Δείτε ΕΔΩ όλες τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια του Ζαγορίου…

2710

Ιδιαίτερα πλούσιο σε ποιοτικές εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου, μαζί βέβαια με τα παραδοσιακά πανηγύρια, είναι και το φετινό καλοκαίρι στα χωριά του Ζαγορίου.

Ο Δήμος και το Πνευματικό Κέντρο, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Αδελφότητες, φορείς των αποδήμων, ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων συνεργάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μια από τις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν είναι και αυτή για τα πέτρινα γεφύρια, θέμα επίκαιρο το τελευταίο διάστημα μετά και την πρόταση του Δήμου προς το Υπουργείο Πολιτισμού για υλοποίηση συνολικού προγράμματος διάσωσης και ανάδειξης.

Από κοινού, ο Πολιτιστικός  Σύνδεσμος  Ζαγορισίων, η  Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών, ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλιωτάδων, διοργανώνουν στις 12 Αυγούστου  εκδήλωση με θέμα «Ζαγορίσια γεφύρια: Χθες, σήμερα, αύριο», στους Μηλιωτάδες. Μετά τις εισηγήσεις και τη συζήτηση θα γίνει παρουσίαση χορευτικών του Συνδέσμου και θα ακολουθήσει γλέντι.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει πολλές θεατρικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε Μονοδένδρι, Γρεβενίτι και Τσεπέλοβο,  θέατρο «Έκφραση» σε Δεμάτι και Σκαμνέλι, Ομάδα του θιάσου OYL  στο Πάπιγκο, θεατρικό σχήμα ΓΙΑΞΕΜΠΟΡΕ στη Λεπτοκαρυά), παραστάσεις καραγκιόζη, κουκλοθέατρου, έκθεση αγιογραφίας, ομιλίες, εργαστήρια, συναυλίες ροκ, λαϊκές βραδιές, πάρτι νεολαίας.

Το ετήσιο αντάμωμα της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου θα πραγματοποιηθεί 3 και 4 Αυγούστου στον Γυφτόκαμπο.

Στα Άνω Πεδινά στις 5 Αυγούστου εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Οι ρίζες των Σουδενιωτών». Στις 29 Ιουλίου στο Καβαλλάρι εκδήλωση για την επαναλειτουργία του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας.

Το Φεστιβάλ Βοβούσας από 14 έως 21 Ιουλίου με πληθώρα δραστηριοτήτων και δράσεων και αυτό το καλοκαίρι αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για όσους επιλέξουν… να πάρουν τα βουνά.

Δεσπόζουσα θέση στις εκδηλώσεις κατέχει ο μεγαλύτερος ελληνικός αγώνας ορεινού τρεξίματος, στον ορεινό όγκο της Τύμφης, το 8ο «Zagori Mountain Running» με διοργανώτρια την «Μy Adventure», σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγορίου, το τριήμερο 20-22 Ιουλίου. Ο αγώνας αυτός συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Στο γήπεδο του Τσεπελόβου θα διεξαχθεί η 20η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου με 9 ομάδες. Το τουρνουά πραγματοποιείται από 14 Ιουλίου μέχρι 18 Αυγούστου και είναι αφιερωμένο στον Πανζαγορισιακό.

Στον Ελαφότοπο, από 3 έως 5 Αυγούστου,  το μπάσκετ θα έχει την τιμητική του με το τουρνουά 3Χ3 που διοργανώνει ο Αθλητικός Όμιλος Ελαφοτόπου με το Δήμο.

Στη Βοβούσα θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμη χρονιά ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας «Protect Aoos MountainBike Ultra», μήκους 120 χιλιομέτρων με εκκίνηση και τερματισμό τη Βοβούσα.

Στα Γιάννινα, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ,  ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων διοργανώνει εκδήλωση στις 25 Ιουλίου με τους Τακίμ, τον Πετρο-Λούκα Χαλκιά στο κλαρίνο και τον Νίκο Τατασόπουλο στο μπουζούκι.

