“Τα Ιωάννινα μπορούν – υπό προϋποθέσεις – να γίνουν η ελληνική «Silicon Valley»”

0
197

Με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, έληξαν οι εργασίες των δυο διεθνών συνεδρίων πληροφορικής στον τομέα της διαχείρισης δεδομένων (EDBT/ICDT 2023 Joint Conference) που διοργάνωσε το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο ξενοδοχείο Grant Serai στις 28-31 Μαρτίου.

Την μεγάλη τους ικανοποίηση εξέφρασαν, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, οι Καθηγητές του Τμήματος Νίκος Μαμουλής και Ευαγγελία Πιτουρά: «Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα κορυφαία συνέδρια στον τομέα της διαχείρισης δεδομένων. Στόχος του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή καινοτόμων ιδεών και τεχνολογιών πάνω στο αντικείμενο. Οι σύνεδροι ήρθαν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αλλά και για να προάγουν την δική τους δουλειά» κατέληξε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και  Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αν και είχε δοθεί η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής, η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων επέλεξε να συμμετάσχει δια  ζώσης, που για εμάς αποτελεί ένδειξη της διεθνούς φήμης του Τμήματός μας αλλά και του ότι η  πόλη μας μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για συνεδριακό τουρισμό» επεσήμανε από την πλευρά της η καθηγήτρια Ευαγγελία Πιτουρά.

Μάλιστα, δεδομένης της θεματολογίας του συνεδρίου και της προοπτικής τα Ιωάννινα να γίνουν η ελληνική «Silicon Valley» η κα. Πιτουρά τόνισε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις. «Ακούγεται φιλόδοξο και ίσως κάποιοι να είναι επιφυλακτικοί, αλλά έχουμε τις προϋποθέσεις. Ένα πολύ καλό πανεπιστημιακό τμήμα, πολλές εταιρείες που έχουν εγκατασταθεί στην πόλη και βέβαια νέους ανθρώπους με όρεξη και κέφι» σημείωσε η καθηγήτρια, για να καταλήξει λέγοντας ότι θα πρέπει ως πόλη να κρατήσουμε στον τόπο τους νέους ανθρώπους, ένα επιστημονικό δυναμικό με υψηλό επίπεδο.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περί τους 350 ερευνητές, επιστήμονες, εκπρόσωποι εταιρειών, και φοιτητές από όλο τον κόσμο, από τους οποίους περίπου 70 παρακολούθησαν τις εργασίες και παρουσίασαν εξ αποστάσεως. Στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου υπήρξε συμμετοχή από κορυφαία διεθνώς πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, όπως ΜΙΤ, University of Chicago, ImperialCollegeLondon, University of Bologna, INRIA, TU Muenchen, κ.α., αλλά και από κορυφαίες εταιρείες του χώρου, όπως οι Microsoft, Google, Meta, IBM, SAP HANA.

Στους επίσημους χορηγούς συγκαταλέγονται οι εταιρείες Huawei, Amazon, Snowflake και Natech. Το πρόγραμμα του συνεδρίου συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων 8 προσκεκλημένες ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες στο χώρο, 3 εκπαιδευτικά σεμινάρια (tutorials), 9 ημερίδες (workshops), 12 επιδείξεις λογισμικού (demonstrations) και 82 παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών.

Οι εντυπώσεις των φιλοξενούμενων για την επιστημονική ποιότητα, την οργάνωση του συνεδρίου αλλά και για την πόλη των Ιωαννίνων ήταν άριστες. Το μόνο παράπονό τους ήταν η δύσκολη προσβασιμότητα στην πόλη μας λόγω των ελάχιστων πτήσεων στο αεροδρόμιο της πόλης και την ανεπαρκή σύνδεση της δημόσιας συγκοινωνίας με τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Πηγή: pbnews.gr