Αύξηση κατώτατου μισθού | Ξεκινά η διαβούλευση – Ποια τα σενάρια

676

Μέσα στις επόμενες ημέρες η τριμελής Επιτροπή Συντονισμού για τη διαβούλευση για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού θα στείλει τις προσκλήσεις προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News για να ξεκινήσει ο διάλογος για την διαμόρφωση των νέων κατώτατων αποδοχών.

Ειδικότερα στον διάλογο για τον κατώτατο μισθό θα συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε./ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε.), το Ινστιτούτο ΙΜΕ-Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝ.ΕΜ.Υ. – ΕΣΕΕ) και το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Δυναμικού.

Ο νέος κατώτατος μισθός πρέπει να θεσμοθετηθεί από το υπουργικό συμβούλιο το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

Η επιτροπή θα πρέπει να συντάξει έκθεση προς υποβολή έως την 31η Μαρτίου κάθε έτους, για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Στην συνέχεια αποστέλλεται στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) για να διαμορφώσουν το δικό τους υπόμνημα.

Έως τις 15 Απριλίου η επιτροπή διαβούλευσης κοινοποιεί σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους τα υπομνήματα και την τεκμηρίωση και καλεί σε προφορική διαβούλευση.

Έως το τέλος Απριλίου διαβιβάζεται ολόκληρος ο φάκελος με τα υπομνήματα και την τεκμηρίωση στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, με σκοπό την σύνταξη του Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με 5μελή Επιτροπή Σοφών.

Έως τις 31 Μαΐου πρέπει να ολοκληρωθεί το πόρισμα και να υποβληθεί στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Εντός του τελευταίου 15νθήμερου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας, εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό.

Τα σενάρια αύξησης κατώτατου

Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια αύξηση της τάξεως του 4-5%, δηλαδή από 26 έως 32 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός κατώτατος μισθός των 650 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 676 – 682 ευρώ. Ωστόσο η πλευρά των εργοδοτών φαίνεται ότι συμφωνούν σε μια αύξηση της τάξεως του 2-3% δηλαδή 13-20 ευρώ, ώστε ο μεικτός κατώτατος να αυξηθεί στα 663-670 ευρώ.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ της επιστροφής του κατώτατου σε προμνημονιακά επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ, ενώ διεκδικεί και επαναφορά της διαπραγμάτευσης για το ύψος του μισθού στα χέρια των κοινωνικών εταίρων. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια αύξηση 7,5% φέτος και μισθό 698,75 ευρώ και 7,5% το 2021 και μισθό 751,16 ευρώ.

Όπως και να έχει την τελευταία λέξη θα την πει το υπουργείο Εργασίας, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται μετά από διαβουλεύσεις, εκθέσεις και επιτροπές. Με δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τοποθετείται στο 2,8% από την κυβέρνηση και στο 2,2% με 2,5% από την Τράπεζα της Ελλάδος κι άλλους οργανισμούς, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού περί το 5%, δηλαδή να διαμορφωθεί στα 682 ευρώ από 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Μία ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει 700.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση ή εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και απολαβές ακόμη και κάτω των 500 ευρώ μηνιαίως, οι οποίες όμως εξαρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Όμως ο αριθμός αυτών που θα ωφεληθούν θα είναι μεγαλύτερος, καθώς με τον κατώτατο μισθό συνδέονται και περισσότερα από 20 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη και τα επιδόματα μαθητείας και ασκούμενων φοιτητών.