‘Έρωτας | Αυτή είναι η μυρωδιά του!

0
608

Οι ορμόνες της αδρεναλίνης αλλάζουν την ευαισθησία που έχουμε στη μυρωδιά.

Ας ξεκινήσουμε από την εξής επιστημονική διαπίστωση: το 80% περίπου όσων ερμηνεύουμε ως «γεύση» είναι ουσιαστικά μυρωδιά, και η μυρωδιά είναι κάτι που αλλάζει ανάλογα με τη σωματική και την οργανική κατάσταση του καθενός. Το ερωτικό παιχνίδι, άλλωστε, καθορίζεται άμεσα από την όραση, την όσφρηση και την αφή και έμμεσα από την ακοή και τη γεύση.

Η σεξουαλική διέγερση έχει την ικανότητα να «απορρυθμίζει» την αίσθηση της όσφρησης, γι’ αυτό και την ώρα που «ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι» λίγα πράγματα έχουν σημασία. Μετά την κορύφωση, όμως, όταν πλέον αντάρα του έρωτα περνάει, οι ορμόνες επανέρχονται στα κανονικά τους επίπεδα και όλα ξαναπαίρνουν τη ρεαλιστική τους μορφή, η όποια αίσθηση είχε «ναρκωθεί», οξύνεται. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, αντιλαμβάνεσαι ότι η γεύση του στόματός της είναι πιο έντονη (όπως και η δική σου, άλλωστε), αφού προηγουμένως τα στόματά σας είχαν ξεραθεί βαριανασαίνοντας και λαχανιάζοντας.

Υπάρχει και μια ακόμα θεωρία, εξίσου διαδεδομένη και αποδεκτή, σύμφωνα με την οποία όλη αυτή η μεθυστική εσάνς αναδύεται από τις ορμόνες που απελευθερώνονται με τον οργασμό (οξυτοκίνη, κορτιζόλη, επινεφρίνη). «Οι ορμόνες της αδρεναλίνης αλλάζουν την ευαισθησία που έχουμε στη μυρωδιά» επιβεβαιώνουν και οι νευροεπιστήμονες.

Για πολύ καιρό η όσφρηση ήταν η πιο υποβαθμισμένη αίσθηση όσον αφορά στην ερωτική επιλογή συντρόφου. Ωστόσο, η πρόσφατη ανακάλυψη ενός γονιδίου που σχετίζεται με τους υποδοχείς φερομονών έφερε την ανατροπή. Οι φερομόνες, από τα ελληνικά «φέρω» και «ορμή» δημιουργούνται από ορμόνες που παράγονται από κύτταρα και μεταφέρονται στο περιβάλλον είτε σε υγρή είτε σε αέρια μορφή. Έχει αποδειχτεί, μάλιστα, πως οι γυναίκες επιλέγουν τους άνδρες με βάση τη μυρωδιά τους – όχι το άρωμα, αλλά την οσμή του σώματός τους, την οποία μάλιστα μπορούν να εντοπίσουν ακόμα κι αν ο άλλος έχει ψεκαστεί το μισό μπουκάλι eau de toilette.

Υ.Γ. Κάποτε, στα παλιά τα χρόνια, ο μύθος λέει πως οι Γαλλίδες ιερόδουλες έβαζαν λίγες σταγόνες κολπικού υγρού πίσω από τα αυτιά τους για να προσελκύσουν τους πελάτες τους.