Το Eurobasket Γυναικών 2025 στην Ελλάδα!

0
121

Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Eurobasket Γυναικών του 2025 (όμιλο και την τελική φάση). Επιστροφή μεγάλης διοργάνωσης σε επίπεδο Εθνικών ομάδων στην χώρα μας μετά από το 2008.

Μια σπουδαία διοργάνωση θα φιλοξενήσει η χώρα μας. Το Eurobasket Γυναικών για το 2025 θα διεξαχθεί στην Ελλάδα. Τα παιχνίδια των τεσσάρων ομίλων θα γίνουν σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και Τσεχία, ενώ η τελική φάση μόνο στη χώρα μας. Για πρώτη φορά η Ελλάδα παίρνει μια τόσο σπουδαία διοργάνωση για τον γυναικείο αθλητισμό.

Έγιναν συντονισμένες προσπάθειες της ΕΟΚ με τη FIBA για να πάρει η Ελλάδα το συγκεκριμένο τουρνουά και τα κατάφερε. Τελευταία φορά που φιλοξενήθηκε μεγάλη διοργάνωση στην Ελλάδα ήταν το 2020, το BCL από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Σε επιπεδο εθνικων ομαδων, πρέπει να πάμε πίσω στο Προολυμπιακό του 2008. Τότε η Εθνική Ανδρών παρέα με την Κροατία και τη Γερμανία πήραν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς.

Σημαντική στιγμή και για τις διεθνείς παίκτριες που θα παίξουν μπροστά στο ελληνικό κοινό σε μια ξεχωριστή συνθήκη. Η Εθνική Γυναικών έχει πετύχει την καλύτερη πορεία της στο Eurobasket του 2017, όταν έφτασε στα ημιτελικά, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει μετάλλιο, τελειώνοντας στην τέταρτη θέση μετά από ένα εξαιρετικό τουρνουά. Το 2025 θα είναι η 11η παρουσία της Εθνικής Γυναικών σε τελική φάση του Eurobasket.

κ

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2025! Για πρώτη φορά θα υπάρχει συνδιοργάνωση από τέσσερις ομοσπονδίες και στη χώρα μας θα διεξαχθούν οι αγώνες ενός ομίλου, αλλά και της τελική φάσης!

Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και Τσεχία θα είναι οι τέσσερις συνδιοργανώτριες χώρες μετά την έγκριση της εκτελεστικής επιτροπής της FIBA Europe και οι χώρες αυτές θα γίνουν η μεγάλη σκηνή του 40ου Ευρωμπάσκετ Γυναικών, μιας από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στο καλεντάρι της FIBA.

Κάθε χώρα θα φιλοξενήσει έναν όμιλο -οι πόλεις θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα- και η τελική φάση θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στην πόλη που θα στεφθεί η πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η πρώτη φορά που το Ευρωμπάσκετ έγινε σε δύο χώρες ήταν το 2015 από Ρουμανία και Ουγγαρία, η δεύτερη το 2019 από Σερβία και Λετονία, η τρίτη το 2021 από την Ισπανία και τη Γαλλία και η πλέον πρόσφατη το 2023 από την Σλοβενία και το Ισραήλ.

Συνολικά 36 χώρες συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων διοργανωτών θα αγωνιστούν στην προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025, ωστόσο οι τέσσερις αυτές χώρες θα αγωνιστούν στον ίδιο όμιλο, κάτι που διαφοροποιεί τον μέχρι τώρα τρόπο διεξαγωγής.

Οι άλλες 32 ομάδες θα κληρωθούν σε οχτώ ομίλους των τεσσάρων και θα διεκδικήσουν τις 12 θέσεις που απομένουν για την τελική φάση.

Η κλήρωση της προκριματικής φάσης θα διεξαχθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο House of Basketball στο Μις της Ελβετίας. Το πρώτο παράθυρο θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2023.

γη

Λιόλιος: «Μεγάλη τιμή η ανάθεση, σπουδαία ευκαιρία για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα οφέλη»

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Ευάγγελος Λιόλιος, αναφέρθηκε στη σημαντική αυτή ανάληψη διοργάνωσης από τη χώρα μας: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στη συνδιοργάνωση του Ευρωμπάσκετ γυναικών 2025, μαζί με άλλες ισχυρές ομοσπόνδίες της Ευρώπης και μάλιστα, με την κορύφωση που είναι η τελική φάση να διεξάγεται στη χώρα μας, είναι μια πολύ μεγάλη τιμή, αλλά και ένδειξη προθέσεων, Θεωρούμε ως διοίκηση ότι αποτελεί μια καθοριστική εξέλιξη για το μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα και ίσως η μεγάλη μας ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να προοδεύσει. Είναι η δευτερη φορά, μετά από το 2003, που η Ομοσπονδία αναλαμβάνει τέτοια διοργάνωση όσον αφορά τις γυναίκες και δείχνει τη θέληση μας να ενισχύσουμε το μπάσκετ γυναικών και να το οδηγήσουμε στο επόμενο επίπεδο, καθώς και το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την ουσιαστική ανάπτυξη του αθλήματος. Η επόμενη διετία μέχρι τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ θα είναι προσαρμοσμένη, όσον αφορά την ΕΟΚ, σε ενέργειες προώθησης και αναβάθμισης του μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και επίπονος. Οι στόχοι θα είναι υψηλοί. Θέλει πολύ καλή οργάνωση και σωστή προετοιμασία έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα οφέλη που πρέπει να προκύψουν από αυτή τη διοργάνωση».

Πηγή: gazzetta.gr