσους ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυστραλιανές πληροφορίες.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας χαρακτήρισε “αυθαίρετο” τον αποκλεισμό από το Facebook της κοινής χρήσης ειδησεογραφικών άρθρων στη χώρα. Ο αμερικανικός κολοσσός αντιδρά σε σχέδιο νόμου που που έχει στόχο να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ δήλωσε ότι οι αρχές δεν προειδοποιήθηκαν από το Facebook για την απόφασή του να μην επιτρέπει πλέον στους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να δημοσιεύουν συνδέσμους για άρθρα ή να επισκέπτονται τις σελίδες στο Facebook διεθνών ειδησεογραφικών μέσων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά “τα μέτρα είναι άχρηστα, αυθαίρετα και θα ζημιώσουν τη φήμη του εδώ στην Αυστραλία”. Ο Φράιντενμπεργκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να είναι “απολύτως αποφασισμένη” να προχωρήσει με το νομοσχέδιό της που έχει στόχο οι πλατφόρμες να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης για την αναδημοσίευση περιεχομένων τους.

Το σχέδιο νόμου της αυστραλιανής κυβέρνησης υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τώρα βρίσκεται ενώπιον της Γερουσίας.

“Αυτό που επιβεβαιώνουν τα σημερινά γεγονότα για όλους τους Αυστραλούς είναι η κυρίαρχη θέση αυτών των γιγάντων στην οικονομία μας και το ψηφιακό τοπίο”, πρόσθεσε, λίγες μόνον ώρες μετά την “εποικοδομητική συνομιλία” που δήλωσε στο Twitter ότι είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μάρκ Ζάκερμπεργκ.

πηγή: Newsit.gr