Μοσχαράκι από… χρυσό | Η ακρίβεια έκανε το κρέας είδος πολυτελείας

0
189
Άνοδο στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών καταγράφεται κάθε εβδομάδα σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς εξαιτίας της διεθνούς αβεβαιότητας αλλά και της μεγάλης αισχροκέρδειας που γιγαντώνεται λόγω της απουσίας ελέγχων.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η τιμή στο μοσχαρίσιο κρέας που ακριβαίνει κατά δέκα λεπτά την εβδομάδα στη χονδρική και συνεπώς κατά μισό με ένα ευρώ το μήνα στη λιανική.

Ήδη στη Βαρβάκειο το μοσχάρι χωρίς κόκαλο πωλείται από 9 έως 10,50 ευρώ με τάση προς τα 11 ευρώ, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία κυμαίνεται στα 14 με 15 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μοσχαρίσια μπριζόλα στα 11 ευρώ και η χοιρινή από τα 4,80 ευρώ το κιλό έχει φτάσει τα 5,80 ευρώ το κιλό. «Μας λένε ότι υπάρχουν ελλείψεις στα εισαγώμενα μοσχάρια από Ολλανδία, Γαλλία και Ισπανία, ότι οι ζωοτροφές έχουν ακριβύνει αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί να έχουμε τόσο μεγάλες και συνεχείς αυξήσεις», αναφέρουν στο Dnews οι κρεοπώλες.

Στις ίδιες τιμές παραμένουν στα 3 με 3,50 ευρώ το κοτόπουλο και το αρνί στα 9,50 με 10,50 το κιλό.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτο μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων αυξάνεται γεωμετρικά εξαιτίας της αναπροσαρμογής κατά 76% του κόστους ενέργειας, κατά 43,5% του κόστους προμήθειας πρώτων υλών και κατά 57,8% του κόστους καυσίμων, πράγμα που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα και όσο μπαίνουμε επιτείνονται τα ενεργειακά αδιέξοδα, τόσο θα παρατηρούνται, μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε όλο τα προϊόντα της τροφικής και καταναλωτικής αλυσίδας.