Εκρηκτικό το κλίμα στο κόμμα, με τον Γιάννη Δραγασάκη να καλεί τον Στέφανο Κασσελάκη σε οργισμένη ανάρτηση «να μην υπονομεύει τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19»
Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και τη δεύτερη σε έξι μήνες από την παραίτησή του από την Προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο φυσικός αρχηγός του χώρου στη συνείδηση της βάσης, Αλέξης Τσίπρας εθεάθη να γευματίζει δημόσια με ένα πρόσωπο υψηλής αποδοχής από τις «φυλές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε μια στιγμή που η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μοιάζει με τεντωμένο νήμα έτοιμο να σπάσει, με τελευταία εστία έντασης το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ, το «ιερό δισκοπότηρο» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το σήμα του «τελεσίγραφου»
Για τους πιο μυημένους, το χθεσινό δείπνο, το οποίο προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και δεκάδες τηλεφωνήματα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (οπότε και ολοκληρώθηκε) στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πυροδοτώντας πλείστες όσες θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και εναλλακτικά σενάρια για το ρόλο των δύο συνδαιτημόνων, όπως και τη χρονική συγκυρία της συνάντησης, δεν έπεσε, ωστόσο, ως κεραυνός εν αιθρία.
Παρά τη στάση αυστηρής ουδετερότητας που ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε στη διάρκεια της μάχης για τη διαδοχή του, η παρέμβασή του την περασμένη Παρασκευή μέσω των πλέον στενών συνομιλητών του, του Αλέκου Φλαμπουράρη και της Όλγας Γεροβασίλη, λίγες ώρες αφότου ο διάδοχός του, Στέφανος Κασσελάκης πυροδότησε μπαράζ εσωκομματικών αντιδράσεων εξαγγέλλοντας δημοψήφισμα για τις διαγραφές ιστορικών στελεχών ήταν το πρώτο σήμα από πλευράς του προκατόχου του απέναντι σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου και αμφιβόλου -όπως αποδείχθηκε από την απόσυρσή του- αποτελέσματος ως προς την αποκλιμάκωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Στέλνοντας ένα πρώτο μήνυμα αγωνίας και ανησυχίας του κ. Τσίπρα για την τύχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι «προεδρικοί» διαμήνυσαν την περασμένη Παρασκευή υπό μορφή «τελεσίγραφου» στον νέο Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη ότι δεν προτίθενται να το υπερψηφίσουν, ζητώντας την απόσυρση του.
Τα πυκνά σε ένταση και συναισθηματικό φορτίο γεγονότα που ακολούθησαν, με αποκορύφωμα την αποχώρηση της «Ομπρέλας», αλλά και την σκληρή κριτική της ομάδας Αχτσιόγλου απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη για ακροδεξιά ρητορική, έθεσαν σε τροχιά εξόδου ακόμη περισσότερα -νέα και έμπειρα- στελέχη του κόμματος, εντείνοντας την εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας παραμένει ο εγγυητής της ενότητας, γεγονός που ερμηνεύει τη σιωπή του, αλλά και τη δημόσια παρουσία του στο πλευρό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, καθώς οι ταβέρνες δεν ενδείκνυνται για «μυστικά ραντεβού», σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «φλέγεται» και η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Ιδίως όταν στο περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου βάρυναν την ατμόσφαιρα, τη στιγμή που η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα θα ήταν ίσως ο μόνος παράγοντας αναχαίτισης του κύματος παραιτήσεων στελεχών, που ετοιμάζονται μαζικά στο παρασκήνιο.
Δεν είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι τυχόν αποχώρηση της τάσης «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου θα εμπεδώσει την εικόνα διάλυσης του χώρου, γεγονός που ερμηνεύει τη χθεσινή, δημόσια έκκληση του Στέφανου Κασσελάκη. Ο τελευταίος περιδιαβαίνοντας το ιστορικό κέντρο της Αθήνας συνοδεία τηλεοπτικού συνεργείου απάντησε για τα ηγετικά στελέχη της τάσης πως «πιστεύω ότι θα το ήθελαν, και από μεριάς μου θα είναι μεγάλη μου τιμή να παραμείνουν και να συνεργαστούμε πραγματικά. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή. Για άλλη μια φορά τείνω χείρα φιλίας, ελάτε. Το έχει ανάγκη ο κόσμος. Προφανώς το κόμμα μας είχε παθογένειες. Είναι μια καινούρια μέρα».
