Πώς είναι να είσαι ο δημιουργός του πιο διάσημου βίντεο στα social media;

0
371

Ο ταξιδιωτικός φωτογράφος Στέφανος Αντιμάντο εμπνεύστηκε από την κατάλευκη Φλώρινα και μας χάρισε ένα από τα πιο όμορφα τοπία που είδαμε ποτέ.

οκάκια, ηλιοβασιλέματα, μαγικές παραλίες και κρυστάλλινες αμμουδιές. Η Ελλάδα φημίζεται για πολύ συγκεκριμένα πράγματα, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Κι όμως, το “ελληνικό” βίντεο που προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό και έκανε μέχρι και τον διάσημο σχεδιαστή μόδας Jacquemus να το αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Instagram, προέρχεται από τη Φλώρινα, είναι κυριολεκτικά μαγικό και… εντελώς χιονισμένο. Ένα μικρό αυτοκινητάκι κινείται ανάμεσα στο συγκλονιστικό τοπίο δημιουργώντας την αίσθηση μίας άλλης πραγματικότητας. Ξωτικά και νεράιδες νομίζεις ότι θα ξεπηδήσουν ανάμεσα από τα κατάλευκα δέντρα, ενώ η ηρεμία και η γαλήνη που σου αποπνέει είναι κάτι το μοναδικό. Εμπνευστής και δημιουργός του βίντεο, είναι ο Στέφανος Αντιμάντο ο οποίος όταν τραβούσε τα πλάνα, μάλλον δεν μπορούσε να προβλέψει τη φρενίτιδα που θα προκαλούσε στα social media. Ποιος είναι όμως ο ταλαντούχος Στέφανος και τι έχει να πει για την απροσδόκητη επιτυχία του;

Ένα μικρό αυτοκινητάκι κινείται ανάμεσα στο συγκλονιστικό τοπίο δημιουργώντας την αίσθηση μίας άλλης πραγματικότητας. Ξωτικά και νεράιδες νομίζεις ότι θα ξεπηδήσουν ανάμεσα από τα κατάλευκα δέντρα, ενώ η ηρεμία και η γαλήνη που σου αποπνέει είναι κάτι το μοναδικό.

Αρχικά θα θέλαμε να σε γνωρίσουμε. Πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου. 

Ονομάζομαι Στέφανος, εχω μεγαλώσει στο Λουξεμβούργο και πήγα στο Ευρωπαϊκό Σχολείο, εχω και την ιταλική υπηκοότητα πέραν της ελληνικής. Ζω στην Αθήνα απο τα 18 μου, όποτε και σιγά σιγά ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία και τον τουρισμό. Εχω σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις στον Πειραιά και σήμερα είμαι ταξιδιωτικός φωτογράφος. Ταξιδεύω μες στην Ελλάδα και ενίοτε και στο εξωτερικό, φωτογραφίζω και προβάλλω τις ομορφιές της χώρας μας, με ιδιαίτερη έμφαση και προτίμηση στους λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς. 

Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τη φωτογραφία;

Πάντα με γοήτευε το πώς μπορείς να συλλάβεις μια εικόνα και να μεταδώσεις τόσα πολλά μηνύματα μέσω αυτής, να δημιουργήσεις συναισθήματα στον αποδέκτη, να θέσεις προβληματισμούς, να διαμορφώσεις μια γνώμη. Το μικρόβιο της φωτογραφίας μπήκε πιο ενεργά και έλαβε μια πιο ξεκάθαρη μορφή λίγο αφότου εγκαταστάθηκα στην Ελλάδα, όποτε και ξεκίνησα πιο συστηματικά να ταξιδεύω μέσα σε αυτήν, καθώς ήθελα (και ακόμα θέλω, ακόμα περισσότερο απο ποτέ!) να τη γνωρίσω. Έκτοτε χρησιμοποιώ τη φωτογραφία σαν το όχημά μου, το μέσο μου για να αναδείξω έναν προορισμό, ένα τοπίο. Αυτό συνδυάστηκε με την ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη της εικόνας μέσω των social media η οποία εικόνα πια είναι ικανή να επηρεάσει τις προτιμήσεις μας στα ταξίδια. Νομίζω μπορούμε να συμφωνήσουμε οτι πιο εύκολα σήμερα θα μας πείσει το Instagram να ταξιδέψουμε κάπου, παρά ενα διαφημιστικό φυλλάδιο ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου.

