Έρευνα | Η γάτα σου δεν σε έχει ανάγκη

581

Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα, οι γάτες δεν βλέπουν τους ιδιοκτήτες τους ως καταφύγια ασφαλείας, όπως κάνουν οι σκύλοι και γενικότερα είναι πιο ανεξάρτητες και πιο αυτόνομες από αυτούς.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν και τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Ειδικότερα, ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν, Daniel Mills μαζί με την συνεργάτιδά του Alice Potter, προχώρησαν σε μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία εξέτασαν την συμπεριφορά 20 κατοικίδιων γατών, όταν βρέθηκαν σε ένα άγνωστο περιβάλλον μαζί με τον ιδιοκτήτη τους, με έναν ξένο και μόνες τους.

Οι ερευνητές εκτίμησαν τρία διαφορετικά χαρακτηριστικά των κατοικιδίων γατών που τις έκαναν να είναι προσκολλημένες στους ιδιοκτήτες τους. Αυτά ήταν τα εξής:

  • Πόση επαφή επιδιώκει η γάτα
  • Το επίπεδο παθητικής συμπεριφοράς
  • Τα σημάδια δυσφορίας που προκαλούνται από την απουσία του ιδιοκτήτη τους

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, αν και οι γάτες αντιδρούσαν όταν οι ιδιοκτήτες τους απομακρύνονταν, δεν υπήρξε καμία άλλη ένδειξη που να υποδηλώνει πως η σχέση γάτας-ιδιοκτήτη αποτελεί σχέση ασφάλειας, όπως στην περίπτωση του σκύλου.

Αν και οι γάτες προτιμούν την αλληλεπίδραση με τον ιδιοκτήτη τους, δεν στηρίζονται σε αυτούς για να καθησυχαστούν όταν βρίσκονται σε άγνωστο περιβάλλον. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, αυτό συμβαίνει λόγω της φύσης του είδους, που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητο και ένας μοναχικός κυνηγός.

Τι λένε οι ειδικοί

“Η κατοικίδια γάτα έχει περάσει τον σκύλο όσον αφορά τον τίτλο του πιο δημοφιλούς ζώου συντροφιάς στην Ευρώπη, με πολλούς ιδιοκτήτες που εργάζονται πολλές ώρες να βλέπουν τη γάτα ως ιδανικό ζώο. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι μερικές γάτες είχαν εμφανίσει σημάδια άγχους αποχωρισμού, όταν μέναν μόνες τους, με τον ίδο τρόπο που έκαναν τα σκυλιά, αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι στην πραγματικότητα είναι πιο αυτόνομες. Φαίνεται πως ό,τι ερμηνεύαμε ως άγχος αποχωρισμού μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδια απογοήτευσης”, δηλώνει ο καθηγητής Daniel Mills.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Mills προσθέτει: “Για τα κατοικίδια σκυλιά, οι ιδιοκτήτες αποτελούν ένα ειδικό ασφαλές καταφύγιο. Ωστόσο, είναι σαφές οτι οι γάτες (κατοικίδια), είναι πολύ πιο αυτόνομες, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν ασυνήθιστες καταστάσεις. Τα ευρήματά μας δεν διαφωνούν με την ιδέα ότι οι γάτες αναπτύσσουν κοινωνικές προτιμήσεις ή κοντινές σχέσεις, αλλά οι σχέσεις αυτές δεν φαίνεται να βασίζονται συνήθως σε μια ανάγκη για προστασία και ασφάλεια”.

pathfinder.gr