H πρωθυπουργός της Ιταλίας θέλει να ποινικοποιήσει τη χρήση των αγγλικών

0
151

Οι Ιταλοί που χρησιμοποιούν ξένες λέξεις όταν επικοινωνούν επισήμως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 έως και 100.000 ευρώ σύμφωνα με σχέδιο νόμου που εισήγαγε το κυβερνών κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι υπέβαλε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλαδή τη λεγόμενη Κάτω Βουλή, ένα νομοσχέδιο με διακηρυγμένο στόχο την υπεράσπιση της ιταλικής γλώσσας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα από την «ανεξέλεγκτη χρήση ξένων λέξεων» στο πλαίσιο μίας προοπτικής εθνικής προστασίας και υπεράσπισης της ταυτότητας.

Ο Φάμπιο Ραμπέλι, μέλος της Κάτω Βουλής των Αντιπροσώπων, εισήγαγε το νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται από την πρωθυπουργό. Αν και το νομοσχέδιο περιλαμβάνει όλες τις ξένες γλώσσες, στοχεύει ιδιαίτερα στη λεγόμενη «αγγλομανία» η οποία «εξευτελίζει και ταπεινώνει την ιταλική γλώσσα». Σύμφωνα με αυτή την πρόταση προτείνονται βαριές ποινές στις περιπτώσεις παραβίασης του ενδεχόμενου νόμου με πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 ως 100.000 ευρώ.

«Δεν πρόκειται απλώς για θέμα μόδας, καθώς οι μόδες περνούν. Η αγγλομανία έχει επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας», τονίζεται στο νομοσχέδιο.

Το πρώτο άρθρο της νομοθεσίας προβλέπει ότι ακόμη και στα γραφεία που συναλλάσσονται με αλλοδαπούς που δεν μιλούν ιταλικά, η ιταλική γλώσσα πρέπει να είναι η κύρια γλώσσα που θα χρησιμοποιείται.

Το άρθρο 2 θα καταστήσει τα ιταλικά «υποχρεωτικά για την προώθηση και τη χρήση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στην εθνική επικράτεια».

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, τότε ακόμα και η κυβέρνηση θα πρέπει να αφαιρέσει αγγλικούς όρους, όπως για παράδειγμα τη φράση «Made in Italy» που έχει βάλει στον τίτλο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Νομοσχέδιο για την απαγόρευση συνθετικών τροφών

Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την κατάθεση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση Μελόνι για πλήρη απαγόρευση των συνθετικών τροφών με στόχο την προστασία της ιταλικής γαστρονομίας.

Συγκεκριμένα, έχει εισαγάγει νομοθεσία για την απαγόρευση της λεγόμενης συνθετικής ή κυτταρικής κουζίνας, λόγω της έλλειψης επιστημονικών μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις των συνθετικών τροφίμων, καθώς και «για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς του έθνους μας και της γεωργίας μας που βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Μελόνι, Οράτσιο Σκιλάτσι.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Πολιτισμού και Γεωργίας της Ιταλίας έθεσαν επίσημα την ιταλική κουζίνα σε υποψηφιότητα για το καθεστώς του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο του 2025.

Πηγή: city.sigmalive.com