Τσικνοπέμπτη | Πως και γιατί την γιορτάζουμε

263

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

Η Τσικνοπέμπτη, μπορεί να μην είναι αργία όμως όλοι την περιμένουν για να τσικνίσουν. Φέτος «πέφτει» στις 20 Φεβρουαρίου.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Όπως είναι γνωστό, η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που έχει… αφιερωθεί στην κατανάλωση κρέατος και κυρίως ψημένου κρέατος.

Η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται από τα παλιά χρόνια, η αρχή των διάφορων καρναβαλικών εκδηλώσεων και είναι η πέμπτη μέρα της εβδομάδας πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, της δεύτερης εβδομάδας του Τριώδιου. Η πρώτη είναι η Απολυτή, όπου σταματά η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής και η τρίτη είναι η Τυροφάγος.

Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

Η Τσικνοπέμπτη πήρε την ονομασία της από την τσίκνα που έβγαζαν τα ψημένα κρέατα και την ημέρα που θεσπίστηκε η εορτή, ενώ βρίσκεται στην μέση των τριών εβδομάδων του καρναβαλιού. Γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρας και θεωρείται ημέρα χαράς και προετοιμασίας για το Πάσχα.