Ο αυνανισμός είναι μια από εκείνες τις δραστηριότητες που όλοι σχεδόν οι άνδρες απολαμβάνουν συχνά-πυκνά, αλλά ελάχιστοι νιώθουν άνετα να το συζητήσουν ανοιχτά με ένα φίλο ή ακόμα και τον γιατρό τους –η απόλυτη έννοια του «ταμπού», που ξεκινά από το συνοφρύωμα των γονιών στην παιδική ηλικία, περνά μια περίοδο χάριτος στην εφηβεία και κορυφώνεται (ως απαγορευμένη έννοια) κατά την ενηλικίωση.
Οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε αυτή την αποθάρρυνση και συνεχίζουμε να αυνανιζόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μας, αλλά, δυστυχώς, οι μύθοι με τους οποίους μας εκφόβιζαν από μικρούς, εξακολουθούν να δημιουργούν ενοχές. Πολλοί άνδρες ανησυχούν ότι η πράξη του αυνανισμού σε μια ώριμη ηλικία είναι ανθυγιεινή συνήθεια. Και απορούν: πώς είναι δυνατόν, κάτι τόσο ευχάριστο και ανακουφιστικό να είναι επιβλαβές για την υγεία;
Διάβασε παρακάτω πώς η επιστήμη διαλύει μερικούς από τους πιο συνήθεις φόβους των ανδρών σχετικά με τον αυνανισμό.
Κάνει κακό η συχνή αυτοϊκανοποίηση;
Δεν έχεις λόγους να ανησυχείς, εφόσον δεν επηρεάζει την απόδοσή σου στο σεξ ή αν αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα από άλλες συνήθεις δραστηριότητες της ζωής σου. Δεν θα μειώσει τη σεξουαλική ορμή σου, ούτε θα προκαλέσει προβλήματα υγείας.Ωστόσο, η υπερβολική ενασχόλησή σου με την εκσπερμάτιση μπορεί να σε οδηγήσει σε σωματική εξάντληση. Κράτησε αυτό κατά νου όταν έχεις προγραμματίσει σημαντικά επαγγελματικά ραντεβού, οικογενειακές υποχρεώσεις ή μια προπόνηση.
Αν, παρ’ όλα αυτά, έχεις αποκτήσει εμμονή με τον αυνανισμό σε σημείο που να σε απασχολεί περισσότερο από την προετοιμασία σου για το αυριανό κρίσιμο meeting στο γραφείο, μάλλον ήρθε η ώρα να το μειώσεις. Μιλώντας με έναν ειδικό –επαγγελματία ψυχολόγο/ψυχίατρο/σεξολόγο- θα λύσεις πολλά από τα βασικά ζητήματα που σε οδηγούν σε αυτή την εμμονή.
Είναι δυνατόν ο αυνανισμός σε ώριμη ηλικία, να προκαλέσει προβλήματα υγείας;
Σε αντίθεση με κάποιες αστείες δοξασίες του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος, ο αυνανισμός δεν προκαλεί τύφλωση, παραφροσύνη, τριχοφυΐα στις παλάμες, τριχόπτωση, ακμή, ή καρκίνο κάθε είδους. Στην πραγματικότητα, ο αυνανισμός είναι πραγματικά πολύ ευεργετικός για την υγεία του άνδρα.
> Είναι ένα φυσικό ανακουφιστικό μέσο κατά του άγχους, ενώ έχει θαυματουργά αποτελέσματα ως ενισχυτικό του ύπνου.
> Επίσης, ο αυνανισμός έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μειώνει τις ημικρανίες και άλλα είδη σωματικού άλγους.
> Κι αν αυτά δεν είναι αρκετά θετικά νέα για την υγεία σου, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο καθημερινός αυνανισμός μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ενός μεσήλικα, να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη. Αν αυτό δεν είναι μια καλή δικαιολογία για να αυνανιστείς, τίποτα άλλο δεν είναι!
Μήπως ο αυνανισμός επηρεάζει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων;
Η εκσπερμάτωση ως αποτέλεσμα του αυνανισμού δεν είναι διαφορετική από την εκσπερμάτωση ως αποτέλεσμα της σεξουαλική επαφής. Οι συχνές σεξουαλικές επαφές δεν προκαλούν μείωση στην ανδρική γονιμότητα, άρα, ούτε ο συχνός αυνανισμός. Όμως, σε περίπτωση που ένας άνδρας έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίωνκαι επιθυμεί να τεκνοποιήσει, καλύτερα είναι να φυλάξει το πολύτιμο σπέρμα του για τις μέρες που η σύζυγός του έχει ωορρηξία. Έτσι, θα εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, όσον αφορά στην ποσότητα, την ποιότητα και την ορμή του σπέρματός του, τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Επιπλέον, η εγκράτεια –ως προς τον συχνό αυνανισμό-, διευκολύνει στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης, τα οποία είναι απαραίτητα για μια αποτελεσματική σεξουαλική διέγερση και εκσπερμάτιση, ακριβώς την ώρα που ένας άνδρας με φτωχό σπέρμα προσδοκά σε τεκνοποίηση.
Πότε καταλαβαίνεις ότι το παρακάνεις;
Μερικοί άντρες αυνανίζονται μία φορά την εβδομάδα ή και πέντε. Άλλοι μια φορά τη μέρα, αλλά στους απόρρητους ιατρικούς φακέλους των σεξολόγων, καταγράφονται και περιπτώσεις ανδρών οι οποίοι ξεπερνούν τις δυο ή τρεις φορές τη μέρα.
Αν ο αυνανισμός χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αποφύγει κανείς να πλησιάζει τις γυναίκες (κυρίως ως αποτέλεσμα του φόβου που έχουν δημιουργήσει οι συχνές απορρίψεις), τότε μιλάμε για ένα πρόβλημα που δεν έχει να κάνει με την πράξη του αυνανισμού αυτή καθαυτή, αλλά με μια παθολογική κατάσταση στα όρια της νεύρωσης, Εδώ, η ψυχιατρική βοήθεια μαζί με φαρμακευτική κάλυψη θεωρούνται υποχρεωτικά.