Τον γύρο της γης κάνει μια τσάντα με εργαλεία που έχασαν αστροναύτες στο διάστημα

0
19
Κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου Αμερικανοί αστροναύτες «έχασαν κατά λάθος» ένα κιτ εργαλείων, σύμφωνα με τη NASA, το οποίο τώρα βρίσκεται σε τροχιά και μπορεί να το δει κανείς ακόμη και από τη Γη.

Ατυχήματα μπορεί να συμβούν, όπως αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου την 1η Νοεμβρίου των Αμερικανών αστροναυτών Jasmin Moghbeli και Loral O’Hara, οι οποίοι «έχασαν κατά λάθος» μια εργαλειοθήκη σύμφωνα με τη NASA. Στην τσάντα που μπήκε σε τροχιά δόθηκε ένας αριθμός καταλόγου δορυφόρου, ενώ έχει επίσης καταγραφεί σε βίντεο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο EarthSky, το αντικείμενο που έπεσε είναι τόσο φωτεινό όσο ένα αστέρι 6ου μεγέθους, αλλά όχι αρκετά φωτεινό για να φαίνεται με γυμνό μάτι, αν και θα πρέπει να είναι ορατό με κιάλια.

Αυτή η ορατότητα οφείλεται στο ότι η τσάντα είναι λευκή και αντανακλά το φως.

Εάν κάποιος θέλει να δοκιμάσει να εντοπίσει την τσάντα, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να εντοπίσει πρώτα τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς το αντικείμενο βρισκόταν περίπου πέντε λεπτά μπροστά από τον ISS στις 11 Νοεμβρίου, μια χρονική στιγμή που θα πρέπει να επεκτείνεται όσο περνούν οι μέρες.

Ευτυχώς, το ατύχημα δεν εμπόδισε τους οι αστροναύτες να ολοκληρώσουν τις εργασίες συντήρησης στο διάστημα, που αφορούσαν τη ρύθμιση ενός καλωδίου και την αντικατάσταση ενός ρουλεμάν σε ένα ηλιακό πάνελ.

Επίσης, η εργαλειοθήκη δεν τους χρειαζόταν για την υπόλοιπη αποστολή.

Μετά την αξιολόγηση της τροχιάς της τσάντας, η NASA δεν θεωρεί ότι αποτελεί απειλή για τον ISS ή τους επιβαίνοντες του.

Τους επόμενους μήνες, η εργαλειοθήκη αναμένεται να κάνει κύκλους πιο κοντά στη Γη προτού τελικά διαλυθεί στην ατμόσφαιρα.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα. Το 2008, η αστροναύτης Heidemarie Stefanyshyn-Piper έχασε μια τσάντα με εργαλεία ενώ βρισκόταν σε διαστημικό περίπατο έξω από τον ISS. Δεν έγινε πραγματική ζημιά και η τσάντα κάηκε τελικά στο διάστημα.

Πιο πρόσφατα, το 2017, αστροναύτες έριξαν κομμάτια μιας υφασμάτινης ασπίδας ενώ βρίσκονταν σε τροχιά, πράγμα που ήταν μάλλον πιο σοβαρό, καθώς θα μπορούσε να είχε αφήσει τον ISS ευάλωτο, αλλά οι αστροναύτες μπόρεσαν να φτιάξουν κάτι άλλο χρησιμοποιώντας άλλα υλικά.

Ωστόσο, το βραβείο για το πιο ασυνήθιστο αντικείμενο που χάθηκε στο διάστημα πιθανώς πηγαίνει στον Βρετανό αστροναύτης Piers Sellers ο οποίος το 2006 έχασε κατά λάθος μια σπάτουλα.

Εκείνη την εποχή, χρησιμοποιούσε τη σπάτουλα για την εφαρμογή μιας ανθεκτικής στη θερμότητα ουσίας στον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Αντίστοιχα, το 1965, στον πρώτο διαστημικό περίπατο Αμερικανού αστροναύτη, ο Ed White έχασε ένα εφεδρικό γάντι.