 

Πώς ένιωσες που το εξωπραγματικά εντυπωσιακό βίντεό σου, έγινε viral σε όλον τον πλανήτη;

Όταν βρέθηκα εκεί και τράβηξα το βίντεο, είχα μεν σοκαριστεί με το πόσο όμορφο ήταν το σκηνικό γύρω μου, ωστόσο για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα οτι θα γνώριζε τόσο μεγάλη επιτυχία. Όταν, δε, είδα οτι ολοένα και περισσότεροι λογαριασμοί και κανάλια ανα τον κόσμο το αναδημοσίευαν, τότε ένιωσα χαρούμενος που μια περιοχή με τόσο λίγη προβολή, αλλά τόσο απίστευτη ομορφιά, επιτέλους λάμβανε έστω και λίγη απο την αναγνώριση που της αξίζει. Υπήρχε φυσικά και το αίσθημα της δικαίωσης σχετικά με τη δουλειά μου και το όραμά μου να αρχίσει να προβάλλεται πιο σοβαρά και συστηματικά η χειμερινή πλευρά της Ελλάδας. Σαφώς, το βίντεο δεν αποτελεί παρά μια αφετηρία σε αυτό το πολύ μεγάλο εγχείρημα.

Πιστεύεις ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει και δημοφιλής χειμερινός προορισμός, εκτός από καλοκαιρινός;

Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ πλούσιο χειμερινό τουριστικό προϊόν. Για το οτι επικρατεί διεθνώς η άποψη οτι η χώρα μας είναι μόνο για τα νησιά και τις παραλίες της η ευθύνη είναι δική μας. Είναι μια αντίληψη που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε, υιοθετήσαμε και συντηρούμε εδώ και δεκαετίες. Επειδή, ωστόσο, οι προτιμήσεις του σημερινού ταξιδιώτη αλλάζουν, σε συνδυασμό με το οτι έχει επέλθει κορεσμός σε αρκετούς κλασικούς ελληνικούς προορισμούς, κυρίως νησιωτικούς, υπάρχει η τάση για αναζήτηση και  “εξερεύνηση” εναλλακτικών προορισμών, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η χώρα μας δεν θα’πρεπε να ανταγωνιστεί κλασικούς χειμερινούς προορισμούς όπως την Ελβετία ή την Αυστρία, αλλά να διαφοροποιηθεί αναδεικνύοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μοναδικά χαρακτηριστικά που έχουν οι ορεινοί προορισμοί μας, όπως οι παραδόσεις και η γαστρονομία. Ταυτόχρονα όμως, χειμώνας δεν σημαίνει κατ’ανάγκη βουνό. Χειμώνας μπορεί να υπάρξει και στα νησιά. Ιδίως στα μεγάλα νησιά, η ζωη συνεχίζεται και πέραν της καλοκαιρινής σαιζόν, οι κάτοικοι συνεχίζουν να τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις. Τα Χριστούγεννα στα Δωδεκάνησα είναι σίγουρα πολύ ξεχωριστά και αυθεντικά. Ή το Καρναβάλι σε ενα Κυκλαδονήσι. Ή το Πάσχα στις Σποράδες. Τώρα είναι η εποχή για προβολή της Ελλάδας ως προορισμό 365 ημερών.

Ταυτόχρονα όμως, χειμώνας δεν σημαίνει κατ’ανάγκη βουνό. Χειμώνας μπορεί να υπάρξει και στα νησιά. Ιδίως στα μεγάλα νησιά, η ζωη συνεχίζεται και πέραν της καλοκαιρινής σαιζόν, οι κάτοικοι συνεχίζουν να τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις. Τα Χριστούγεννα στα Δωδεκάνησα είναι σίγουρα πολύ ξεχωριστά και αυθεντικά. Ή το Καρναβάλι σε ενα Κυκλαδονήσι. Ή το Πάσχα στις Σποράδες. Τώρα είναι η εποχή για προβολή της Ελλάδας ως προορισμό 365 ημερών.

Καλοκαίρι ή χειμώνας;

Αυτό το δίπολο εκφράζει τα δυο άκρα και πολλές φορές συμβαδίζει ή επηρεάζει άμεσα με την ψυχολογία μας. Περιμένουμε να έρθει ο χειμώνας και τα Χριστούγεννα να φέρουν τη θαλπωρή και τις χουχουλιάρικες καταστάσεις που κάθε χρόνο ονειρευόμαστε, περιμένουμε με την ίδια (ή και περισσότερη) προσμονή το καλοκαίρι να ξεχυθούμε στις παραλίες, να μαγευτούμε κοιτώντας τα ηλιοβασιλέματα, να χορέψουμε ανέμελα στα πανηγύρια του 15αύγουστου.
Τι γίνεται, ωστόσο, με το φθινόπωρο και την άνοιξη; Γιατί αυτές οι δυο εποχές να βρίσκονται μονίμως εξω απο τη συζήτηση; Προσωπικά, ένα απο τα αρκετά μαθήματα που παίρνω μεσ’απο τα ταξίδια που κάνω είναι να μην ξεχνώ να απολαμβάνω κάθε μέρα της κάθε εποχής, να παρατηρώ την αέναη και αναπόφευκτη αλλαγή των εποχών και το πώς αυτή η αλλαγή επιδρά στη Φύση και τον άνθρωπο. Υπάρχει κάτι πιο όμορφο απο την πρώτη ανθισμένη αμυγδαλιά που θα συναντήσεις τον Φλεβάρη, η οποία σηματοδοτεί οτι μπαίνουμε σιγά σιγά σε τροχιά άνοιξης; Θα μπορούσε ίσως να συγκριθεί με εκείνη την πρώτη βροχή στα τέλη του Σεπτέμβρη που η Φύση γύρω μας λαχταρά και την ρουφά σαν σφουγγάρι, καθώς προετοιμάζεται και τις επόμενες βροχές.
Η απάντησή μου, επομένως, είναι η εξής: πρέπει να μάθουμε να λατρεύουμε όλες τις εποχές, να ψάχνουμε και να βρίσκουμε τα οφέλη σε αυτήν την καθημερινή παρατήρηση. Να πάψουμε να περιμένουμε το Δεκέμβρη και τον Αύγουστο. Με τους σημερινούς ρυθμούς που έχει η ζωη μας, αυτό αποτελεί σίγουρα ενα δύσκολο εγχείρημα. Αξίζει, ωστόσο, καθώς σου υπενθυμίζει δυο βασικά πράγματα: πρώτον, το οτι υπάρχει ασύλληπτη ομορφιά παντού γύρω μας που οφείλουμε να αναζητούμε και να αναγνωρίζουμε και δευτερευόντως οτι ο άνθρωπος είναι τελικά εξαιρετικά ασήμαντος και ευάλωτος μπροστά στη σπουδαιότητα της Φύσης.

