Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου «φτάνει» στη Χάγη

0
96
Η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να διερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, για το οποίο αλληλοκατηγορούνται το Ισραήλ και η Χαμάς, δήλωσε η εκπρόσωπός της στη Γαλλία, Χάλα Άμπου Χασίρα.

«Το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα», είπε η Άμπου Χασίρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της αποστολής της Παλαιστίνης στη Γαλλία.

Παρά το ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στήριξε την ισραηλινή εκδοχή, σύμφωνα με την οποία για το πλήγμα ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, η Άμπου Χασίρα δεν είχε  αμφιβολία για το ποιος είναι ο υπεύθυνος.

«Το Ισραήλ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ στοχοθετεί πολιτικές υποδομές και συγκεκριμένα νοσοκομεία», τόνισε.

Από το πλήγμα, το βράδυ της Τρίτης, στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ, στο κέντρο της Γάζας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 471 άνθρωποι.

«Η Γαλλία έχει αξιοπιστία στην περιοχή. Αναμένουμε να αναλάβει δράση για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα, να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε η Παλαιστίνια διπλωμάτις.

Το Ισραήλ επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω Αιγύπτου, «χρειάζονται 100 φορτηγά καθημερινά» δηλώνει ο ΟΗΕ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο, ενώ επιβάλλει αυστηρή πολιορκία στον παλαιστινιακό θύλακα που σφυροκοπεί ακατάπαυστα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο όταν πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Οποιαδήποτε προμήθεια φθάσει στη Χαμάς θα εξουδετερωθεί».

«Μια θετική εξέλιξη, που ζητούσαμε από την αρχή της σύγκρουσης», δήλωσε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι σε συνέντευξη στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya.

Ωστόσο, η μεταφορά της βοήθειας «απαιτεί οργάνωση», τόνισε ο Σούκρι και εξήγησε μιλώντας στο δίκτυο Al-Ghad, που εδρεύει στο Κάιρο, ότι «ο δρόμος που επέτρεπε τη μεταφορά της βοήθειας μεταξύ της Γάζας και του σημείου διέλευσης της Ράφα καταστράφηκε μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων».

Στο Σινά της Αιγύπτου, τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια παραμένουν εδώ και μέρες ακινητοποιημένα στην περιοχή γύρω από τον τερματικό σταθμό που είναι ακόμη κλειστός, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μόλις αυτή περάσει τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και του παλαιστινιακού θύλακα, θα πρέπει να είναι συστηματική, της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, και ασφαλής», δήλωσε στο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

«Πρέπει να αρχίσουμε με σημαντικό αριθμό φορτηγών και να φτάσουμε τα 100 φορτηγά ημερησίως, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με το πρόγραμμα βοήθειας στη Γάζα», εξήγησε ο Γκρίφιθς, ο οποίος έκανε λόγο για «απίστευτα λεπτομερείς διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές για τον καθορισμό των όρων εισόδου και διανομής της βοήθειας».

Οι δηλώσεις του Γκρίφιθς έγιναν λίγες ώρες μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση πώς θα επιτρέψει τη μεταφορά αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας από το σημείο διέλευσης της Ράφα.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε μεγάλη κλίμακα κάθε μέρα, σκόπιμα, επαναλαμβανόμενα και αξιόπιστα», επέμεινε ο Γκρίφιθς, εξηγώντας ότι τα διάφορα μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας (συμπεριλαμβανομένων 14.000 υπαλλήλων της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA)) θα μπορούν στη συνέχεια να τη διανέμουν.

«Δεύτερον, πρέπει να είμαστε σε θέση να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους με ασφάλεια», επέμεινε ο Γκρίφιθς, υπενθυμίζοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέχουν βοήθεια εκεί όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς.

«Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να διευκρινιστούν, να επιβεβαιωθούν και ελπίζω ότι αυτό θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτό το βασικό πρόγραμμα αρωγής», εξήγησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο από την Τρίτη, για διαπραγματεύσεις με τις αιγυπτιακές αρχές.

Εδώ και μέρες, τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν εγκλωβιστεί στην έρημο του Σινά καθώς η Ράφα είναι κλειστή στην παλαιστινιακή πλευρά, έπειτα από τέσσερις βομβαρδισμούς αυτήν την εβδομάδα.

Ο Γκρίφιθς υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ θα διασφαλίσει ότι η βοήθεια θα παραδοθεί αποκλειστικά σε αμάχους και όχι στη Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα.

