7 απολαυστικά ροφήματα για να ζεστάνεις το κοκαλάκι σου τις κρύες ημέρες!

0
912

Καταλαβαίνεις ότι ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά όταν χώνεσαι στα σκεπάσματά σου, βάζεις Netflix να παίζει, τυλίγεις τα παγωμένα σου χεράκια γύρω από ένα ζεστό, απολαυστικό ρόφημα και νιώθεις πιο ολοκληρωμένος από ποτέ. Γενικότερα, μια καυτή κούπα να ζεσταίνει τα άκρα μας αλλά και τα σωθικά μας είναι ο απόλυτος σύμμαχος κάθε φορά που σκάνε τα πρώτα κρύα. Συνηθισμένες ιδέες είναι η κοινή σοκολάτα ή ένα τσάι (τα έχουμε λιώσει για την ακρίβεια), αλλά όσο περισσότερα περιλαμβάνει το μενού, τόσο το καλύτερο!

Γι’ αυτό λοιπόν, και η παρακάτω λίστα με διάφορες και ξεχωριστές συνταγές για ζεστά ροφήματα που θα γεμίσουν το σπίτι με υπέροχες χειμωνιάτικες μυρωδιές, είναι ό,τι χρειάζεσαι για τα βραδάκια σου κυρίως, που το κοκαλάκι αρχίζει να κρυώνει και να ζητάει θαλπωρή. Τσέκαρέ τες λοιπόν, ιδιαίτερα αν έχεις βαρεθεί όλο τα ίδια και τα ίδια.

#1 «Χρυσό γάλα» 

Το «χρυσό γάλα», όπως ονομάζεται, (ή αλλιώς γάλα με κουρκουμά) είναι μια πολύ καλή ιδέα είτε απλώς έχεις όρεξη για κάτι διαφορετικό ή σε περίπτωση που δεν αισθάνεσαι πολύ καλά, τρέχει δηλαδή η μυτούλα σου, και θες κάτι να σε ανακουφίσει. Λειτουργεί τέλεια σαν γιατροσόφι με άλλα λόγια, μιας και είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες καθώς επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο. Κι επειδή χειμώνας είναι αυτός, όλο και κάτι θα αρπάξουμε, καλό είναι να έχουμε και πιο φυσικές λύσεις στη διάθεσή μας.

Τι θα χρειαστείς (για 2 σερβιρίσματα) 

• 2 κούπες γάλα της επιλογής σου

 1 κ.σ μέλι (προαιρετικό)

• 1 κ.σ λάδι καρύδας (προαιρετικό)

• 1 κ.γ κουρκουμά σε σκόνη

• 1 ξυλάκι κανέλας ή 1 κ.γ κανέλα σε σκόνη

• 1 πρέζα μαύρο πιπέρι και τριμμένο τζίντζερ

Εκτέλεση:

Βάζεις όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και περιμένεις μέχρι να βράσουν ελαφρώς. Τα ανακατεύεις για να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, ενώ στη συνέχεια μειώνεις τη θερμοκρασία στο μάτι και το αφήνεις να σιγοβράζει για 10′.

Στο σερβίρισμα μπορείς να προσθέσεις λίγη κανέλα ή μέλι για πιο γλυκιά γεύση!

#2 Πικάντικη (μεξικάνικη) ζεστή σοκολάτα 

Η κλασική ζεστή σοκολάτα έχει θέση στη ζωούλα μας κάθε χρόνο τέτοια εποχή και την ευχαριστούμε πολύ για τη συντροφιά της. Ωστόσο το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς, ή τέλος πάντων κινδυνεύει να το βαρεθεί. Δε λέω, συνεχίζουμε να την πίνουμε με μεγάλη ευχαρίστηση, αλλά μια παραλλαγή και μάλιστα πικάντικη πάντα είναι ευπρόσδεκτη, για να ανανεώσουμε λίγο τη γεύση μας και το ενδιαφέρον μας.

Τι θα χρειαστείς (για 2 σερβιρίσματα) 

• 2 κούπες γάλα

 σοκολάτα σε σκόνη (όπου αναγράφεται πόσες κουταλιές χρειάζεται για μία κούπα)

• 1 πρέζα πιπέρι καγιέν ή τσίλι

• 2 πρέζες κανέλα σε σκόνη 

• 4 κ.σ σαντιγί (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Ετοιμάζεις τη ζεστή σοκολάτα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στη συνέχεια, ανακατεύεις τη μισή ποσότητα του καγιέν/τσίλι και της κανέλας. Τέλος, βάζεις από πάνω τη σαντιγί, την οποία πασπαλίζεις με το υπόλοιπο του καγιέν/τσίλι και της κανέλας. Καλή απόλαυση!

