Μέτωπο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ επιλέγει το Μαξίμου: Φλεβάρη η ψήφιση, ψηφιακά οι εξεταστικές

0
39
Την ώρα που αυξάνονται οι καταλήψεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της επικράτειας και ενώ ολοκληρωνόταν την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας το μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κυβέρνηση διά του πορτ παρόλ της έδωσε δείγματα γραφής για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, θέτοντας χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την λειτουργία μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης από την Θεσσαλονίκη, απαντώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σε ερώτηση για τις καταλήψεις και εν γένει τις αντιδράσεις που σημειώνονται στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για «εμβληματική μεταρρύθμιση», η οποία «θα είναι νόμος του κράτους μέχρι τέλος Φεβρουαρίου». Παράλληλα, έκανε λόγο για «αντίθεση δύο εικόνων», υποστηρίζοντας ότι από την μια πλευρά είναι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, των καθηγητών και των Ελλήνων πολιτών «που θέλει επιτέλους να κάνουμε ένα βήμα στο μέλλον και να σταματήσει η χώρα μας ένα είναι η κακή εξαίρεση σχεδόν όλου του κόσμου» και από την άλλη με το βλέμμα στις κινητοποιήσεις «αυτές οι θλιβερές μειοψηφίες που γίνονται όλο και πιο μικρές».

«Αντιδρούν μόνο και μόνο επειδή αντιδρούν στα πάντα και θέλουν να μείνουμε πίσω» υπερθεμάτισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών. «Το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους γιατί αυτό είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας, των φοιτητών και των καθηγητών» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου αυξάνει τις πιέσεις και προς τους πρυτάνεις, με φόντο τις εντεινόμενες καταλήψεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Τετάρτη αποφασίστηκε σε μαζική συνέλευση κατάληψη και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

«Είναι δεδομένο ότι όπου κληθούν οι Αρχές, όπως συνέβη στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, από τις πρυτανικές αρχές, θα επιβάλλουν το νόμο. Κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο. Πέρασαν οι εποχές που κάποιοι είχαν τα πανεπιστήμια ως ορμητήριά τους και εξαιρούνταν από την εφαρμογή του νόμου. Άρα προφανώς, εμείς είμαστε εδώ και έχουμε υποχρέωση δια των Αρχών, να εφαρμόσουμε τον νόμο και σε κάθε περίπτωση να πάμε παρακάτω, να φύγουμε μπροστά», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Βόμβα Πιερακάκη για ψηφιακή εξεταστική

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης αποσαφήνισε λίγο αργότερα ποιο θα είναι το «θεσμικό οπλοστάσιο στα Πανεπιστήμια, για να διασφαλιστεί η διενέργεια εξεταστικής σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα», στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μαρινάκης, με την προαναγγελία ψηφιακής διεξαγωγής των εξεταστικών.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Πιερρακάκης εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, οι εξετάσεις των Πανεπιστημίων μπορούν να διεξαχθούν ψηφιακά, προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο.

Πηγή: dnews.gr