Πλην αυτών των εκδηλώσεων το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν άλλες, όπως η «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» στο Γρεβενίτι με τον απόλυτα επιτυχημένο 1ο Ποδηλατικό Αγώνα στα Μαρτυρικά Χωριά, η 10ηΗπειρωτική Γιορτή Μανιταριού στα Άνω Πεδινά το 6ο Zagori Mountain Bike στις 17 Ιουνίου με επίκεντρο τους Κήπους κ.α.

 Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Ιουνίου 

-Άνω Πεδινά: 10η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριούσυνδιοργάνωση Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου και Δήμου Ζαγορίου.

Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Ιουνίου 

-Τσεπέλοβο: Εσπερινός, θεία λειτουργία και πανηγύρι στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού.

Παρασκευή 29-Σάββατο 30 Ιουνίου

-Καρυές: Παραδοσιακό πανηγύρι

Κυριακή 1 Ιουλίου 

-Γρεβενίτι: Εκδήλωση του Δήμου για την «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου».

-1ος Ποδηλατικός Αγώνας, «Ποδηλατώντας στα Μαρτυρικά Χωριά», με αφετηρία τους Ασπραγγέλους και τερματισμό το Γρεβενίτι.

-Ποταμιά: Πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων.

Παρασκευή 6 Ιουλίου 

Βουτανσαίοι Δεματίου: Πανηγύρι της Αγίας Κυριακής

Σάββατο 14 Ιουλίου έως Σάββατο 18 Αυγούστου 

-Γήπεδο Τσεπελόβου: 20η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου με εννέα ομάδες στο γήπεδο του Τσεπελόβου. Το τουρνουά είναι αφιερωμένο στον Πανζαγορισιακό.

Σάββατο 14 Ιουλίου έως Σάββατο 21 Ιουλίου 

-Βοβούσα: Το Φεστιβάλ Βοβούσας επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι με πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων, με σύνθημα «πάρτε τα βουνά προσωπικά». Παραδοσιακά σχήματα, πειραματικά free jazz και electro-pop είναι λίγα από αυτά που θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες (δωρεάν), ενώ πολλά είναι τα εργαστήρια (ντοκιμαντέρ, πολυφωνίας, επεξεργασίας ξύλου, δημιουργικής γραφής και εικονογράφησης για παιδιά,), εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές ταινιών και φυσικά συναυλίες. Το Φεστιβάλ στηρίζεται από το Δήμο Ζαγορίου και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Τρίτη 17 Ιουλίου

-Δεμάτι: Εκδήλωση για τους τρεις πεσόντες Κρήτες εθελοντές τo 1912, ημερήσιο πανηγύρι στην Αγία Μαρίνα και το βράδυ στην πλατεία του χωριού.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 

-Ηλιοχώρι: Παραδοσιακό πανηγύρι

Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Ιουλίου

-Πάπιγκο: Παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία

-Δόλιανη: Παραδοσιακό πανηγύρι.

-Καπέσοβο: Παραδοσιακό πανηγύρι.

Φλαμπουράρι: Παραδοσιακό πανηγύρι.

Παρασκευή 20 έως Κυριακή 22 Ιουλίου

-8ο «Zagori Mountain Running», ο κορυφαίος ελληνικός αγώνας ορεινού τρεξίματος στο ορεινό σύμπλεγμα της Τύμφης από την διοργανώτρια εταιρεία «Μy Adventure», σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγορίου, με επίκεντρο το Τσεπέλοβο και τους Κήπους. Πέρυσι οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 2.000.

Σάββατο 21 Ιουλίου

-Μονοδένδρι: Εγκαίνια (7 μ.μ.) έκθεσης του Γεωργίου Σεφέρη (φωτογραφίες από τα ταξίδια του ποιητή), σε συνεργασία του Ριζαρείου Ιδρύματος και του Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο. Η έκθεση θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.

-Ασπράγγελοι: Εκδήλωση μνήμης για την καταστροφή του χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

-Λεπτοκαρυά: Προβολή ταινιών μικρού μήκους  του φεστιβάλ κινηματογράφου Δράμας, από τον Σύλλογο Προσηλιωτών.

 Δευτέρα 23 έως Πέμπτη 26 Ιουλίου

-Λεπτοκαρυά: Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά με τον Λευτέρη Παπακώστα.