Η Λωρίδα της Γάζας βυθίζεται σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Τελεί υπό σχεδόν πλήρη αποκλεισμό από την πλευρά του Ισραήλ, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο έδαφός του από τη Χαμάς, οι κομάντος της οποίας σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και απήγαγαν σχεδόν 200. Τα θύματα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι όπως και οι 3.000 άνθρωποι που σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα που κατοικείται από 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους, για να προετοιμάσει ενδεχόμενη χερσαία επίθεση.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη περιμένει και τη Χεσμπολάχ το Ισραήλ – Ο στρατός εξόντωσε «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι εξόντωσαν «τρομοκρατικό πυρήνα» που εκτόξευε όλμους από τον Λίβανο προς το έδαφος του Ισραήλ, τη στιγμή που οι συγκρούσεις στα σύνορα των δύο χωρών εντείνονται, με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός στην αποψινή ενημέρωσή του ανέφερε επιπλέον ότι ανταπέδωσε τα πυρά, στον ίδιο τομέα, απ’ όπου εκτοξεύονταν αντιαρματικοί πύραυλοι εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ. Νωρίτερα, οι σειρήνες είχαν σημάνει και πάλι στο βόρειο Ισραήλ και «εννέα βλήματα πέρασαν από το έδαφος του Λιβάνου προς το Ισραήλ», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Την Τρίτη, ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις ενόπλους που επιχείρησαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος περνώντας τα σύνορα με τον Λίβανο.

Από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, σε συγκρούσεις στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο έχουν σκοτωθεί περίπου 20 άνθρωποι. Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους μαχητές, όμως μεταξύ αυτών ήταν επίσης ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters και δύο άμαχοι. Από την ισραηλινή πλευρά υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί.

«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού και επαγρύπνησης στον βορρά. Εάν η Χεζμπολάχ κάνει κάποιο σοβαρό λάθος, θα απαντήσουμε με μεγάλη ισχύ», δήλωσε την Τρίτη ο Ντάνιελ Χαγκάρι, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Μετά τις συγκρούσεις στα σύνορα, το Ισραήλ άρχισε να εκκενώνει 28 κοινότητες στον βορρά, απομακρύνοντας χιλιάδες κατοίκους.

Η συνάντηση Μπάιντεν-Νετανιάχου

Στήριξη άνευ όρων στον Μπ΄έντζαμιν Νετανιάχου πρόσφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ έθεσαν «βέτο» την Πέμπτη σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε σε «ανθρωπιστικές παύσεις» των εχθροπραξιών σε Ισράηλ και Γάζα, «προστατεύοντας» τον στενό τους σύμμαχο από οποιαδήποτε έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα καταδικάζει σύσσωμη το χτύπημα σε αμάχους στο νοσοκομείο Αλ Άχλι Άραμπ, Χαμάς και IDF εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται για τους περισσότερους από 300 νεκρούς (471 σύμφωνα με το υπουργείο της παλαιστινιακής Αρχής), με το Ισραήλ μάλιστα να δημοσίευει και νέο βίντεο που, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύει πως η ρουκέτα εκτοξεύτηκε μέσα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Πιο συγκεκριμένα, το Κανάλι 12 του Ισραήλ παρουσίασε αποκλειστικό βίντεο – που περιλαμβάνει και ένα στατικό πλάνο που σύμφωνα με το κανάλι απεικονίζει το σημείο εκτόξευσης του πυραύλου και την έκρηξη στο νοσοκομείο.

«Αυτή είναι η απόδειξη πως είναι αληθινοί οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ότι ήταν πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας που εκτοξεύθηκαν στην κατεύθυνση του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα και όχι από το Ισραήλ» αναφέρεται στο βίντεο και προστίθεται ότι επιβεβαιώνεται από το ότι η «κάμερα του Καναλιού 12 είναι τοποθετημένη στην πόλη Νετιβότ και βλέπει στη Δυτική Όχθη».

Σε άλλη ανάρτηση αναφέρεται ότι «για όσους από εσάς εξακολουθείτε να αναρωτιέστε τι συνέβη στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα χθες το βράδυ, έχουμε αποδείξεις».

Όταν οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα ερευνήσουν τα αίτια της έκρηξης στη Γάζα το βράδυ της Τρίτης, πολλοί πίστεψαν ότι θα υπάρξει εκτεταμένη έρευνα. Φαίνεται όμως ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη αποφασίσει ποιος κρύβεται πίσω από τη φονική επίθεση, κάτι που σημείωσε λίγη ώρα αφού προσγειώθηκε στο Ισραήλ.

