Τα οφέλη του να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας

0
18

Σε περίπτωση που έχετε δοκιμάσει να κρατήσετε για ώρα ανοιχτά τα μάτια σας χωρίς να τα ανοιγοκλείσετε, θα έχετε παρατηρήσει πως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αυτό γίνεται σχεδόν αδύνατο! Μια έντονη αίσθηση δυσφορίας πρακτικά σας αναγκάζει, αφού δεν είναι απίθανο τα μάτια σας μέχρι και να αρχίζουν να δακρύζουν. Το ανοιγοκλείσιμο είναι κάτι που κάνουμε ουσιαστικά σχεδόν αυτόματα και είναι απαραίτητο για να διατηρείται το μάτι λιπαρό, χωρίς να προκαλείται ξηροφθαλμία.

Τώρα, μια νέα έρευνα αποκάλυψε ότι το ανοιγοκλείσιμο των ματιών παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο και στην ενίσχυση της όρασής μας και είναι σημαντικό μέρος της γενικότερα. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Rochester, το ανοιγοκλείσιμο των ματιών δεν κάνει απλώς τα μάτια να υγραίνονται, αλλά αυξάνει συγχρόνως και την ισχύ της διέγερσης του αμφιβληστροειδούς, βελτιώνοντας με απλά λόγια την όραση στιγμιαία. Η ανακάλυψη αυτή πρακτικά δίνει μια ακόμη εξήγηση στο γιατί οι άνθρωποι ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους συχνότερα από ό,τι είναι πραγματικά απαραίτητο για την απλή λίπανση των ματιών.

Ο επικεφαλής ερευνητής Bin Yang και η ομάδα του απέδειξαν ότι η πράξη του ανοιγοκλεισίματος των ματιών ενισχύει στιγμιαία την ισχύ των οπτικών σημάτων που λαμβάνουν τα μάτια μας, ρυθμίζοντας την ένταση του φωτός που φτάνει στον αμφιβληστροειδή. Η μελέτη που ηγήθηκε περιλάμβανε την παρακολούθηση των ματιών 12 συμμετεχόντων με τεχνολογία υψηλής ανάλυσης. Οι επιστήμονες τους έβαλαν να βλέπουν εικόνες διαφόρων αντιθέσεων και έτσι διαπίστωσαν αυτή την ενίσχυση της όρασης τόσο κατά τη διάρκεια του εκούσιου όσο και του αυθόρμητου ανοιγοκλεισίματος των ματιών.

Μάλιστα, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν και κάτι ακόμη. Δοκίμασαν εξωτερικά να προβούν σε τεχνητές αλλαγές στην ένταση του φωτός για να μιμηθούν το ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν και πάλι να ενισχύουν στιγμιαία την όραση!

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι το ανοιγοκλείσιμο των ματιών συμβάλλει στην αναδιαμόρφωση των οπτικών πληροφοριών. Η διαδικασία αυτή είναι κάπως παρόμοια με τον ρόλο που παίζουν άλλες, λιγότερο αισθητές οφθαλμικές κινήσεις, όπως οι λεγόμενες ‘σακκαδικές κινήσεις’ και οι οφθαλμικές μετατοπίσεις, οι οποίες βοηθούν στην προσθήκη χωρικών δεικτών και “χρονοσήμων” στην οπτική μας αντίληψη.

Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών οδηγεί σε σύντομες περιόδους 300 χιλιοστών του δευτερολέπτου όπου η όραση χάνεται. Όμως, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η νευρική δραστηριότητα όχι μόνο ανακάμπτει αλλά και αυξάνεται αμέσως μετά το ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Αυτό υποδηλώνει ότι το ανοιγοκλείσιμο των ματιών μπορεί και να ανανεώσει την προσοχή μας και να βοηθήσει στην αναγνώριση αντικειμένων διασπώντας τη συνεχή ροή των οπτικών πληροφοριών.


Η έρευνα αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS στις 2 Απριλίου του 2024, με τίτλο ‘Eye blinks as a visual processing stage’. Μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.

πηγή: unboxholics