Τετάρτη 25 Ιουλίου

-Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων: Εκδήλωση με τους Τακίμ, τον Πετρο-Λούκα Χαλκιά στο κλαρίνο και τον Νίκο Τατασόπουλο στο μπουζούκι, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.

-Λεπτοκαρυά: Θεατρική παράσταση στην πλατεία του χωριού  με το έργο « Πέρασε ένας χρόνος», από το θεατρικό σχήμα ΓΙΑΞΕΜΠΟΡΕ.

 Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Ιουλίου

-Μονοδένδρι: Παραδοσιακό πανηγύρι.

Πέμπτη 26 Ιουλίου

-Βρυσοχώρι: Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.

-Ανθρακίτης: Παραδοσιακό πανηγύρι

Πέμπτη 26 & Παρασκευή 27 Ιουλίου

-Σκαμνέλι: Παραδοσιακό πανηγύρι (ανήμερα Αγίας Παρασκευής και ημερήσιο).

-Λεπτοκαρυά: Το καθιερωμένο πανηγύρι με το συγκρότημα του Ηλία Πλαστήρα.

-Πέτρα: Παραδοσιακό πανηγύρι

Πέμπτη 26 έως Σάββατο 28 Ιουλίου

-Βοβούσα: Τριήμερο παραδοσιακό πανηγύρι.

Σάββατο 28 Ιουλίου

-Πάπιγκο: Διάλεξη  Νικολάου Ματσόπουλου με θέμα «Το Φεγγάρι και ο Κόσμος».

Κυριακή 29 Ιουλίου

-Καβαλλάρι: Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής για την επαναλειτουργία του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας.

-Λεπτοκαρυά: Στην αυλή του σχολείου  μουσική εκδήλωση  φωνητικού συγκροτήματος Αθηνάς Κατσανεβάκη.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 

-Μονοδένδρι: Παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων με το έργο «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, στο υπαίθριο θέατρο Μονοδενδρίου «Άγγελος Κίτσιος».

Τετάρτη 1 Αυγούστου

-Κήποι: Παράσταση κουκλοθέατρου από το Εργαστήρι Τέχνης και Εκπαίδευσης «Βυσινόκηπος» με το έργο «Ο μωβ κούκος».

Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Αυγούστου 

-Γυφτόκαμπος: Ετήσιο αντάμωμα της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου.

Παρασκευή 3 έως Κυριακή 5 Αυγούστου 

-Ελαφότοπος: Τουρνουά μπάσκετ 3Χ3  από τον Αθλητικό Όμιλο Ελαφοτόπου σε συνδιοργάνωση με το Δήμο.

Σάββατο 4 Αυγούστου 

-Βρυσοχώρι: Ορειβατική πορεία στην τοποθεσία «Αλάκο/υδρομάστευση».

Κυριακή 5 Αυγούστου 

-Άνω Πεδινά: Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου «Οι ρίζες των Σουδενιωτών» σε επιμέλεια Κώστα Παπαγιαννόπουλου και Ελένης Σιμώνη. Το βιβλίο έχει  παρουσιαστεί στην Πάτρα και ερευνά τις ρίζες των Σουδενιωτών σε τρεις περιοχές της ∆υτικής Ελλάδας, τα Άνω και Κάτω Σουδενά (Πεδινά) Ζαγορίου, τα Άνω και Κάτω Σουδενά (Λουσούς) Καλαβρύτων, τα Λουσικά και τα Άνω Σουδεναίικα Πατρών.

Κυριακή 5 και Δευτέρα 6 Αυγούστου 

-Καλουτά: Παραδοσιακό πανηγύρι (ημερήσιο στις 6).

-Ελατοχώρι: Παραδοσιακό πανηγύρι.

Δευτέρα 6 Αυγούστου 

-Λαϊστα: Συναυλία στις 10 το βράδυ στην κεντρική πλατεία με σμυρναίικα και απτάλικα τραγούδια από τον Σόλωνα Λέκκα και την τετραμελή ορχήστρα του.

Δευτέρα 6 και Τρίτη 7 Αυγούστου

-Κήποι: Παραδοσιακό πανηγύρι του Σωτήρος, με το συγκρότημα του Ηλία Πλαστήρα.

