QAnon | Επικίνδυνο κίνημα ή φούσκα; Ο συσχετισμός με την ελληνική πραγματικότητα

0
799

Ελληνικό QAnon.

Η αναφορά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη περί προσπάθειας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργίας ελληνικού QAnon, προαναγγέλοντας πρωτοβουλία σύνταξης κώδικα δεοντολογίας για το θέμα της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου, αναδυκνείει ένα ιδιαιτέρως σημαντικό φαινόμενο που βρίσκει εφαρμογή παγκοσμίως τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυπτόμενοι πίσω από τη στρατιά των troll τους στο διαδίκτυο έφθασαν στο έσχατο σημείο λασπολογίας μιλώντας ακόμη και για #ΝΔ_παιδεραστές. Προσπαθούν έτσι να μετατρέψουν ένα μείζον θέμα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα ΜΜΕ, τους εργασιακούς χώρους, όπως είναι το ελληνικό #metoo και οι υποθέσεις παιδεραστίας, που αφορούν και την περίοδο διακυβέρνησής του 2017-2018, σε ελληνικό QAnon».
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι το QAnon και τι εφαρμογή θα μπορούσε να έχει στην ελληνική κοινωνία.

Τι είναι το QAnon

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, πρόκειται για του εκφραστές μία ακροδεξιάς θεωρίας συνωμοσίας οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μία κλίκα κανιβαλιστών παιδόφιλων που λατρεύουν τον Σατανά, διευθύνουν μία παγκόσμια σπείρα σωματεμπορίας παιδιών και συνωμοτούν εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τους αντιμάχεται.
Η QAnon, επίσης, ισχυρίζεται συνήθως ότι ο Τραμπ σχεδίαζε την ημέρα της κρίσης γνωστή ως «Καταιγίδα», όταν χιλιάδες μέλη της κλίκας επρόκειτο θα συλληφθούν.Κανένα μέρος του ισχυρισμού της συνωμοσίας δεν βασίζεται σε γεγονότα. Η θεωρία αυτή είναι γεμάτη ψεύδη και υπερβολές.
Οι υποστηρικτές της QAnon κατηγόρησαν πολλούς φιλελεύθερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, δημοκρατικούς πολιτικούς και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι είναι μέλη της κλίκας. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο Τραμπ προσποιήθηκε συνωμοσία με τους Ρώσους για να στρατολογήσει τον Ρόμπερτ Μόλερ για να τον βοηθήσει στην έκθεση της σπείρας σωματεμπορίας και την αποτροπή πραξικοπήματος από τον Μπαράκ Ομπάμα, την Χίλαρι Κλίντον και τον Τζωρτζ Σόρος. Οι θεωρίες συνωμοσίας QAnon έχουν ενισχυθεί από ρωσικούς κρατικούς λογαριασμούς troll στα κοινωνικά μέσα, καθώς και από τα ρωσικά παραδοσιακά κρατικά μέσα.
Πως ξεκίνησε;
Η θεωρία συνωμοσίας ξεκίνησε με μια δημοσίευση τον Οκτώβριο του 2017 στο ανώνυμο imageboard 4chan του «Q», ο οποίος πιθανώς ήταν αμερικανός. Πάντως, είναι πλέον πιο πιθανό ότι το «Q» έχει γίνει μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν με το ίδιο όνομα.Μια ανάλυση των δημοσιεύσεων Q ισχυρίζεται ότι αποκάλυψε ότι τουλάχιστον δύο άτομα έγραψαν ως «Q» σε διαφορετικές περιόδους. Ο Q ισχυρίστηκε ότι ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος υψηλού επιπέδου με άδεια πρόσβασης Q, ο οποίος έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες που αφορούν τη διοίκηση Τραμπ και τους αντιπάλους της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το NBC News ανέφερε ότι τρία άτομα πήραν την αρχική δημοσίευση Q και την διέδωσαν σε πολλές πλατφόρμες πολυμέσων για να χτίσουν ένα διαδικτυακό κοινό για κέρδος.

Η απήχηση της θεωρίας στην Ευρώπη

Το QAnon έχει ήδη «χτυπήσει» την πόρτα της Ευρώπης και εστιάζει χρησομοποιώντας τον Covid-19 εκφράζοντας την θεωρία πως αποτελεί μια fake πανδημία που αποσκοπεί στον έλεγχο και την παρακολούθηση των πολιτών, είτε μέσω των περιοριστικών μέτρων, είτε του εμβολιασμού. Στην Γερμανία το QAnon γίνεται όλο και πιο δημοφιλές έχοντας στο στόχαστρό του την Άνγκελα Μέρκελ., Την ίδια ώρα, υπαρχουν ήδη δείγματα γραφής σε Γαλλία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Για το φαινόμενο της εξάπλωσης αυτής της θεωρίας, ευθύνεται , λένε οι ειδικοί, η επικράτηση του υπέρμετρου λαϊκισμού, με κύρια ευθύνη των κομμάτων και της Δύσης.

Υπάρχουν εκφραστές της QAnon στην Ελλάδα;

Είναι ευρέως γνωστό ότι πολλές από τις επιμέρους θεωρίες του QAnon, είναι ήδη αρκετά διαδεδομένες και στην Ελλάδα. Από το –δυστυχώς ισχυρό πια- αντιεμβολιαστικό κίνημα έως τις απίστευτες γενικεύσεις του γνωστού «τσουβαλιάσματος» σε θέματα που άπτονται διερεύνησης, έρευνας και κυρίως σωστής ενημέρωσης. Άλλωστε, από την ελληνική πολιτική πραγματικότητα δεν έλειψε- άλλοτε λίγο και άλλοτε περισσότερο – ο λαϊκισμός.
Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου φαντάζει να βρίσκεται προς την θετική κατεύθυνση. Αρκεί; Θα ήταν χρήσιμο να δούμε πώς θα εξελιχθεί και ποια αποτελέσματα για τον δημόσιο διάλογο θα εξάγουν οι πολίτες.

Πηγή: DikaiologitikaNews