Στην Καλιφόρνια το πρώτο fast food που εργάζονται μόνο ρομπότ

0
67

Στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια θα λειτουργήσει μέσα στο 2024 το πρώτο εστιατόριο fast food στο οποίο όλα θα λειτουργούν αυτόματα, ενώ τον έλεγχο θα έχουν τα ρομπότ.

Ο Flippy, το πρώτο ρομπότ με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, θα τηγανίζει κοτομπουκιές και πατάτες, ενώ ο «συνάδελφός» του, το BurgerBot θα ψήνει μπιφτέκια. Επίσης, το PopID, ένα βιομετρικό σύστημα πληρωμών, θα παίρνει τις παραγγελίες των πελατών στο εστιατόριο CaliExpress.

Η εταιρεία Cali Group, στην οποία ανήκει η Miso Robotics, η εταιρεία πίσω από το Flippy, ελπίζει ότι το νέο CaliExpress θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης «για την επόμενη γενιά επιχειρηματιών τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματισμού κουζίνας» προσφέροντας εκπαιδευτικές περιηγήσεις και εκθέσεις ρομποτικής, ενώ θα απευθύνεται κατά κύριο λόγο στα σχολεία της πόλης και στις εκπαιδευτικές ομάδες, ώστε να επισκεφθούν το εστιατόριο και να γνωρίζουν τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον συγκεκριμένο τομέα.

«Η λήψη παραγγελιών και το μαγείρεμα από ρομπότ επιτρέπει στις μεγάλες αλυσίδες των ΗΠΑ να βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα, τη συνέπεια και την ταχύτητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Miso Robotics, Ριτς Χαλ.

Την ίδια ώρα, οι επικριτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το οικονομικό κόστος, ενώ αναφέρονται και στον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίες. Ο ιδρυτής της Valyant AI, Ρομπ Κάρπεντερ, είχε δηλώσει τον Μάιο ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας πιθανότατα θα χαθούν μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, καθώς τα ρομπότ αντικαθιστούν τις περισσότερες θέσεις σ’ ένα ταχυφαγείο. Είχε αναφέρει πως «θα δούμε την τεχνητή νοημοσύνη να μεταπηδά από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας στις θέσεις εργασίας που απευθύνονται στον καταναλωτή και στις οποίες, παραδοσιακά, υπάρχουν μόνο αληθινοί άνθρωποι».

Υπενθυμίζεται πως κορυφαία στελέχη τεχνολογίας, ερευνητές και ακαδημαϊκοί, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου του OpenAI, Σαμ Άλτμαν, μέσα στο 2023 είχαν μιλήσει για τον κίνδυνο να εξαφανιστούν θέσεις εργασίας καθώς αυτές θα αντικατασταθούν από τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: bestnews.gr