Το «Big Ben» των Ιωαννίνων

0
1255

Το Ρολόι το Ιωαννίνων είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της πόλης αλλά και όλης της Ηπείρου που για περισσότερο από έναν αιώνα είναι εκεί για να την στολίζει.

Πέραν όμως από την πόλη και τους κατοίκους της είναι και σήμα κατατεθέν και για όλους τους φοιτητές που ήρθαν για να περάσουν μερικά από τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους εδώ.

Σίγουρα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρόσεξες την ημέρα που πρωτοήρθες για να νοικιάσεις το ‘’φοιτητόσπιτό’’ σου. Είναι σίγουρο επίσης πως είναι από τα πρώτα πράγματα που τράβηξες φωτογραφία και ανέβασες κάποιο ”ινστα στορυ” με αυτό.

Εκείνο όμως που σε συνδέει περισσότερο με το Ρολόι είναι τα ραντεβού που έκλεισες κάτω από αυτό καθώς αυτό κοιτούσε αφ’ υψηλού. «Ραντεβού στο Ρολόι», είναι η φράση με την οποία έκλεισες τα πρώτα ραντεβού με την καινούργια σου παρέα. Είναι οι δείκτες του, που τους κοιτούσες ανυπόμονα καθώς περίμενες τον πρώτο έρωτα σαν φοιτητής όταν αυτός σε είχε στήσει (και δεν πήγε και όσο καλά είχες στο μυαλό σου), αλλά και αυτά τα ραντεβουδάκια που κατέληξαν στις σχέσεις ζωής!

Βέβαια το Ρολόι δεν βρισκόταν πάντα στο σημείο που είναι σήμερα. Ύστερα, από ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια παρέλασης του Πυροβολικού το 1918, το Ρολόι υπέστη σοβαρές ζημιές, γεγονός που οδήγησε στην αποξήλωση και αναστήλωσή του στη σημερινή του θέση, το 1925.

Το 2010, το μοτέρ με το οποίο δούλευε χάλασε και ήταν αδύνατο να επισκευαστεί ο μηχανισμός. Το 2012 τοποθετήθηκε ο νέος ηλεκτρονικός μηχανισμός που είναι όμως πιστό αντίγραφο των κλασικών μηχανικών ρολογιών.

Το Ρολόι των Ιωαννίνων δεν είναι απλά ένα ρολόι, κρύβει τις δικές του ιστορίες μέσα στα χρόνια. Έχει χαραχτεί στις ψυχές και στο μυαλό σε όλους αυτούς που έχουν να σου πουν μια δικιά τους ανάμνηση κάτω από αυτό.