Πρέπει να μάθουμε να λατρεύουμε όλες τις εποχές, να ψάχνουμε και να βρίσκουμε τα οφέλη σε αυτήν την καθημερινή παρατήρηση. Να πάψουμε να περιμένουμε το Δεκέμβρη και τον Αύγουστο. Με τους σημερινούς ρυθμούς που έχει η ζωη μας, αυτό αποτελεί σίγουρα ενα δύσκολο εγχείρημα. Αξίζει, ωστόσο, καθώς σου υπενθυμίζει δυο βασικά πράγματα: πρώτον, το οτι υπάρχει ασύλληπτη ομορφιά παντού γύρω μας που οφείλουμε να αναζητούμε και να αναγνωρίζουμε και δευτερευόντως οτι ο άνθρωπος είναι τελικά εξαιρετικά ασήμαντος και ευάλωτος μπροστά στη σπουδαιότητα της Φύσης.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στην Ελλάδα και ποιο θεωρείς το πιο “φωτογραφικό”;

Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που θεωρούνται “παιδικές χαρές” για φωτογράφους, με την έννοια οτι είναι ιδιαιτέρως φωτογενή και έχουν πολλές φωτογραφικές δυνατότητες. Μερικά απο αυτά είναι τα Μετέωρα, η Σαντορίνη, τα κυκλαδίτικα σοκάκια. Σαν φωτογράφος σιγά σιγά ανακαλύπτεις τα “κάδρα” που σου ταιριάζουν, το φως, κλπ. Προσωπικά, θα ήταν πολύ δύσκολο εως και άδικο να επιλέξω μόνο ενα μέρος. Οπότε θα αναφέρω μερικά απο εκείνα που χαίρομαι κάθε φορά να φωτογραφίζω, λες και είναι η πρώτη φορά. Αυτά είναι τα Ζαγοροχώρια, τα χωριά του Πηλίου, ο Όλυμπος, το Κουφονήσι και φυσικά το νησί μου η Σέριφος, η οποία είναι δίχως δεύτερη σκέψη το αγαπημένο μου μέρος.
Δεν ξέρω πώς το καταφέρνεις αλλά οι φωτογραφίες σου είναι πραγματικά μαγικές. Μπορείς να μας αποκαλύψεις μόνο ένα μικρό μυστικό, από τα πολλά που θα έχεις;

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όπως ανέφερα και παραπάνω, η φωτογραφία είναι το “όπλο” μου, το μέσο μου για να εκφράσω ολα εκείνα που θέλω να πω και να δείξω απο τα ταξίδια μου. Στόχος μου, λοιπόν, είναι να προσπαθώ να μεταδώσω οσα περισσότερα και οσο δυνατότερα συναισθήματα γίνεται στον αποδέκτη. Να κάνω τον αποδέκτη μου να σκεφτεί “ουαου! Θέλω να βρεθώ σε αυτό το μέρος αυτή τη στιγμή!”. Εαν δεν επιτευχθεί αυτό, σημαίνει ότι δεν έκανα σωστά τη δουλειά μου.
Ποιο είναι το επόμενό σου ταξίδι; 

Το επόμενό μου ταξίδι θα είναι στη Ροδόπη, στη Βόρεια Ελλάδα. Μέρη ανεξερεύνητα, “αχαρτογράφητα νερά”, παρόλο που εχω δει αρκετή Ελλάδα. Όπως είναι φυσικό ανυπομονώ, καθώς θα έρθω σε επαφή με ανθρώπους της περιοχής και θα μάθω για τα μέρη αυτά απο πρώτο χέρι.

Mπορείτε να βρείτε τον Στέφανο στο Instagram

Kεντρική φωτογραφία: @stef_greece

Πηγή: womantoc.gr