Μιλώντας στο Τελ Αβίβ πριν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε πως η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες που θυμίζουν τις χειρότερες καταστροφές του ISIS που εξαπολύει καθαρό, ανόθευτο κακό στον κόσμο.

«Μια ιερή εβραϊκή γιορτή έγινε η πιο τραυματική ημέρα για τον ισραηλινό λαό από το Ολοκαύτωμα», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Δεν θα μείνουμε άπραγοι… Ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ. Σε όσους ζουν περιμένοντας απεγνωσμένα να μάθουν την τύχη για αγαπημένα τους προσώπα, ιδιαίτερα στις οικογένειες των ομήρων, τους στέλνουμε το μήνυμα πως “δεν είστε μόνοι”».


«To Ισραήλ συμφώνησε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Αιγύπτου»

Σημειώνεται πως σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί, ενώ ανακοίνωσε πρόσθετη οικονομική βοήθεια για τον Παλαιστινιακό λαό σημειώνοντας ότι μια δημοκρατία όπως το Ισραήλ ζει σύμφωνα με το κράτος δικαίου, σε αντίθεση με τους τρομοκράτες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι το Ισραήλ συμφώνησε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από την Αίγυπτο, προειδοποιώντας, ωστ΄΄οσο, ότι τυχόν προσπάθειες της Χαμάς να κλέψει τη βοήθεια θα καταδείξουν ότι «δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού».

Οι ΗΠΑ «υπερασπίζονται απερίφραστα την προστασία της ζωής των αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι της Γάζας χρειάζονται τρόφιμα, νερό, φάρμακα, στέγη».

«Σήμερα ζήτησα από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, με το οποίο συναντήθηκα για αρκετή ώρα σήμερα το πρωί, να συμφωνήσει στην παράδοση σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν επιθεωρήσεις και ότι η βοήθεια θα πρέπει να πηγαίνει στους αμάχους και όχι στη Χαμάς», δήλωσε ο Μπάιντεν.


«Να μην βιαστούμε να αποδώσουμε ευθύνες»

Ο πνευματικός ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας, που διοικεί το νοσοκομείο Αλ-Άχλι στη Γάζα, ζήτησε σήμερα να υπάρξει αυτοσυγκράτηση αναφορικά με την απόδοση ευθυνών για την επίθεση, μέχρι να ξεκαθαριστούν τα γεγονότα.

«Αυτή η θηριωδία παραβιάζει την ιερότητα και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής. Είναι παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο καθιστά σαφές ότι τα νοσοκομεία, οι γιατροί και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, Τζάστιν Ουέλμπι.

«Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση στην απόδοση ευθύνης προτού διαλευκανθούν όλα τα γεγονότα», τόνισε.

Από την πλευρά του, Αγγλικανός επίσκοπος της Ιερουσαλήμ, ο Χοσάμ Ναούμ, τόνισε σήμερα ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Αλ-Άχλι είχε λάβει μέρες πριν από τον βομβαρδισμό προειδοποιήσεις τηλεφωνικά να εκκενώσει το νοσοκομείο.

Οι ειδοποιήσεις έγιναν το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα ανέφερε ο επίσκοπος. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Αγγλικανός επίσκοπος τόνισε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου είχε λάβει τουλάχιστον μέρες πριν από το χθεσινό πλήγμα τρεις στρατιωτικές εντολές από το Ισραήλ για εκκένωση του νοσοκομείου.

«Ως άνθρωποι του κλήρου, δεν είμαστε στρατιωτικοί ειδικοί, δεν είμαστε δημοσιογράφοι για να αναλύσουμε, δεν είμαστε πολιτικοί, αυτό που λέμε εδώ είναι ότι αυτό που συνέβη στο νοσοκομείο είναι έγκλημα, είναι σφαγή», είπε ο Ναούμ.


Βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν βέτο σε ένα ψήφισμα που προωθούσε η Βραζιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητείτο να γίνουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες, επειδή οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δώδεκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.

Η Ουάσινγκτον, κατά παράδοση, προστατεύει το Ισραήλ, τον στενό σύμμαχό της, από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θεωρεί ότι είναι σε βάρος του.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση των ομήρων και να προωθηθεί βοήθεια στη Γάζα.

