Περσείδες: Η εντυπωσιακή βροχή από “πεφταστέρια” στην Ελλάδα, μέσα από εικόνες

0
117

Τον ουρανό σε όλο τον κόσμο φώτισαν οι Περσείδες, η ετήσια βροχή διαττόντων αστέρων το βράδυ της 12ης Αυγούστου προς ξημερώματα της 13ης. Δείτε εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη Γαύδο.

Ένα μοναδικό θέαμα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι σήκωσαν το βλέμμα τους στον ουρανό το βράδυ του Σαββάτου (12/08) προς τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους οι Περσείδες, η πιο θεαματική ετήσια βροχή από “πεφταστέρια”.

Μάλιστα, φέτος η θέαση των Περσείδων ήταν ιδανική, καθώς το φαινόμενο συνέβη μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη Νέα Σελήνη, οπότε το ελάχιστα φωτισμένο φεγγάρι δεν εμπόδιζε να δει κανείς τους διάττοντες αστέρες.

Οι Περσείδες ήταν ορατοί από οποιαδήποτε περιοχή με καθαρό ουρανό και με χαμηλή φωτορύπανση, ιδανικά μακριά από μεγάλες πόλεις, όπως στην περίπτωση της Γαύδου στην Κρήτη, όπου ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε μοναδικά το φαινόμενο, κατά το οποίο η Γη συναντά υπολείμματα του κομήτη Swift-Tuttle.

Η εντυπωσιακή βροχή από
Η εντυπωσιακή βροχή από “πεφταστέρια” στη Γαύδο  AP
Η εντυπωσιακή βροχή από
Η εντυπωσιακή βροχή από “πεφταστέρια” στη Γαύδο  AP
Η εντυπωσιακή βροχή από
Η εντυπωσιακή βροχή από “πεφταστέρια” στη Γαύδο  AP

Τι είναι τα πεφταστέρια και οι Περσείδες;

Καθώς οι κομήτες πλησιάζουν τον Ήλιο, θερμαίνονται και κομμάτια τους αποκόπτονται. Τα υπολείμματα αυτά αποτελούνται από πέτρασκόνη και πάγο και ποικίλλουν σε διαστάσεις. Είναι πιθανό η τροχιά ενός κομήτη να διασχίζει αυτή της Γης, οπότε μέρος των υπολειμμάτων θα βρεθεί στην πορεία της. Όταν τα υπολείμματα συναντήσουν την ατμόσφαιρα της Γης, θερμαίνονται, αγγίζοντας θερμοκρασίες χιλιάδων βαθμών Κελσίου και αναφλέγονται, λόγω των μεγάλων ταχυτήτων τους και της τριβής με τα σωματίδια του ατμοσφαιρικού αέρα. Το αποτέλεσμα είναι μια εντυπωσιακή βροχή διαττόντων αστέρων.

Τα αντικείμενα που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης ονομάζονται «μετέωρα». Τα μικρότερα από αυτά εξαϋλώνονται πλήρως μέσα στην ατμόσφαιρα, αφήνοντας πίσω τους ένα φωτεινό ίχνος, χωρίς κανένα τμήμα τους να φτάνει στην επιφάνεια της Γης. Σε αυτή την περίπτωση, ονομάζονται «διάττοντες αστέρες» ή «πεφταστέρια». Μεγαλύτερα μετέωρα, που καλούνται «βολίδες», μπορεί να μην εξαϋλωθούν πλήρως στην ατμόσφαιρα. Τότε, το μέρος τους που θα φτάσει στην επιφάνεια της Γης ονομάζεται «μετεωρίτης».

Το φαινόμενο της βροχής διαττόντων είναι περιοδικό, όπως αναφέρει το Astronio, καθώς Γη θα συναντά τα υπολείμματα του κομήτη κάθε φορά που θα περνάει από το συγκεκριμένο σημείο της τροχιάς της, το οποίο αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες του χρόνου.

Πηγή: news247.gr