Top 10 καφέ: Τι θέση έχει ο κάθε καφές στην παγκόσμια κατάταξη

0
45

Νέα δεδομένα στην… παγκόσμια μάχη του καφέ προκύπτουν από τη λίστα του Taste Atlas. Πρόκειται για την ιστοσελίδα που φιλοξενεί κριτικές και δημιουργεί λίστες με τα καλύτερα εδέσματα, ροφήματα και ποτά σε όλο τον κόσμο και στο πρόσφατο παρελθόν είχε προκαλέσει… αντιδράσεις για το κοκορέτσι.

Αυτή τη φορά, η «μονομαχία» είναι… ελληνοϊταλική και αφορά τους 10 καλύτερους καφέδες παγκοσμίως. Στη σχετική λίστα, ο… αγαπητός φρέντο, η παραλλαγή του ιταλικού εσπρέσο που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, ξεπερνά τον ιταλικό καπουτσίνο.

«Ο φρέντο εσπρέσο είναι ένας λιτός καφές ελληνικής πατέντας ο οποίος περιλαμβάνει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συνταγές παγωμένου καφέ, οι οποίες σερβίρουν περισσότερο πάγο από… καφέ, η ελληνική έκδοση ενώνει υπέροχα τα δύο συστατικά, μέχρι το αποτέλεσμα να βγει κρεμώδες και ελαφρά παγωμένο. Ο καφές σερβίρεται σε ποτήρι με πάγο και γλυκαίνει ανάλογα με την προτίμηση, με τη ζάχαρη να μπαίνει από νωρίς. Ο φρέντο εσπρέσο έγινε τρομερά δημοφιλής στα 90’s και πλέον αποτελεί παράδοση για τη χώρα», γράφει το review το Taste Atlas.

Όσον αφορά τον φρέντο καπουτσίνο, σημειώνεται ότι «σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι. Αποτελεί παραλλαγή του ελληνικού… φρέντο εσπρέσο, αλλά με την προσθήκη γάλακτος. Τα δύο ροφήματα είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Ελλάδα και οι πολίτες τους απολαμβάνουν τους καλοκαιρινούς μήνες». 

«Ο φρέντο εσπρέσο είναι ένας λιτός καφές ελληνικής πατέντας ο οποίος περιλαμβάνει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συνταγές παγωμένου καφέ, οι οποίες σερβίρουν περισσότερο πάγο από… καφέ, η ελληνική έκδοση ενώνει υπέροχα τα δύο συστατικά, μέχρι το αποτέλεσμα να βγει κρεμώδες και ελαφρά παγωμένο. Ο καφές σερβίρεται σε ποτήρι με πάγο και γλυκαίνει ανάλογα με την προτίμηση, με τη ζάχαρη να μπαίνει από νωρίς. Ο φρέντο εσπρέσο έγινε τρομερά δημοφιλής στα 90’s και πλέον αποτελεί παράδοση για τη χώρα», γράφει το review το Taste Atlas.

Όσον αφορά τον φρέντο καπουτσίνο, σημειώνεται ότι «σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι. Αποτελεί παραλλαγή του ελληνικού… φρέντο εσπρέσο, αλλά με την προσθήκη γάλακτος. Τα δύο ροφήματα είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Ελλάδα και οι πολίτες τους απολαμβάνουν τους καλοκαιρινούς μήνες». 

Στη λίστα του Taste Atlas, ο φρέντο εσπρέσο βρίσκεται στην 3η θέση, ο φρέντο καπουτσίνο στην 4η και ο ιταλικός καπουτσίνο στην 5η. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται και ο… μυθικός φραπέ.

«Εάν και η λέξη “φραπέ” πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, ο ελληνικός καφές πρωτοδημιουργήθηκε το 1957, ανακατεύοντας στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο, συνήθως σε σέικερ ή μίξερ χειρός. Όταν το μίγμα σερβίρεται στο ποτήρι, δημιουργείται αφρός στην κορυφή. Οι παραλλαγές του φραπέ περιλαμβάνουν την προσθήκη φρέσκου ή εβαπορέ γάλακτος – το οποίο αναφέρεται επίσης ως “φραπόγαλο”. Ο καφές σερβίρεται σε υψηλό ποτήρι και υπάρχουν τρεις διαβαθμίσεις γλυκύτητας», σημειώνεται για τον φραπέ.

Το Taste Atlas έχει τοποθετήσει στην κορυφή τον cafe cubano.

πηγή: documentonews.gr