Το ‘mukbang’ είναι ο σύγχρονος τρόπος για να γίνεις πλούσιος

0
840

Το “mukbang” μπορεί να σε κάνει πλούσιο τρώγοντας

Αν έχεις έφεση στο φαγητό, μπορείς να κάνεις καριέρα στο YouTube ως mukbanger. Το φαινόμενο που εκτοξεύθηκε στην πανδημία δίνει πολλά λεφτά, με πολλές χώρες να έχουν έχουν τους δικούς τους stars. Η Ελλάδα δεν είναι στη λίστα.

HΚim Thai είναι 25 χρόνων. Ζει στην Ταϊλάνδη και έχει πτυχίο στα social media. Έως τις αρχές 2019 εργαζόταν σε μεγάλο brand με είδη ομορφιάς. Παραιτήθηκε για να ασχοληθεί με ένα κανάλι που είχε φτιάξει στο YouTube. Με τι καταπιανόταν εκεί; Με το φαγητό που έτρωγε -συνήθως δίχως αύριο.

Οκτώ μήνες αργότερα, τα έσοδα της έγιναν αριθμός με έξι ψηφία. Η Thai έχει ουκ ολίγους χορηγούς που επενδύουν στην ικανότητα της να απολαμβάνει το φαγητό. Δεν είναι η μόνη που ζει από το φαγητό που τρώει. Όχι μόνο στη χώρα της. Γενικά. Ας δούμε όμως, ποια ‘βγάζει’ τα περισσότερα χρήματα από το mukbang, δηλαδή “την ολοένα πιο προσοδοφόρα γωνιά του Internet, με εκατοντάδες χιλιάδες -ου μην εκατομμύρια- φανς γυναικών που μπορούν να φάνε τεράστιες ποσότητες φαγητό», κατά το Business Insider.

Η Dona εισπράττει 2.37 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, χάριν των περισσότερων από 5.000.000 subscribers που έχει στο κανάλι της. Δεν ξέρω αν παρατήρησες, αλλά το video που προηγήθηκε έχει περισσότερα από 1.000.000.000 views.

Σημείωση: το φαινόμενο mukbang υπάρχει από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Ο όρος προκύπτει από τις κορεατικές λέξεις meongneun (τρώω) και bangsong (μεταδίδω). Πρόκειται δηλαδή, για eating show, με αυτούς που τρώνε να αλληλεπιδρούν με το κοινό τους. Θα το βρείτε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε όλον τον κόσμο. Συνηθέστερα αφορά μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Καναδός blogger που μετακόμισε στην Κορέα το 2008 εξηγεί πως “σε αυτήν τη χώρα δεν είναι σύνηθες να τρώνε μόνοι τους στα εστιατόρια. Το γεύμα είναι κοινωνική δραστηριότητα. Όσοι δεν έχουν παρέα, το πιθανότερο είναι να φάνε μόνοι στο σπίτι τους, χωρίς όμως να φροντίσουν την ανάγκη τους για socializing. Και έτσι έγινε επιτυχία το mukbang”. Όχι μόνο σε εκείνη τη γωνιά του πλανήτη, αλλά σε όλον -από το 2015 και μετά, όταν επιδόθηκε σε αυτό ένας Αμερικανός YouTuber. Με τον Covid-19 και τα lockdowns η επιτυχία εκτοξεύθηκε.

Υπάρχουν mukbangers που ζουν στις ΗΠΑ και κερδίζουν από αυτήν την τέχνη κοντά στα 100.000 δολάρια, το χρόνο -συν χορηγίες-, ανεβάζοντας ένα βίντεο την εβδομάδα. Δεν το λέτε και τόσο κακό το deal.

Στην Ελλάδα δεν βρήκα κάποιον που να κάνει mukbang. Eντόπισα τον Μark Wiens (των 8.26 εκατομμυρίων subscribers) που μάζεψε 5.129.398 views (and counting), χάριν του σουβλακιού που απήλαυσε στην Αθήνα και το Αgleoras TV με φίλους από τη Θεσσαλονίκη, που ενημερώνουν για το πού μπορείς να φας φθηνά, μεγάλες ποσότητες και καλή ποιότητα. Δεν είναι ακριβώς mukbang, αλλά είναι ό,τι πλησιέστερο υπάρχει σε ελληνική έκδοση.

Στη Μεγάλη Βρετανία ζουν και δραστηριοποιούνται δυο φίλοι (Josh Carrott και Ollie Kendal) που είχαν την εξόχως επικερδή ιδέα να συνδυάσουν το ‘τρώω τα πάντα μπροστά σας’ με την Κορέα (όπου σπούδασε ο ένας εξ των ιδιοκτητών της εταιρίας broadcasting που έχουν πια). Το κανάλι Korean Englishman ξεκίνησε με βίντεο στα οποία το δίδυμο σύστηνε το κορεατικό φαγητό στους φίλους του. Σήμερα έχει 4.51 εκατομμύρια subscribers.

Οι φίλοι έχουν από το 2017 και δεύτερο κανάλι (το Jolly των 2.33 εκατομμυρίων subscribers), για το παγκόσμιο κοινό που έχουν αποκτήσει -αλλά κι εκεί οι βάζουν κορεατικούς υπότιτλους. Κάθε βίντεο που αναρτούν, έχει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια views. Υπάρχουν και αυτά με τα 22.000.000. Έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν χορηγίες και συνεντεύξεις με κορυφαίους σταρ του πλανήτη (Will Smith, Chris Hemsworth, David Beckham κλπ), επειδή αποφάσισαν να πειραματιστούν με το φαγητό, μπροστά στις κάμερες. Στην εξέλιξη της ιστορίας τους, ο Josh παντρεύτηκε την Κορεάτισσα Gaby που έχει το δικό της κανάλι στο YouTube (φευ).

πηγή: news247