Πηγές, πάντως, κοντά στον Αλέξη Τσίπρα μετέδιδαν πως «ο πρώην πρωθυπουργος συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες. Τι πιο φυσιολογικό». «Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα», κατέληγαν.
Δεύτερο σοκ, μετά το… Pummaro
Delete στην κληρονομιά Τσίπρα
Μιλώντας από το βήμα του Economist, «η S&P αναφέρεται επίσης στο τωρινό 37 δις ταμειακό απόθεμα ως «πολύ μεγάλη ρευστότητα» για το μέγεθος της οικονομίας. Να θυμήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δις στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα» δήλωνε στα τέλη Οκτώβρη ο κ. Κασσελάκης, εγκωμιάζοντας την κληρονομιά Τσίπρα, καθώς επρόκειτο για στρατηγική επιλογή της διακυβέρνησής του, όπως ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός έχει εξηγήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. «Αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα ενδεχομένως να είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέρουμε» είχε περιγράψει για το μαξιλάρι ο Αλέξης Τσίπρας, εντείνοντας τον προβληματισμό στο εσωτερικό του κόμματος για «βίαιη απόσβεση του κυβερνητικού παρελθόντος» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τον διάδοχο του κ. Τσίπρα, όπως παρατηρούν ορισμένα στελέχη, κάνοντας λόγο αγγλιστί για «delete της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» από τον νέο ένοικο της Κουμουνδούρου.
Βολή κατά Τσίπρα
Ως εκ τούτου, δεν ήταν λίγοι, όσοι ερμήνευσαν τα λεγόμενα του κ. Κασσελάκη ως «ευθεία βολή» στον πρώην Πρωθυπουργό και την πολιτική κληρονομιά του στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την οργισμένη αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη, Αντιπροέδρου και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα την περίοδο της διακυβέρνησης, να επιβεβαιώνει την «ηφαιστειακή έκρηξη» στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Καίτοι ψύχραιμος και λακωνικός στο παρελθόν, ο κ. Δραγασάκης «εξερράγη» χθες σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, συνιστώντας στον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ… να διαβάσει τον Απολογισμό του κυβερνητικού έργου του κόμματος, ώστε «να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. «Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον» τόνισε ο κ. Δραγασάκης, με τη χρήση του ρήματος «υπονομεύω» να σηματοδοτεί το βάθος της κριτικής, σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές του χώρου.
Και αυτό γιατί, στην περίπτωση του μαξιλαριού των 37 δις ευρώ, η υλοποίηση του ως μέρος μιας συλλογικής απόφασης έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμιστεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς αποτέλεσε και βασικό στοιχείο κριτικής του Βουλευτή, Παύλου Πολάκη κατά του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με δεδομένο ότι έπληξε τους δεσμούς του κόμματος με την μεσαία τάξη, με τον κ. Πολάκη να έχει αναφερθεί κατά κόρον στο μαξιλάρι, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Υπό αυτό το πρίσμα, η τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ προκάλεσε τη δημόσια παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου χθες, ο οποίος δήλωσε πως «αν ρωτούσαμε μερικούς ιστορικούς της Αριστεράς ποια στοιχεία συγκροτούν την όλη Αριστερά τα τελευταία 150 χρόνια, μπορεί να είχαμε κάποιες διαφορές στις απαντήσεις που θα παίρναμε. Σίγουρα όλοι θα μας έλεγαν για την αναδιανεμητική φορολογία, το κοινωνικό κράτος και τη στήριξη του εργατικού κινήματος». «Τώρα μαθαίνω ότι η πατριωτική Αριστερά, χωρίς αναλύσεις που μπερδεύουν το κόσμο, δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για την στήριξη του κοινωνικού κράτους. Καλά θα πάει το “νέο”. ΥΓ: Ο ανταγωνισμός εικάζω δεν θα έμπαινε στις τοπ 100 προτεραιότητες της Αριστεράς» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ τη σκυτάλη των αντιδράσεων έλαβε στην συνέχεια και ο πρώην Υπουργός και μέλος της τάσης «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου, ο οποίος συντάχθηκε με τον Γιάννη Δραγασάκη, λέγοντας πως «όπως ακριβώς τα λέει ο Γιάννης Δραγασάκης. Περήφανοι μέχρι τέλους για τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης μας για έξοδο από τα Μνημόνια και την ανόρθωση της κοινωνίας μας».