Χρήστος Τάτσης | Χρειάζονται περισσότερα μέτρα στήριξης στον κλάδο της εστίασης

316

Για την αποκατάσταση μίας αδικίας σε βάρος πολλών επιχειρήσεων εστίασης στην πόλη, που δεν εκμισθώνουν τα ακίνητα από τον δήμο Ιωαννιτών, έκανε λόγο σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ Εστίασης Ιωαννίνων Χρ. Τάτσης, με αφορμή τη σύγχυση και τα δικαιολογημένα παράπονα πολλών επαγγελματιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Όλα προέκυψαν όταν αρκετοί επαγγελματίες που είδαν τον εσωτερικό τους χώρο να μειώνεται λόγω των περιορισμών, απευθύνθηκαν στην υπηρεσία για να τους χορηγήσει άδεια χρήσης σε κοινόχρηστο εξωτερικό χώρο, βάσει της απόφασης του υπ. Εσωτερικών. Όμως όπως σημείωσαν σε ρεπορτάζ του ITV την Τρίτη, η υπηρεσία καταστημάτων τους ζήτησε εκτός από την αίτηση, να καταθέσουν το 50% του τέλους χρήσης για όλη τη χρονιά και αφού η αίτηση εγκριθεί, τότε θα πρέπει να καταβάλλουν το υπόλοιπο 50%.

Αποδέκτης των διαμαρτυριών έγινε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Τάτσης, που σε χθεσινές του δηλώσεις, επικαλέστηκε συζήτηση που είχε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών Φ. Βάββα, ο οποίος του μετέφερε ότι η διάθεση κοινόχρηστου χώρου, για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, γίνεται ατελώς.

«Προφανώς υπήρξε κάποια παρεξήγηση που θέλω να πιστεύω ότι αποκαταστάθηκε και λύθηκε μετά την επικοινωνία μου με τον κ. Βάββα. Όσοι δεν πληρώνουν κάποιο ενοίκιο στο δήμο, μπορούν να αιτηθούν τη χρήση κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα χωρίς καμία επιβάρυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη και χθες πάντως, αρκετοί επαγγελματίες στην πόλη επέμεναν, ότι το θέμα δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς και πως θα πρέπει ο δήμος Ιωαννιτών να προβεί σε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το καθεστώς που ισχύει βάσει της νομοθεσίας και των τελευταίων εγκυκλίων, για τα χρήση κοινόχρηστων χώρων και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Μουδιασμένο ξεκίνημα

Σίγουρα στο μεταξύ, οι πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Ο κόσμος δείχνει αρκετά φοβισμένος και μουδιασμένος, η κίνηση είναι υποτονική, και σε αυτό ρόλο παίζει και ο άσχημος καιρός και οι εξαιρετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι επαγγελματίες στην εστίαση πάντως σύμφωνα με τον κ. Τάτση, δεν είναι ικανοποιημένοι, όχι τόσο από την κίνηση, αφού γι’ αυτό θα χρειαστεί ένα διάστημα 10 ημερών, για μία πιο ασφαλή εκτίμηση, αλλά από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά από τα αιτήματα του κλάδου. «Η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης ήταν μείωση του ΦΠΑ στο 11% και στις έκτακτες συνθήκες που βρεθήκαμε, ο ΦΠΑ μειώθηκε στο 13% και για τα ροφήματα μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τάτσης.

Πηγή: epirusonline.gr