Άνοιξη στα μαγικά χωριά της Κόνιτσας | Ποτάμια, γεφύρια και ηπειρώτικη κουζίνα

0
52

Στο Βορρά του Νομού Ιωαννίνων ανακαλύψτε τα γραφικά χωριά της Κόνιτσας και ζήστε στιγμές μέσα στην παρθένα φύση.

Ο ποταμός Αώος έχει ξεκινήσει για τα καλά το όμορφο τραγούδι του για να υποδεχτεί την ακριβή του Άνοιξη. Μας κάνει κάλεσμα σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του, στην Κόνιτσα, με τα ξακουστά χωριά, την ξεχωριστή κουζίνα τους και την πλούσια φύση τους, που δύσκολα συναντάς.

Η Κόνιτσα ή Κόνιτα στα βλάχικα, βρίσκεται στο βορειότερο σημείου του Νομού Ιωαννίνων και καυχάται για την ηπειρώτικη της παράδοση.

Κατά την εξερεύνηση σας στους περίπου 40 μικρούς οικισμούς του Δήμου, η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη, καθώς όλη η περιοχή στολίζεται από γεφύρια, μοναστήρια, εξωκλήσια, βρύσες και παλιούς νερόμυλους. Είναι τα χωριά των μαστόρων, των ξυλογλυπτών, των ζωγράφων και των αγιογράφων γνωστά ως Μαστοροχώρια, τα χωριά της Λάκκας του Αώου, τα καμποχώρια, και τα κτηνοτροφικά χωριά.

Με αφετηρία την πόλη της Κόνιστας και σε απόσταση μέχρι και 30 περίπου χιλιόμετρα, αυτά τα μαγευτικά χωριά μας περιμένουν να τα εξερευνήσουμε αυτή την εποχή, που τα πάντα είναι ολάνθιστα. Το πιο κοντινό χωριό, μόλις στα 10 χιλιόμετρα από την πόλη, είναι η Κλειδωνιά ένα γεωργικό χωριό, στις παρυφές του κάμπου, κοντά στον ποταμό Βοϊδομάτη.

Το ξακουστό γεφύρι της αξίζει θαυμασμού και από εκεί ξεκινάει ένα πανέμορφο μονοπάτι μέσα στο μαγευτικό φαράγγι του ποταμού. Οι όχθες του Βοϊδομάτημε τα πυκνά πλατάνια θα σας χαρίσουν δροσιά και στιγμές στην παρθένα φύση. Οι πέστροφες είναι άφθονες και θα τις γευτείτε στα ταβερνάκια του χωριού.

Για τσιπουράκι στο Γαναδιό

Πρώτη στάση στο Γαναδιό, περίπου 24 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας στα 890 μ. υψόμετρο. Η διαδρομή είναι μέσα στο πράσινο, ιδίως το κομμάτι όπου αρχίζει η ανηφόρα και οι στροφές μέχρι το χωριό. Πεύκα, πλατάνια, βελανιδιές, σφενδάμια σχεδόν σκεπάζουν το δρόμο.

Πρώτα συναντάτε τη Μολίστα, μια μπουκιά χωριό, και αφού το προσπεράσετε, μετά το μικρό γεφυράκι, εκεί στην απότομη στροφή, θα βρείτε ένα άνοιγμα με ένα παγκάκι. Εκεί, θα κάνετε μια στάση για να χορτάσετε θέα στις βουνοκορφές. Φτάνοντας στο Γαναδιό, το οποίο είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, θα αφήσετε το αυτοκίνητο, πριν την είσοδό του στη μεγάλη αλάνα, και θα περπατήσετε το μικρό καλντερίμι.

Αυτό σας βγάζει απευθείας στο καφενείο – ταβερνάκι του χωριού, όπου επιβάλλεται μια στάση για ένα τσιπουράκι με μερακλίδικο μεζέ κάτω από τον τεράστιο πλάτανο. Το χωριό είναι όλο πέτρινο με όμορφα παλιά αρχοντικά, μέσα στη φύση. Το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, όμως όσο ο καιρός ανοίγει και ειδικά το καλοκαίρι, το χωριό ζωντανεύει.

Ταξίδι στο χρόνο στην Πυρσόγιαννη

Η Πυρσόγιαννη είναι ακόμη ένα χωριό που δεν πρέπει να λείψει από τον ταξιδιωτικό σας χάρτη. Χτισμένη και αυτή σε υψόμετρο πάνω από 800 μ., είναι γνωστή για τους τεχνίτες της πέτρας, τους χτίστες της, που έχουν φτιάξει πολλά από τα γεφύρια και τα αρχοντικά της ευρύτερης περιοχής.

Τα σπίτια πέτρινα και δίπατα στην πλειοψηφία τους, απλωμένα σε μια από τις πλαγιές του Γράμμου είναι σαν μια ζωγραφιά, αρκετά από αυτά μάλιστα είναι χτισμένα από τον 17ο αιώνα. Τα σοκάκια της και αυτά στρωμένα με γκρι πέτρα. Μια βόλτα στο χωριό είναι αρκετή για να γεμίσετε εικόνες από μια άλλη εποχή και να αγναντέψετε τις γύρω κορυφές αλλά και το ποτάμι του Σαραντάπορου που περνά κάτω από το χωριό.

Στην πλατεία της Κόκα-Καρυάς, ο πλάτανος κρατά καλή σκιά και είναι το ιδανικό μέρος για ένα κρασάκι και μια ηπειρώτικη πίτα πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής.

Πηγή: news247