ΔΙΠΑΕ | Εισήγηση για μεταφορά 3 τμημάτων στις Σέρρες – Αγωνία για 6000 φοιτητές!

408

Μπορεί να μοιάζει αυτονόητο ότι ένα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να βάζει σε διαδικασία τέτοιας ριζικής αλλαγής φοιτητές και καθηγητές από τη μία στιγμή στην άλλη, για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος όμως δεν ισχύει. Μια απόφαση που επηρεάζει έντονα οικονομικά και ψυχικά κάτι χιλιάδες άτομα, πάρθηκε χωρίς πολλά πολλά και απαιτεί να τηρηθεί.

Για να το πάρουμε από την αρχή, το ΔΙΠΑΕ σχεδιάζει να μεταφέρει τρία τμήματά του (Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Μηχανικών Περιβάλλοντος) από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, όπου κατέχει την έδρα της Σχολής. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει βρει απέναντί της 6.000 φοιτητές και 60 μέλη ΔΕΠ, τα οποία, όπως αναφέρει το makthes.gr, καταγγέλουν μεταξύ άλλων την αιφνίδια ανακοίνωση και έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης από τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος.

Δηλώνουν χαρακτηριστικά πως δεν προηγήθηκε διάλογος, καθώς έμαθαν για την απόφαση από αναφορές στον Τύπο. Αυτή ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διοικούσας του ΔΙΠΑΕ, κ. Καΐση, είναι ειλημμένη, καθώς έχει παρθεί με πλειοψηφία της Διοικούσας, ενώ στο ερώτημα αν είναι δίκαιη, ο ίδιος έδειξε προς το Yπ. Παιδείας, αναφέροντας πως εκείνο έχει την οριστική απάντηση.

Όπως είναι λογικό, μια τόσο ξαφνική αλλαγή που καλούνται να κάνουν χιλιάδες άνθρωποι (με τις οικονομικές επιπτώσεις να είναι αυτονόητες) έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις, με μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας να έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ άλλη μία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών καλεί σε κινητοποίηση, την Τετάρτη 13 Απρίλη, στις 12.30 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου. Τη μαζική τους συμμετοχή προετοιμάζουν τόσο ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού Καβάλας, όσο και η επιτροπή φοιτητών που συστάθηκε στα Τμήματα Τοπογραφίας και Πολιτικών Μηχανικών στις Σέρρες που συγχωνεύονται.

Ανησυχούν οι φοιτητές για το ακαδημαϊκό τους μέλλον

Όπως δήλωσε φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης«μας έχει ανησυχήσει όλο αυτό. Εγώ πέρασα στη Θεσσαλονίκη, εδώ νοικιάζω σπίτι και εδώ φοιτώ και μαθαίνω ξαφνικά ότι θα σπουδάζω στην ίδια σχολή αλλά σε άλλη πόλη, γιατί το ίδιο το πανεπιστήμιο μου το αποφάσισε ένα πρωί όλο αυτό. Σας φαίνεται λογικό; Τι θα πω στους γονείς μου που μου τηλεφωνούν να μάθουν; Έχουμε όλοι αναστατωθεί. Θέλω να μάθω τι θα γίνει. Δε θέλω να φύγουμε από τη Σίνδο».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Καρυπίδης, εκπρόσωπος φοιτητών της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ είπε ότι «ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα την κατάργηση του τμήματός μας. Αυτή η απόφαση της διοικούσας επιτροπής είναι εντελώς αβάσιμη και μας έχει φέρει μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».

 

Την ίδια ώρα, μια ομάδα φοιτητών συνέταξε το παρακάτω κείμενο και το έστειλε στο Neopolis.gr, εκφράζοντας τον προβληματισμό των ίδιων αλλά και συμφοιτητών τους:

«Τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές των πανεπιστημίων της Σίνδου, Σερρών και Καβάλας γίνονται μάρτυρες σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με αποφάσεις που παίρνονται χωρίς να ερωτηθεί κανείς, εν μια νυκτί.

Ενώ το 2019 έγινε η συνένωση των πανεπιστημίων και πλέον έχουμε το γνωστό ΔΙΠΑΕ, με όλες τις σχολές αυτά τα 3 χρόνια να βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, ξαφνικά η διοικούσα επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, η οποία είναι διορισμένη από το υπουργείο και ΟΧΙ εκλεγμένη από το πανεπιστήμιο, αποφάσισε με το έτσι θέλω την κατάργηση του τμήματος περιβάλλοντος δίχως πρόβλεψη τι θα απογίνουν οι χιλιάδες φοιτητές του, αλλά και την μεταφορά τμημάτων από την Σίνδο στις Σέρρες, όπως αυτά της Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών συστημάτων και της Παραγωγής και Διοίκησης, καθώς και όλων των υπολοίπων της Σχολής μηχανικών. Ουσιαστικά, ο πρόεδρος της επιτροπής, που δεν έχει καμία σχέση με το ΔΙΠΑΕ καθώς είναι από την νομική του ΑΠΘ, ενός ανταγωνιστικού πανεπιστημίου, έκανε εισήγηση και έπειτα είπε ότι ‘αποφασίστηκε’ η αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη με τις προαναφερθείσες αλλαγές και με λίγα λόγια τη μεταφορά της Σχολής Μηχανικών στις Σέρρες. Δεν ρώτησε φοιτητές, καθηγητές, προέδρους τμημάτων. Κανέναν. Με όσους μιλήσαμε τους ήρθε ξαφνικό, ενώ είχαν δεσμευθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δε θα γίνει κάποια αλλαγή στα πλαίσια αναδιάθρωσης που έλεγε η κ. Κεραμέως.

