Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας | Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις από 1η Οκτωβρίου

0
423

Στην εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που επεκτείνεται από 1η Οκτωβρίου σε όλο των ιδιωτικό τομέα, αναφέρεται στην σημερινή του ανάρτησή στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Με σχέδιο η ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ήδη σε πλήρη εφαρμογή στους κλάδους των τραπεζών & των σούπερ-μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους ενώ από 1/10 ξεκινά η απογραφική διαδικασία του συνόλου των εργαζομένων μισθωτής εξαρτημένης εργασίας», αναφέρει ειδικότερα στην ανάρτησή του.

 Τι αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, από την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η απογραφική διαδικασία για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με μισθωτή εξαρτημένη εργασίας.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν το εξής χρονοδιάγραμμα για να γλυτώσουν τα βαριά πρόστιμα που επιφέρει η μη εφαρμογή του μέτρου:

  • Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο Π.Σ. Εργάνη. Σύμφωνα με  τις σχετικές διατάξεις  και κατά την πάγια διαδικασία, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν  τον ετήσιο πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4), στο  Π.Σ. Εργάνη, όπου καταχωρούν όλα τα στοιχεία, που νομίμως προβλέπονται, για τους εργαζόμενους που απασχολούν, με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η προθεσμία υποβολής του ετήσιου πίνακα προσωπικού  λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
  • Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας (που εντάσσονται στην δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας)  και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Π.Σ. Εργάνη θα εμφανίζεται το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο, παράρτημα ή επιχείρηση σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.

psifiaki karta ergasias proson

Ο μηχανισμός οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο Π.Σ. Εργάνη παρακολουθεί τον προγραμματισμό του ωραρίου, τις δηλωθείσες υπερωρίες και τη χορήγηση αδειών, σε ενιαία, δομημένη μορφή με δυνατότητα επεξεργασίας και προβολής του προγραμματισμένου ωραρίου απασχόλησης ανά ημέρα, σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου. Το ψηφιακό ημερολόγιο θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στον εργαζόμενο μέσα από την εφαρμογή myErgani mobileapp, καθώς και μέσα από το myErgani web portal για την ενημέρωση των εργαζόμενων.

Πρόστιμο έως 10.500€

Τσουχτερά είναι όμως τα πρόστιμα που περιμένουν όσους εργοδότες δεν συμμορφωθούν με το νέο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας θα δώσει παράταση μέχρι την 1η Δεκεμβρίου στις επιχειρήσεις, προκειμένου να εναρμονιστούν με τη νέα διαδικασία, πριν αρχίζει να «κόβει» πρόστιμα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο νόμος 4808/2021 στην περίπτωση που δεν ενεργοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας το πρόστιμο για την επιχείρηση ανέρχεται στα 10.500€. Μάλιστα, οι παραβάσεις στην περίπτωση που εργοδότης απέχει από την εφαρμογή του συστήματος της ψηφιακής κάρτας εργασίας ή δεν το εφαρμόζει ορθά, χαρακτηρίζονται ως «πολύ υψηλές».

Παράλληλα, για κάθε περίπτωση απόκλισης της καταγραφής του χρόνου εργασίας από τον πραγματικό χρόνο εργασίας επιβάλλεται πρόστιμο 3.000€. Εάν ο εργοδότης παρεμποδίζει την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας εξαλείφοντας τα στοιχεία το πρόστιμο είναι 4.000€.

Να σημειωθεί τέλος, ότι μέσω ανακοίνωσης του, το υπουργείο Εργασίας προειδοποιεί ιδιαίτερα ότι θα υπάρξουν έλεγχοι για την εφαρμογή της Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται στην σχετική Υπουργική Απόφαση.

Πηγή:proson.gr