Χωρίς μάσκα από αύριο στους εξωτερικούς χώρους | Aπό Δευτέρα η άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας

0
1333

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να ανακοινώσει το τέλος της χρήσης μάσκας αλλά και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, έπειτα από εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς από αύριο το πρωί, Πέμπτη 24 Ιουνίου καταργείται η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, ενώ από τη Δευτέρα 28 του μήνα καταργείται και η απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας:

  • Μάσκα όπου δεν υπάρχει συνάθροιση ή συγχρωτισμός εισηγήθηκαν. Διατήρηση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χωρίς μάσκα. Ισχύει από αύριο στις 5 το πρωί.

Από Δευτέρα 28/6 στις 5:

  • Άρση του περιορισμού νυχτερινής κυκλοφορίας.
  • Εξαίρεση εμβολιασμένων από τεστ και αθλουμένων σε γυμναστήρια 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση
  • Εστίαση μέχρι 10 ανά τραπέζι
  • Εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων 300 άτομα όπως έχει ανακοινωθεί.
  • Οργανωμένες παραλίες 120 άτομα ανά 1000 τμ με ελεγχόμενη είσοδο.

Εμβολιασμένοι υπάλληλοι Δημοσίου αυξημένου κινδύνου επιστρέφουν στην εργασία.
Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από τη διοίκηση ανάλογα με τον κίνδυνο.

 

«Εισηγηθήκαμε την κατάργηση της μάσκας, αλλά υπό όρους»

Την εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων σχετικά με τις μάσκες έκανε γνωστή η Βάνα Παπαευαγγέλου. Δεν θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα «πετάμε τις μάσκες» ανέφερε η καθηγήτρια.

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 520 νέα κρούσματα, διασωληνωμένοι 271. 14 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Η βελτίωση της εικόνας της χώρας, είναι σαφής και ιδιαιτέρως ευχάριστη. Σήμερα καταγράφεται κατά μέσο όρο λιγότερα από 400 κρούσματα την ημέρα. Η ηλικία έχει μειωθεί στα 32 έτη λόγω της αυξημένης κινητικότητας, αφού οι νέοι αρχίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 1,3. Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι τα σελφ τεστ έχουν συμβάλλει σημαντικά. Έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα 22.000.000 τεστ. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 4.100. Οι περισσότερες περιφέρειες είναι πράσινες ή κίτρινες. Απασχολούν περιοχές με μικρή εμβολιαστική κάλυψη, που υπάρχει ανησυχία λόγω της καλοκαιρινής κινητικότητας. 1000 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα με covid. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες η πανδημία αλλάζει πρόσωπο και αφορά κυρίως μικρότερης ηλικίας ασθενείς. Οι νέοι ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσεις μειώνονται καθημερινά. Την επόμενη εβδομάδα θα πέσουμε σε κάτω από 10 θανάτους την ημέρα.

Δεν έχουν μειωθεί ικανοποιητικά οι απώλειες συνανθρώπων μας από 65 και πάνω. Έμφαση και πάλι να προσέλθουν και να εμβολιαστούν οι άνω των 50. Σημαντικότερος παράγοντας είναι η μεγάλη ηλικία, αυτό το γνωρίζουμε πια. Έξι μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, είναι κρίμα να βλέπουμε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας να κινδυνεύουν.

Απελευθερώνονται οι δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ξεκίνησαν και οι εισηγήσεις μας για τη διαφοροποίηση. Αποδεχθήκαμε την εξαίρεση από τα self test των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων. Η επιτροπή εξέτασε τα επιδημιολογικά δεδομένα και συνυπολόγισε την κυκλοφορία των μεταλλάξεων. Εισηγηθήκαμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και όπου σε εξωτερικό χώρο υπάρχει συνωστισμός. Εισηγούμαστε την κατάργησή της σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Δεν θα θέλαμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες. Ξέρουμε που μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα με ασφάλεια και που μένει απαραίτητη».

πηγή: DikaiologitikaNews.gr