Θέλει να μεταφέρει 5 με 6 χιλιάδες φοιτητές στις Σέρρες μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα κάποιων. Το σχέδιο γνωστό και είναι το ‘Σχέδιο Αθηνά’, με το οποίο είχε γίνει ντόρος και το 2013, με μια απλή αναζήτηση ο καθένας μπορεί να καταλάβει για τι ΕΓΚΛΗΜΑ μιλάμε. Για να μην μιλήσουμε για πολλές αποφάσεις εξπρές ή την αγνόηση προτάσεων των τμημάτων αυτών. Εδώ ζητούσαν να γίνονται ψηφίσματα μέσω email! Σε ποια άλλη χώρα το έχουμε ξανά δει αυτό;

Εμείς ως ανεξάρτητοι φοιτητές και μακριά από παρατάξεις, απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας που απλά παλεύουμε για το μέλλον μας, λέμε ΟΧΙ σε αυτή την ΠΑΡΑΝΟΜΗ, κατάπτιστη και αστεία εισήγηση-απόφαση του… όπως θέλει να λέγεται, προέδρου. Γιατί για εμάς πρόεδρος θα υπάρξει μόνο όταν εκλεγεί κάποιος με δημοκρατικές διαδικασίες.

#ΣχεδιοΑθηναOUT

Το κείμενο συντάχθηκε από ανεξάρτητη ομάδα φοιτητών σε συννενόηση με συμφοιτητές τους.»

Σε ανακοινώσεις έχουν προχωρήσει και τα ίδια τα τμήματα που σχεδιάζονται να μετακομίσουν στις Σέρρες, με το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης να αναφέρει χαρακτηριστικά πως η απόφαση αυτή πάρθηκε χωρίς διαβούλευση, «εξυπηρετώντας προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες και συμφωνίες παρασκηνίων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε την πρόταση – απόφαση της διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ με την οποία προτείνεται στο Υπουργείο Παιδείας η μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) στην Πανεπιστημιούπολη των Σερρών, χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς την τήρηση κανενός κριτηρίου ακαδημαϊκότητας, από αυτά που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας έθεσε στην συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα.

Το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ιδρύθηκε από συγχώνευση 2 Τμημάτων-μετά από εμπεριστατωμένη έκθεση σκοπιμότητας βιωσιμότητας- για να καλύψει τις ανάγκες της Παραγωγής και Διοίκησης στην Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, με ένα 5ετές και μοντέρνο Πρόγραμμα Σπουδών, συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη παραγωγική ανασυγκρότηση και στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του (2019) το Τμήμα ΜΠΔ ήταν το 1ο σε προτιμήσεις πανελλαδικά για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, ενώ την δεύτερη χρονιά 4ο σε σύνολο 350 Τμημάτων του Μηχανογραφικού με 2995 και 3154 υποψηφίους φοιτητές αντίστοιχα. Έχει περίπου 2500 ενεργούς φοιτητές, 24 μέλη ΔΕΠ, 3 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, 2 Ερευνητικά Εργαστήρια και 14 υποψηφίους διδάκτορες. Υπάρχουν άλλα δύο ομοειδή Τμήματα, ένα στην Ξάνθη κι ένα στα Χανιά.

Αντί η Διοικούσα Επιτροπή να φροντίσει για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση του Τμήματος -η οποία καθυστερεί απαράδεκτα- με την αναγνώριση του 5ου έτους ως Integrated Master και την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Μηχανικού στους αποφοίτους μας, προχωρά, χωρίς καμία διαβούλευση, σε πρόταση μεταφοράς του Τμήματος στις Σέρρες, εξυπηρετώντας προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες και συμφωνίες παρασκηνίων.

Θα πρέπει να αντιληφθούν οι διοικούντες του ΔΙΠΑΕ αλλά και του υπουργείου πως οι φοιτητές και οι οικογένειές τους καθώς και οι καθηγητές του Τμήματος δεν είναι πειραματόζωα ή πιόνια στη σκακιέρα της πολιτικής τους. Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε αυθαιρεσία που στοχεύει στην διάλυση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Πηγή: neopolis.gr