Το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε το Ισραήλ (χωρίς να κατονομάζει τη χώρα) να ανακαλέσει τη διαταγή του προς τους πολίτες και το προσωπικό του ΟΗΕ στη Γάζα να μετακινηθούν στα νότια, ενώ καταδίκαζε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς». Καταδίκαζε επίσης κάθε μορφή βίας και εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι η Ουάσινγκτον απογοητεύτηκε επειδή στο κείμενο δεν γινόταν καμία αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και συμπλήρωσε ότι για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ευθύνεται η Χαμάς.


 Οργή της Τουρκίας: «Είναι δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ να σκοτώνει παιδιά;»

«Πυρά» κατά των ΗΠΑ και του ΟΗΕ για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ενέκρινε ψήφισμα για διακοπή των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή ώστε να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει καταστεί ακόμη πιο αναποτελεσματικό, για άλλη μια φορά δεν ανέλαβε τις ευθύνες του», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), κατακρίνοντας εμμέσως και τις ΗΠΑ που άσκησαν βέτο στο ψήφισμα της Βραζιλίας.

Το ψήφισμα ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η αποτρόπαια επίθεση χθες εναντίον του νοσοκομείου Αλ Άχλι Αλ Άραμπι έφερε τη σφαγή στη Γάζα σε άλλο επίπεδο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ και του Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ. «Είναι δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ να σκοτώνει παιδιά;», αναρωτήθηκε στο σκληρό μήνυμά του μετά τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν από το Τελ Αβίβ.

«Με την επίσκεψη του Μπάιντεν (σ.σ. στο Ισραήλ), οι ΗΠΑ έχουν έλθει στο επίκεντρο της προσοχής. Πυροδοτούν τις συγκρούσεις, δεν υπακούουν σε κανέναν κανόνα. Η θρησκευτική αναφορά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ήταν μια κοντόφθαλμη σκέψης. Αν και άλλοι υπουργοί που κάνουν επισκέψεις εκφράζουν τη θρησκευτική τους τοποθέτηση, πώς θα παράγουμε λύση; Οι ΗΠΑ δεν έχουν μια προοπτικής λύσης μέχρι στιγμής» ανέφερε ο Τσελίκ.

«Όταν οι δυτικές χώρες προσεγγίζουν αυτό το ζήτημα, λένε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Φυσικά, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά δεν μπορούν να εξαλείψουν το δικαίωμα στη ζωή των κατοίκων της Γάζας. Είναι δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ να σκοτώνει παιδιά;» αναρωτήθηκε ο Τσελίκ.

Για τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας τόνισε ότι «λέγεται ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε χθες και χτύπησε το νοσοκομείο εκτοξεύτηκε από τη Χαμάς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει επίσης ότι δεν ήταν το Ισραήλ αλλά κάποιος άλλος. Υιοθέτησε τις επιθέσεις αυτές με απάνθρωπες λέξεις και στη συνέχεια τις διέγραψε. Όσο μιλάμε για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όσοι παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτές τις επιθέσεις θα μνημονεύονται ως μέρος αυτών των ενεργειών».

Τέλος, αναφέρθηκε στη στάση που κρατάει η Τουρκία στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τονίζοντας πως «κανείς δεν έχει την εξουσία να μας αναγκάσει να επιλέξουμε πλευρά. Δεν υπάρχει καμία εξουσία στη γη που να μας αναγκάσει να επιλέξουμε πλευρά.

Η Δημοκρατία της Τουρκίας λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις. Η πλευρά του προέδρου μας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης. Είμαστε κατά της μαζικής δολοφονίας ανθρώπων και των επιθέσεων σε νοσοκομεία. Αυτοί που λένε να διαλέξετε την πλευρά σας θα πρέπει να κάνουν αποφασίσουν ποια είναι η δική τους πλευρά».

«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να λειτουργήσει η διπλωματία, διαφορετικά δεν θα υπάρξουν νικητές», κατέληξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ.


Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε είδηση για βομβαρδισμό τεμένους από το Ισραήλ

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επικαλούμενο πληροφορίες του μετέδωσε πως το Ισραήλ φέρεται να έχει βομβαρδίσει το τέμενος Nuseirat. Επίσης υπάρχουν αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στόχευσε ένα τέμενος στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα , σκοτώνοντας και τραυματίζοντας «ορισμένους Παλαιστίνιους», σύμφωνα με ιατρική πηγή.

 

 

«Πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση στο Τζαμί των Μαρτύρων Αλ Άκσα», είπε η ίδια πηγή στο Anadolu, χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό.

 

 

Η επίθεση έχει προκαλέσει «ευρεία καταστροφή» στην περιοχή, είπε η ίδια πηγή.

Πηγή: dnews.gr