10 κορυφαίες γυναίκες που έγραψαν ιστορία

0
604

Μαρία Κιουρί

Η Μαρία Κιουρί, επιστήμονας με καταγωγή από την Πολωνία, ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ, για τις ανακαλύψεις της στη Χημεία, αλλά και το σημαντικό της έργο στον τομέα της ραδιενέργειας. Ακόμη, αξιοσημείωτη είναι και η συνεισφορά της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς προσέφερε οικονομική ενίσχυση σε πολεμικά νοσοκομεία.

Βαλεντίνα Τσερέσκοβα

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που πραγματοποίησε ταξίδι στο διάστημα, στις 16 Ιουνίου 1963. Μάλιστα, επιλέχθηκε μεταξύ τετρακοσίων υποψηφίων και υπήρξε κυβερνήτης του διαστημοπλοίου Βοστόκ 6.

Φρίντα Κάλο

Η ζωγράφος Φρίντα Κάλο έμεινε στην ιστορία για τα ιδιαίτερα έργα της, τα οποία αποτύπωναν μία διαφορετική εκδοχή του γυναικείου φύλου. Ουσιαστικά, ήθελε να παρουσιάσει το γυναικείο φύλο, μέσα από τον προσωπικό πόνο και τη σεξουαλικότητα. Τα δημιουργήματα της θεωρούνται αρκετά πρωτοπόρα για την εποχή, καθώς υπερέβαιναν τον παραδοσιακό τρόπο απεικόνισης της γυναίκας στην τέχνη.

Σιμόν ντε Μποβουάρ

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ, ήταν Γαλλίδα συγγραφέας και φιλόσοφος, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως “μητέρα του φεμινισμού”. Κι αυτό γιατί, μέσα από το βιβλίο της “Δεύτερο φύλο” παρουσιάστηκε ανοιχτά ο φεμινισμός, αλλά και αντιλήψεις για την ισότητα των γυναικών. Μάλιστα, το βιβλίο αυτό προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις, που το Βατικανό το θεωρούσε απαγορευμένο.

Μαλάλα Γιουσαφζάι

Η Μαλαλα Γιουσαφζαι, ήδη από την ηλικία των 11 ετών, αγωνίζονταν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Πακιστάν. Ξεκίνησε να γράφει σε ένα blog ,εκφράζοντας τις απόψεις της ,για το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κοριτσιών στη μόρφωση. Το 2014 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, για τη μάχη που έδωσε, ώστε όλα τα κορίτσια να έχουν συμμετοχή στην εκπαίδευση.

Μητέρα Τερέζα

Η Μητέρα Τερέζα υπήρξε αλβανίδα καθολική μοναχή, η οποία έμεινε γνωστή στην ιστορία για το φιλανθρωπικό της έργο. Για περισσότερα από 45 χρόνια βοηθούσε συνεχώς φτωχούς και αρρώστους ανθρώπους, ταξιδεύοντας σε ολόκληρο τον κόσμο. Για όλη αυτή την προσφορά της, το 1979 της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ το 19997 αγιοποιήθηκε από τον παπά Ιωάννη Παύλο Β’

Άννα Φρανκ

Η Άννα Φρανκ ήταν Γερμανίδα Εβραία, που έζησε στη διάρκεια της κατοχής και έγινε γνωστή παγκοσμίως από το βιβλίο “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ”, που έγραψε όταν κρυβόταν μαζί με την οικογένειά της στο Άμστερνταμ. Μετά το θάνατο της σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ,ο πατέρας της βρήκε το ημερολόγιο, το οποίο και εκδόθηκε ως μαρτυρία των γεγονότων. Αποτελεί, ακόμη και σήμερα, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο.

Έμελιν Πάνκχερστ

Πρόκειται για μια πιο γνωστές “σουφραζέτες” ,που έζησε στη Βρετανία και μάχονταν συνεχώς για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Χρησιμοποιούσε ακόμα και ακραίους τρόπους διαμαρτυρίας, όπως λόγου χάρη, διαδηλώσεις με χρήση βίας αλλά και απεργία πείνας.

Κοκό Σανέλ

Υπήρξε μία από τις πιο επιτυχημένες σχεδιάστριες  μόδας στη διάρκεια του 20ου αιώνα, ενώ το όνομα της, ακόμα και σήμερα, είναι συνώνυμο της κομψότητας και του “φινετσάτου στυλ”. Οι δημιουργίες της ήταν αρκετά πρωτοπόρες για την εποχή, καθώς ,μάλιστα, συνήθιζε να μετατρέπει ανδρικά ρούχα σε γυναικεία.

Ντόροθι Χότζκιν

Η επιστήμονας Ντόροθι Χότζκιν ,διέπρεψε στον τομέα της βιοχημείας ,διότι ανακάλυψε τη δομή της πενικιλίνης κ1ι αργότερα της ινσουλίνης. Πρόκειται για ανακαλύψεις, οι οποίες συνέβαλαν στη δημιουργία πολλών φαρμάκων. Έτσι, η τεράστια προσφορά της στην επιστήμη, της “χάρισε” το Νόμπελ χημείας. Παράλληλα, σε όλη της τη ζωή, αγωνιζόταν για την καθιέρωση της παγκόσμιας ειρήνης.

πηγή: emea.gr