Δευτέρα 6 Αυγούστου έως Τετάρτη 8 Αυγούστου 

-Ελαφότοπος: Παραδοσιακό πανηγύρι

Τρίτη 7 Αυγούστου 

-Βίτσα: Κυνήγι θησαυρού εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τους προσκόπους.

Τετάρτη 8 Αυγούστου 

-Πάπιγκο: Συναυλία Γιάννη Χαλδούπη, σύνθεση της Ηπειρώτικης μουσικής με την Jazz και το Blues. Διοργάνωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Παπίγκου. Την ίδια μέρα εθελοντική αιμοδοσία.

-Βίτσα: Συμβουλευτική Γονέων, τρόποι παρασκευής τυροκομικών προϊόντων και επεξεργασίας μαλλιού-Παρουσίαση CD «Μέχρι να βγει ο ήλιος»

Πέμπτη 9 Αυγούστου 

-Δίλακκο Ελατοχωρίου: Παράσταση καραγκιόζη με τον Οδυσσέα Κανλή.

Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Αυγούστου 

-Βίτσα: Καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά-Θεατρικό παιχνίδι.

Παρασκευή 10 Αυγούστου

-Λαϊστα: Ροκ συναυλία με τον Γιώργο Γάκη στην αυλή του δημοτικού σχολείου.

-Ηλιοχώρι: Παράσταση καραγκιόζη με τον Οδυσσέα Κανλή.

Σάββατο 11 Αυγούστου 

-Δεμάτι: Θεατρική παράσταση από το Θέατρο «Έκφραση» με το έργο «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» σε συνδιοργάνωση Δήμου και Εκπολιτιστικού- Εξωραϊστικού  Συλλόγου Δεματίου «Ο Άγιος Νικόλαος».

Πάπιγκο: Θεατρική παράσταση Ομάδας του θιάσου OYL, «Η ζωή του Γαλιλαίου» του Μπρέχτ. Παράθεση δείπνου.

-Μονοδένδρι: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αλιβερίου θα παρουσιάσει στο υπαίθριο θέατρο Μονοδενδρίου  το θεατρικό έργο «Σεργιάνι στην Ελλάδα».

-Σκαμνέλι: Λαϊκή ρεμπέτικη βραδιά

-Ασπράγγελοι: Παράσταση καραγκιόζη με τον Οδυσσέα Κανλή.  Μουσική βραδιά (έναρξη 10:30 στη «Μοντάζα») Νίκος Καρακαλπάκης «Σαν παράσταση».

-Βίτσα: Πάρτι με DJ

-Βρυσοχώρι: 17η πορεία στο μονοπάτι «Ιωάννη Τσουμάνη»-Τσουκαρόσα, αφιερωμένη στη μνήμη του αδικοχαμένου ορειβάτη.

-Ελαφότοπος: Αγώνες στίβου για  όλες τις ηλικίες.

Κυριακή 12 Αυγούστου 

-Μηλιωτάδες: Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων και της Ένωσης Ζαγορισίων Αθηνών, σε συνεργασία με το Δήμο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλιωτάδων με θέμα «Ζαγορίσια γεφύρια: Χθες, σήμερα, αύριο». Παρουσίαση χορευτικών του Συνδέσμου και γλέντι.

-Γρεβενίτι: Εκδήλωση για την επέτειο απελευθέρωσης του χωριού από τον τουρκικό ζυγό το 1912.

-Αρίστη: Παράσταση καραγκιόζη με τον Οδυσσέα Κανλή.

-Ελαφότοπος: Πορεία από την γέφυρα Κόνιτσας μέχρι τη Μονή Στομίου.

-Τσεπέλοβο: Πάρτι στο «Σελιό»

Δευτέρα 13 Αυγούστου

-Γρεβενίτι: Παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων με το έργο «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη.

-Σκαμνέλι: Παράσταση του θεάτρου «Έκφραση» με το έργο «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης»  σε συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Ορειβατικού Συλλόγου με το Δήμο Ζαγορίου.

-Κουκούλι: Παράσταση καραγκιόζη με τον Οδυσσέα Κανλή.

