«Έξυπνη» μάσκα για τον κορωνοϊό ελέγχει την υγεία του κατόχου της

215

Ήταν θέμα χρόνου ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά -και όπως φαίνεται, θα αργήσουμε να το αφήσουμε στην άκρη- να γίνει αντικείμενο ενασχόλησης από την ερευνητική κοινότητα, με στόχο να μπει στη λίστα των αντικειμένων που αναβαθμίστηκαν οι δυνατότητες και το… IQ τους, ώστε να αποκτήσουν τον χαρακτηρισμό «έξυπνη συσκευή».

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern δημιούργησαν μια μάσκα, η οποία φαινομενικά μοιάζει με μια κοινή μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό. Όμως, η FaceBit έχει ενσωματωμένο έναν μικρό αισθητήρα. Έτσι, η μάσκα, εκτός από το να παρεμποδίζει τον ιό να εισέλθει στον οργανισμό του χρήστη της, παρακολουθεί τον καρδιακό του ρυθμό, την αναπνευστική του λειτουργία, καταγράφει το πόση ώρα τη φοράει, ενώ μπορεί να διαπιστώνει αν έχει υπάρξει κάποια φθορά (π.χ. κάποια μικρή τρύπα), καθιστώντας την επικίνδυνη.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η μάσκα αυτή μπορεί επίσης να κάνει αναλύσεις για το επίπεδο της κούρασης του χρήστη, ακόμη και για την συναισθηματική του κατάσταση. Όλα τα δεδομένα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη της μάσκας, για να έχει άμεση γνώση της κατάστασής του. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο αισθητήρας εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, όπως κάποια καρδιακή αρρυθμία ή κάποια φθορά στη μάσκα, ειδοποιεί αμέσως τον χρήστη, μέσω της εφαρμογής.

Πηγή: enlefko.fm