Είναι πολλά τα όσα έχουμε ακούσει για τις πατάτες και συγκεκριμένα τις τηγανίτες. Ειδικά όσο αφορά το βάρος, την αύξηση κιλών και τον διαβήτη. Και ναι είναι γεγονός πως οι τηγανιτές πατάτες δεν πρόκειται για μια υγιεινή τροφή και συστήνεται στις ηλικίες άνω των 40 να τις περιορίζουν. Ωστόσο πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο μια νέα μελέτη, η οποία έρχεται να αναδείξει την υψηλή θρεπτική αξία της πατάτας.
Πιο συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο National Library of Medicine αποκαλύπτει πως είναι μύθος το γεγονός πως οι πατάτες δεν μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πατάτας αφενός δεν αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και αφετέρου μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος.
Σύμφωνα με ερευνητές στο Pennington Biomedical Research Center (PBRC) στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, οι πατάτες είναι γεμάτες με σημαντικά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία.
“Δείξαμε ότι σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα” δήλωσε η επίκουρος καθηγητής στο Pennington Biomedical που ήταν συν-ερευνητής της μελέτης, Candida Rebell. Πρόσθεσε ότι “οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε το ίδιο βάρος τροφής, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε θερμίδες, προκειμένου να αισθάνονται χορτάτοι.
Όταν τρώμε τροφές με μεγαλύτερο βάρος που είναι χαμηλές σε θερμίδες, μπορούμε εύκολα να μειώσουμε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε”.
Οι πατάτες είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, επομένως αντικαθιστώντας μέρος του κρέατος με αυτές στη διατροφή μας, τρώμε λιγότερο και αισθανόμαστε χορτάτοι, πιο γρήγορα.
Πράγμα που συνέβη στους συμμετέχοντες στη μελέτη. Στο δείγμα ανήκαν άτομα ηλικίας από 18 έως 60 χρόνων, που ήταν υπέρβαροι, είχαν παχυσαρκία ή αντίσταση στην ινσουλίνη.
Τρέφονταν με ελεγχόμενες δίαιτες που περιλάμβαναν κοινά τρόφιμα -όπως α) φασολιών, μπιζέλια και κρέας ή ψάρι και β) λευκές πατάτες με κρέας ή ψάρι. Και οι δύο δίαιτες ήταν πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά.
Το 40% της τυπικής κατανάλωσης κρέατος αντικαταστάθηκε είτε με φασόλια και μπιζέλια, είτε με πατάτες, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση φασολιών και μπιζελιών βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με πρόσφατα διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2.
Οι πατάτες ήταν βρασμένες με τη φλούδα και σερβιρίστηκαν από 12 έως 24 ώρες αργότερα, διάστημα στο οποίο αυξήθηκε η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Είτε τοποθετούνταν σε γεύματα και δείπνα που είχαν και άλλα υλικά, είτε σερβίρονταν ως συνοδευτικά (πουρές ή ψητή πατάτα).
Οι ερευνητές βρήκαν ίσα οφέλη για την υγεία στη διατροφή με τις πατάτες με τη δίαιτα που περιείχε φασόλια και μπιζέλια.
Πηγή: jenny.gr