#3 Ζεστή σοκολάτα με κονιάκ 

Εδώ δε θα ζεστάνεις απλά το κοκαλάκι σου, θα ανάψεις κανονική φωτιά μέσα σου. Και ζεστή σοκολάτα και κονιάκ, προφανώς θα κάνουν ό,τι καλύτερο για να μη νιώσεις τα δύσκολα του χειμώνα πάνω σου, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν έναν πολύ ωραίο γευστικό συνδυασμό. Τέλος, είναι από τις πιο εύκολες ιδέες της λίστας, αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις κονιάκ στο κλασικό σοκολατένιο ρόφημά σου.

Τι θα χρειαστείς (για 2 σερβιρίσματα) 

• σοκολάτα σε σκόνη (όπου αναγράφεται πόσες κουταλιές χρειάζεται για μία κούπα)

• 0.5 – 1 κ.σ κονιάκ

 4 κ.σ σαντιγί και τριμμένο μπισκότο(προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Φτιάχνεις την κλασική σοκολάτα σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και στη συνέχεια προσθέτεις το κονιάκ. Από πάνω προσθέτεις τη σαντιγί, την οποία μπορείς να πασπαλίσεις με τρούφα, κανέλα, τριμμένη σοκολάτα, μπισκότο ή ό,τι άλλο θες και τραβάει η όρεξή σου. Slurp!

#4 Τσάι μασάλα 

Εδώ, πέρα του ότι θα απολαύσεις μια αυθεντική ινδική ροφηματάρα με τα όλα της, θα προσφέρεις στην κουζίνα σου μια μοσχοβολιά, απίθανη! Κι αυτό χάρη στα διάφορα μυρωδικά που χρειάζεται η συνταγή, τα οποία αφού βράσεις θα απελευθερώσουν όλες τις όμορφες και ζεστές μυρωδιές τους. Κατά τ’ άλλα, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα για τσάι, γεμάτη γεύσεις, που αξίζει να δοκιμάσεις.

Τι θα χρειαστείς (για 2 σερβιρίσματα) 

 4 σπόρους κάρδαμου

 4 καρφάκια γαρύφαλλο

 2 κόκκους πιπεριού

 1 ξυλάκι κανέλας

 5-6 πολύ λεπτές φέτες φρέσκου τζίντζερ 

 1 κούπα γάλα

 1 κούπα νερό

 2 σακουλάκια τσαγιού

 4 κ.γ ζάχαρη

Εκτέλεση:

Τοποθέτησε το κάρδαμο, τα καρφάκια γαρύφαλλο και τους κόκκους πιπεριού σε ένα σακουλάκι και θρυμμάτισέ τα με ένα βαρύ αντικείμενο (π.χ κατσαρολάκι ή τηγάνι). Μετά, βάλε τα σ’ ένα κατσαρολάκι σε μεσαία φωτιά μαζί με το ξυλάκι κανέλας, το τζίντζερ, το γάλα και το νερό. Αφού βράσουν, αποσύρεις το σκεύος από το μάτι, τοποθετείς μέσα τα δύο σακουλάκια τσαγιού και τα καλύπτεις αφήνοντάς τα έτσι για 10′. Και voilà, έτοιμα για σερβίρισμα.

#5 Ζεστός μηλίτης με αχλάδι και κανέλα

Εδώ κινούμαστε λίγο εκτός κόνσεπτ γάλατος, τσαγιού και σοκολάτας, έχοντας βάση τα φρούτα. Στην ουσία, φτιάχνεις έναν σπιτικό μηλίτη χωρίς αλκοόλ (εάν θες βέβαια, μπορείς να προσθέσεις κι απ’ αυτό), με κύρια γεύση το αχλάδι, μαζί με μυρωδικά που απογειώνουν το ζεστό ρόφημα. Είναι ένα ζεστός χυμός λοιπόν, που θα αποτελέσει ένα φρέσκο διάλειμμα ανάμεσα στις παραπάνω ιδέες!

