Ποια βότανα σε βοηθούν να έχεις καλή διάθεση

0
905

Λίγο ο καιρός που αλλάζει, λίγο η ρουτίνα και η κούραση της καθημερινότητας είναι αρκετά για να επηρεάσουν την ψυχολογία μας και να δημιουργήσουν ένα σύννεφο κακής διάθεσης! Όπως όλα τα όργανα έτσι και ο εγκέφαλος μας είναι επιρρεπής στις αρνητικές επιδράσεις του καθημερινού στρες. Οι βλαβερές ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται δυσχεραίνουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του νευρικού μας συστήματος και μας κάνουν πιο ευάλωτους στην ανάπτυξη μελαγχολίας και κατάθλιψης. Ευτυχώς, η διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει! Πολλές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση κάποιων βοτάνων, μυρωδικών και μπαχαρικών πέρα από τη νοστιμιά που προσφέρουν στο πιάτο μας, μπορούν να εφοδιάσουν τον οργανισμό μας με σημαντικές ουσίες που έχουν αντικαταθλιπτική δράση!

Σαφράν ή αλλιώς Κρόκος Κοζάνης

Το νόστιμο αυτό μπαχαρικό φαίνεται να έχει ισχυρές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν συγκρίνει τη δράση του με αυτή των αντικαταθλιπτικών, καθώς μπορεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο δημιουργώντας αίσθημα χαράς και ευτυχίας. Μάλιστα, κλινικές μελέτες σε καταθλιπτικούς ασθενείς έδειξαν ότι το σαφράν ήταν το ίδιο αποτελεσματικό με σύγχρονα αντικαταθλιπτικά φάρμακα (Prozac) χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες! Επιπλέον, μελέτη του 2008 διερεύνησε την επίδραση του σαφράν και στο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο. Οι γυναίκες που είχαν λάβει κάψουλα που περιείχε το μπαχαρικό παρατήρησαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου όπως εναλλαγές στη διάθεση και μελαγχολία.

Δενδρολίβανο

Το βότανο αυτό είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες χάρη στα πλούσια αντιοξειδωτικά συστατικά που φέρει. Αρκετές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι συμβάλλει και στη γνωστική λειτουργία αφού βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, ενισχύοντας βασικές λειτουργίες, όπως τη μνήμη. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους και βελτιώνει την καλή διάθεση. Ενώ το 2009 άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry έδειξε ότι το εκχύλισμα δενδρολίβανου παρείχε σημαντική αντικαταθλιπτική δράση σε πειραματόζωα.

Κάρδαμο

Το μπαχαρικό αυτό χρησιμοποιείται στην Ινδία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αρκετές είναι οι κλινικές μελέτες που δείχνουν  ότι όντως βοηθάει στα συμπτώματα της κατάθλιψης, ωστόσο ο ακριβής μηχανισμός που κρύβεται από πίσω δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός.

Λεβάντα

Το βότανο αυτό έχει πολύ καλές ηρεμιστικές ιδιότητες. Το άρωμά της λειτουργεί ευεργετικά σε περιπτώσεις μελαγχολίας, υπερέντασης και άγχους. Επιπλέον, από μελέτες φαίνεται ότι το βάμμα της λεβάντας βοηθάει σημαντικά στην ταχύτερη τόνωση ασθενών με κατάθλιψη όταν χορηγείται επικουρικά, παράλληλα πάντα με την εκάστοτε φαρμακευτική αγωγή.

Βαλσαμόχορτο ή βότανο του Αγίου Ιωάννη

Οι ευεργετικές του ικανότητες στο νευρικό σύστημα είναι γνωστές σε πολλά μέρη του κόσμου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι ένα βότανο που ενισχύει την πνευματική διαύγεια, καταπολεμά την αϋπνία, τη νευρικότητα και την ευερεθιστότητα. Καταπραϋντικά λειτουργεί και έναντι των διαφόρων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ενώ υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι το βαλσαμόχορτο είναι εξίσου αποτελεσματικό με κλασικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα στη θεραπεία των ήπιων έως μέτριων καταθλιπτικών διαταραχών (Cochrane Systematic Review 2008). Το βαλσαμόχορτο καταναλώνεται κυρίως με τη μορφή αφεψήματος.

Όλες οι παραπάνω τροφές εκφράζουν ευεργετικές  ιδιότητες  όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να υποκαθιστούν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή χωρίς τη  συμβουλή του θεράποντα ιατρού! 

inspireyourlife.gr

Γράφει η Αναστασία Βανδώρου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc