Ελλάδα | Προσλήψεις εκπαιδευτικών από κολέγια – Ψηφίστηκε το επίμαχο άρθρο

437

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα τρία επίμαχα άρθρα, 16, 33 και 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση. Συνεπώς, προχωρά η διάταξη που προβλέπει πρόσληψεις μόνιμων εκπαιδευτικών με πτυχίο κολεγίων, μία απόφαση που εχει οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα σε ηχηρές αντιδράσεις.

Ειδικότερα επί 289 παρόντων βουλευτών: Υπέρ του άρθρου 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων τάχθηκαν185 ενώ κατά ψήφισαν 104 βουλευτές. Υπέρ του άρθρου 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων τάχθηκαν 163 έναντι 111 που καταψήφισαν και 15 που δήλωσαν «παρών».

Υπέρ του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων τάχθηκαν 153 βουλευτές έναντι 136 που καταψήφισαν.

Σφοδρές αντιδράσεις

Στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της χώρας κατέβηκαν οι εκπαιδευτικοί σήμερα, αντιδρώντας στις αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Πέμπτη, με κύρια αιχμή την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση.

Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη για τα κολέγια αποφάσισαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ) οι οποίες ζητούν επίσης έκτακτη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας.

Η νέα κινητοποίηση αποφασίστηκε καθώς μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση επί των άρθρων για τα πτυχία των κολεγίων, τη σύνδεση μέρους της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγηση και την αναστολή λειτουργίας των 37 τμημάτων θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη.

Οι Ομοσπονδίες της εκπαίδευσης ζήτησαν συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως στη Βουλή.