7 ιδέες για να κάνεις το σπίτι σου πιο ζεστό τον χειμώνα

228

Kατά τη διάρκεια του χειμώνα, το σπίτι μας πρέπει να είναι ένα άνετο καταφύγιο για τις ψυχρές μέρες και νύχτες. Η αύξηση του θερμοστάτη του καλοριφέρ μας είναι ένας τρόπος για να κάνουμε το σπίτι μας πιο ζεστό, φυσικά, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ενέργειας.

Για να μειώσεις λοιπόν το λογαριασμό θέρμανσης χωρίς να θυσιάσεις την άνεση και τη θαλπωρή σου, μπορείς ν΄αναζητήσεις εναλλακτικούς τρόπους για να ζεστάνεις το σπίτι σου τον χειμώνα. Ενώ υπάρχουν πιο μόνιμα μέτρα που μπορείς να λάβεις για να μονώσεις το σπίτι σου, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης νέων παραθύρων, μερικές φορές χρειάζεστε απλώς μια γρήγορη και φθηνή επιδιόρθωση. Αυτές οι χειμερινές συμβουλές που παραθέτουμε ακολούθως θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τον δροσερό αέρα έξω και τον ζεστό αέρα μέσα στο σπίτι σου, εκεί όπου ανήκει ο καθένας.

Τι πρέπει να κάνεις:

1.Εκατάστησε έναν προγραμματισμένο θερμοστάτη στο καλοριφέρ σου. Έτσι όταν η ζέστη φτάσει στη θερμοκρασία που έχεις ορίσει, ο θερμοστάτης θα σταματάει και έτσι δε θα ξοδεύεις αλόγιστα ρεύμα ή πετρέλαιο.

2. Βεβαιώσου πως οι αεραγωγοί θέρμανσης είναι καθαρισμένοι και δεν μπλοκάρει κάτι την ομαλή διάχυση της ζέστης στο σπίτι σου. Είναι πολύ σημαντικό να είναι όλα καθαρισμένα ώστε να μην έχεις απώλειες.

3.Πρόσθεσε στην εξώπορτά σου ένα αεροστόπ. Επειδή οι πόρτες είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να εφάπτονται μεν στο πάτωμα αλλά να μην χαρίζουν μόνωση, ένα αεροστόπ θα αποτελέσει το καλύτερο μονωτικό.

4.Μόνωσε τα παράθυρα με πλαστική μεμβράνη. Βορινά παράθυρα που δε συνηθίζεις ν’ ανοίγεις, μπορείς να τα μονώσεις προσωρινά, για τις κρύες μέρες του χειμώνα, με ειδικές πλαστικές μεμβράνες που δε θα επιτρέπουν στον κρύο αέρα να περνά από τις χαραμάδες.

5. Άνοιγε τις κουρτίνες για να μπαίνει φως στο σπίτι τις ηλιόλουστες ημέρες. Είναι η πιο ανέξοδη λύση για να μπει ζέστη και φως μέσα στο σπίτι σου.

6. Βάλε στα παράθυρα ωραίες μαξιλάρες για να κρατούν το κρύο. Αν τα παράθυρα σου είναι παλιά και δεν είσαι σε θέση να τα αλλάξεις αυτή την εποχή, ένα καταπληκτικό διακοσμητικό (και πρακτικό ομολογουμένως!) κόλπο είναι να βάλεις στο εσωτερικό περβάζι μεγάλες ζεστές μαξιλάρες. Αν δεν έχεις περβάζι μπορείς απλώς να τις βάλεις στον τοίχο κάτω από το παράθυρο. Θα δεις αμέσως διαφορά!

7.Μαγείρευε. Ναι, η ζέστη που εκπέμπει ο φούρνος είναι ικανή να ζεστάνει ολόκληρο το σπίτι. Δεν είναι τυχαίο που η κουζίνα -όταν ο μαγειρεύουμε- αποτελεί το πιο ζεστό μέρος του σπιτιού.

Πηγή: Queen.gr