Πότε ανοίγουν τα σύνορα για τους ταξιδιώτες από Ε.Ε., ζώνη Σένγκεν και Ισραήλ

575

Η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμα των συνόρων από την 1η Ιουλίου για τους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη ζώνη Σένγκεν και το Ισραήλ.

Άνοιγμα των συνόρων από την 1η Ιουλίου – ενδεχομένως και νωρίτερα – προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του τουριστικού κλάδου.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το άνοιγμα των συνόρων θα αφορά τουρίστες από χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτη – μέλη της ζώνης Σένγκεν, καθώς και το Ισραήλ.

Σε δεύτερη φάση, προ τα μέσα ή τέλη Ιουλίου, αναμένεται να ακολουθήσει το «άνοιγμα» των συνόρων και με άλλες χώρες εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Οι ανακοινώσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν είτε αύριο, είτε την Πέμπτη, μαζί με το σχέδιο των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Η επανέναρξη των αεροπορικών δρομολογίων θα συνοδεύεται, φυσικά, από συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγιεινής, όπως η τήρηση φυσικών αποστάσεων, η χρήση μάσκας και η συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου.

Στο μεταξύ, έως τουλάχιστον το τέλος Μαΐου παρατέθηκε η 14ήμερη υποχρεωτική καραντίνα όσων ταξιδιωτών εισέρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε την περαιτέρω αναστολή πτήσεων από και προς την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Συγκεκριμένα:

  • Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
  • Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
  • Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια, όσον αφορά την Τουρκία, επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου.
  • Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Δ.Α.Α.) οι αφίξεις-αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59.
  • Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.