Τι θα χρειαστείς (για 2 σερβιρίσματα) 

 1-2 αχλάδια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες

• 1/3 μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες 

 1/3 πορτοκάλι ξεφλουδισμένο και σε κομμάτια 

 1/3 κ.σ γαρύφαλλο

 1/6 κ.γ μοσχοκάρυδο 

 2 κούπες νερό

Εκτέλεση:

Τοποθετείς όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, τα ανακατεύεις να μαλακώσουν και να σιγοβράσουν. Καλύπτεις το σκεύος με ένα καπάκι και τα αφήνεις να σιγοβράζουν σε μεσαία φωτιά για μία ώρα περίπου, μέχρις ότου τα φρούτα να είναι πολύ μαλακά. Στη συνέχεια τα αποσύρεις από το μάτι και πολτοποιείς όλα μαζί τα υλικά, ενώ τέλος, κοσκινίζεις το μείγμα σου για να αφαιρέσεις τα στερεά κομμάτια και σερβίρεις το ζεστό, σπιτικό σου μηλίτη! Σαν γαρνίρισμα, μπορείς να προσθέσεις ξυλάκια κανέλας.

#6 Ζεστό κρασί με φρούτα και κανέλα 

Όπως ισχύει στην περίπτωση των φρούτων, έτσι υπάρχουν και ιδέες για ζεστά ροφήματα με βάση το αλκοόλ. Το συγκεκριμένο, το οποίο στα αγγλικά ονομάζεται mulled wine, είναι τέρμα χειμωνιάτικη και πολύ κόζι πρόταση, ενώ φέρνει ένα χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Τι θα χρειαστείς (για 2 σερβιρίσματα) 

 300ml κόκκινο κρασί 

 1/3 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες

 2 καρφάκια γαρύφαλλο

 1 ξυλάκι κανέλας 

 1 αστεροειδή γλυκάνισο

 1-2 κ.σ ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλεις)

 1/6 κούπας (40ml) brandy 

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, τοποθετείς, σε μεσαία φωτιά, όλα τα υλικά. Τα σιγοβράζεις και στη συνέχεια χαμηλώνεις τη φωτιά σε μεσαία-χαμηλή. Συνεχίζεις να σιγοβράζεις στη συγκεκριμένη θερμοκρασία για 10′. Απλά προσοχή να μην κοχλάσει για να μην εξατμιστεί το αλκοόλ. Αφού περάσει ο χρόνος, σερβίρεις το ποτό με μία κουτάλα της σούπας (χωρίς τα μπαχαρικά) και το γαρνίρεις αν θες με φέτες πορτοκάλι και ξυλάκια κανέλας.

#7 Καφές λάτε με κολοκύθα

Last but not least, ο αγαπημένος καφεδάκος, που δε λείπει από το καθημερινό πρόγραμμα ούτως ή άλλως, είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι. Ωστόσο, όταν πιάνουν τα πρώτα κρύα το γυρίζουμε στο ζεστό, για να μην απολαμβάνουμε μόνο την ωραία γεύση του, αλλά να τη βρίσκουμε και με τη ζεστασιά του. Υπάρχουν πολλές και διάφορες προσθήκες να κάνεις, αλλά μια πολύ ωραία φθινοπωρινή-χειμωνιάτικη πρόταση είναι ο λάτε με κολοκύθα. Και μόνο που τον βλέπεις, σε βάζει στο κατάλληλο mood!

Τι θα χρειαστείς (για 2 σερβιρίσματα) 

 1 κούπα εσπρέσο ή δυνατό μαύρο καφέ

 1 κούπα γάλα

 3 κ.σ πουρέ κολοκύθας

 1/2 κ.γ κανέλας σε σκόνη

 1/4 κ.γ καρφάκια γαρύφαλλου

 1 κ.σ σιρόπι σφενδάμου (ή εκχύλισμα βανίλιας)

Εκτέλεση:

Βάζεις το γάλα, την κολοκύθα, την κανέλα, τα καρδάκια γαρύφαλλου και το σιρόπι σφένδαμου σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Το ζεσταίνεις για λίγα λεπτά σε μικρή φωτιά, ανακατεύοντάς το ταυτόχρονα, μέχρι να πάρει μια ζεστή θερμοκρασία, αλλά όχι βράση. Τότε, το αποσύρεις από τη φωτιά, σερβίρεις σε δύο κούπες τον καφέ κι από πάνω ρίχνεις το μείγμα με το γάλα, γαρνίροντάς το αν θες με λίγη κανέλα και σαντιγί.

Πηγή: Neopolis