Η Τερψιχόρη επιστρέφει στην Ήπειρο! Το Μουσείο Carlos παρέδωσε το άγαλμα στην Υπουργό Πολιτισμού!

0
59

Μία σπουδαία αρχαιότητα, το άγαλμα της Τερψιχόρης που είχε κλαπεί στην Ήπειρο και κατέληξε στο Μουσείο Carlos στην Ατλάντα, επιστρέφει στον τόπο του! Το εντυπωσιακό άγαλμα αποτελεί την μία από τις τρεις αρχαιότητες που παρέλαβε η Υπουργός Εσωτερικών Λίνα Μενδώνη και επιστρέφει στην πατρίδα! Σύντομα μάλιστα αναμένεται να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο!

Το άγαλμα –προϊόν λαθρανασκαφής- είχε απασχολήσει τις αρχές πριν από είκοσι χρόνια περίπου. Το Epiruspost είχε ασχοληθεί διεξοδικά στο διάστημα αυτό με την υπόθεση και λίγους μήνες πριν είχε φιλοξενήσει μία αποκαλυπτική μαρτυρία από άνθρωπο που συνεργαζόταν με την Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας και μετείχε στις διαπραγματεύσεις που γινόταν τότε στα Ιωάννινα με τους αρχαιοκάπηλους. Ο ίδιος άνθρωπος είχε αποκαλύψει πως κατέληξε το άγαλμα στην Ατλάντα ενώ ήταν απ΄αυτούς που δούλεψαν επίμονα για την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Το μαρμάρινο άγαλμα νεαρής γυναικείας μορφής που στηρίζεται με τον αριστερό της αγκώνα σε υψηλό κορμό δέντρου και χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Υπουργείο από το 2007, όταν περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού στοιχεία από τις αστυνομικές αρχές και από δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την νομιμότητα απόκτησης από το Μουσείο Michael Carlos της μινωϊκής λάρνακας και του αγάλματος της γυναικείας μορφήςκαθώς και ενός ανάγλυφου πίθου.

Τότε, εστάλη επίσημη επιστολή διεκδίκησής τους από το Υπουργείο Πολιτισμού προς το Μουσείο. Η απάντηση του Μουσείου ήταν ότι είχε ελέγξει την προέλευση των αντικειμένων, πριν τα αποκτήσει, και δεν είχε προκύψει καμία αμφισβήτηση.

Μέχρι το 2020, συνεχίζονταν άτυπες επαφές των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια ουσιαστική πρόοδος. Το 2021 μετά την αποστολή νέας επίσημης επιστολής του Υπουργείου Πολιτισμού προς το Μουσείο και σειρά επαφών με τις διπλωματικές αρχές της χώρας, επανεκκίνησε ο διάλογος.

Η αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ αναζήτησε και αξιολόγησε, εκ νέου, όλα τα στοιχεία τεκμηρίωσης της ελληνικής διεκδίκησης. Με την συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απέκτησε πρόσβαση σε παλιές δικογραφίες και συγκέντρωσε στοιχεία που αποδείκνυαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, την παράνομη διακίνηση του γυναικείου αγάλματος από την περιοχή της Ηπείρου και ειδικότερα την Δωδώνη.

Τον Απρίλιο του 2022, κατατέθηκε ο φάκελος, με όλη την τεκμηρίωση, στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και ξεκίνησε -με την διαμεσολάβηση του Προξένου της Ελλάδας στην Ατλάντα- νέος κύκλος επαφών μεταξύ των εκπροσώπων του Μουσείου και του Υπουργείο Πολιτισμού. Τον Απρίλιο του 2023, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Henry Kim, διευθυντή του Μουσείου, και συνεργατών του στην Αθήνα, για να συζητηθούν όλα τα επιστημονικά και νομικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

Tον Ιούνιο του 2023, το Μουσείο Carlos γνωστοποίησε στο ΥΠΠΟ, δια των διπλωματικών αρχών, την πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Emory να επιστραφούν τα τρία αντικείμενα, για τα οποία υπήρχαν αδιάσειστες αποδείξεις, στην Ελλάδα. Παράλληλα, δήλωσε τη βούληση του Μουσείου να συνεργαστεί στενά με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, ώστε να προχωρήσει στον έλεγχο νομιμότητας προέλευσης και των άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων της Συλλογής. Ειδικά για τον πίθο θα συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης και άλλων στοιχείων από την ελληνική πλευρά.

Τα αρχαία επιστρέφουν άμεσα στην Ελλάδα και θα παρουσιαστούν στο κοινό, πριν καταλήξουν στα μουσεία των περιοχών, από τις οποίες προέρχονται.

Πηγή: epiruspost.gr