-Άνω Πεδινά: Γιορτή Νεολαίας

Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Αυγούστου 

-Ασπράγγελοι: Παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.

-Φραγκάδες: Παραδοσιακό πανηγύρι (στις 15 ημερήσιο).

-Κουκούλι: Παραδοσιακό πανηγύρι

-Μακρίνο: Παραδοσιακό πανηγύρι

-Ιτέα: Παραδοσιακό πανηγύρι

Τρίτη 14, Τετάρτη 15, Πέμπτη 16 Αυγούστου

-Βίτσα: Παραδοσιακό πανηγύρι.

-Τσεπέλοβο: Παραδοσιακό πανηγύρι.

-Γρεβενίτι: Παραδοσιακό πανηγύρι.

14-16 Αυγούστου

-Τσεπέλοβο: Έκθεση αγιογραφίας Στεφανίας Μακρή στο Δημοτικό Κατάστημα Τύμφης (πρώην Δημαρχείο) και ώρες 6:30-11:30 μ.μ.

Τετάρτη 15 Αυγούστου

-Μεσοβούνι: Παραδοσιακό πανηγύρι

-Διπόταμο: Παραδοσιακό πανηγύρι.

 Τετάρτη 15 και Πέμπτη 16 Αυγούστου

-Λαϊστα: Ανήμερα Δεκαπενταύγουστου παραδοσιακό χοροστάσι μετά τη θεία λειτουργία 11π.μ. πλατεία Παναγίας. Μεσημεριανό γλέντι στην πλατεία Ταξιαρχών με την ορχήστρα του Γιώργου Πατσούρα. –Παραδοσιακό πανηγύρι 10 μ.μ. της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία και το βράδυ της Πέμπτης με την ορχήστρα του Χρήστου Ντούλια.

Πέμπτη 16 Αυγούστου

-Λιάπη: Παραδοσιακό πανηγύρι.

Παρασκευή 17 Αυγούστου

-Μηλιωτάδες: Παράσταση κουκλοθέατρου από το Εργαστήρι Τέχνης και Εκπαίδευσης «Βυσινόκηπος» με το έργο «Ο μωβ κούκος».

-Πέτρα: Παράσταση καραγκιόζη με τον Οδυσσέα Κανλή.

-Ηλιοχώρι: Λαϊκή βραδιά.

Σάββατο 18 Αυγούστου

-Τσεπέλοβο: Θεατρική παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων με το έργο «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη.

-Βρυσοχώρι: 27η Γιορτή Ζαγορίσιας Πίτας.

-Φραγκάδες: Παράσταση καραγκιόζη με τον Οδυσσέα Κανλή.

Κυριακή 19 Αυγούστου

-Σκαμνέλι: Ετήσια πεζοπορία του Πολιτιστικού Ορειβατικού Συλλόγου.

Τετάρτη 22 Αυγούστου

-Γρεβενίτι: Εσπερινός και πανηγύρι στην Ιερά Μονή Βουτσάς.

Τετάρτη 22 και Πέμπτη 23 Αυγούστου

-Τρίστενο: Παραδοσιακό πανηγύρι.

Παρασκευή 24-Σάββατο 25 Αυγούστου

-Άνω Πεδινά: Παραδοσιακό πανηγύρι

Κυριακή 26 Αυγούστου

-Βοβούσα: Αγώνας ορεινής ποδηλασίας «Protect Aoos Mountain Bike Ultra 2018», μήκους 120 χιλιομέτρων με εκκίνηση και τερματισμό τη Βοβούσα.

Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Αυγούστου

Αρίστη: Παραδοσιακό πανηγύρι.

Δίκορφο: Παραδοσιακό πανηγύρι

Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Αυγούστου

Κάτω Πεδινά: Παραδοσιακό πανηγύρι

Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου

-Μηλιωτάδες: Παραδοσιακό πανηγύρι, ανήμερα της εορτής και ημερήσιο στο χώρο του Ι.Ν. Γεννέσεως Θεοτόκου.

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου

Μικρό Πάπιγκο: Παραδοσιακό πανηγύρι (και ημερήσιο).

Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου

-Βραδέτο: Παραδοσιακό πανηγύρι

 

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