Τουρισμός | Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, «προέχει η ασφάλεια»

0
414

Στόχος της Ελλάδας είναι ο διπλασιασμό των τουριστών σε σχέση με την περσινή σεζόν στη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια των αεροδρομίων της Fraport ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε: «Το καλοκαίρι του 2021 θα είναι διαφορετικό, κανένας συμβιβασμός στην ασφάλεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το απόγευμα θα βρεθεί, άλλωστε, στη Θεσσαλονίκη για να παραβρεθεί στην εκδήλωση για τα εγκαίνια των 14 αεροδρομίων διαχείρισης Fraport Greece, που θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Από τις νέες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου της πόλης, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να υποδεχτεί επισκέπτες, υπογραμμίαζοντας με έμφαση ότι είναι μια ασφαλής χώρα, που τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Προέχει η ασφάλεια»

Για την κυβέρνηση προέχει η ασφάλεια και αυτό το θέμα είναι βασική γραμμή στην επικοινωνιακή στρατηγική της προς το διεθνές κοινό.

Στο πλαίσιο αυτό προχωράει η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» με τους εμβολιασμούς όλων των κατοίκων στα νησιά, κατά βάση με το μονοδοσικό εμβόλιο της «Johnson & Johnson». Κάτοικοι, διαμένοντες και οι εποχικοί εργαζόμενοι εκεί, ηλικίας άνω των 18 ετών έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό, προκειμένου να υποδεχτούν με ασφάλεια τους τουρίστες.

Από 1η Ιουνίου το «Πράσινο Διαβατήριο» στους Έλληνες

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη από την 1η Ιουνίου να διαθέσει το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού στους πολίτες της που έχουν κάνει τις απαραίτητες δόσεις του εμβολίου.

Η Ελλάδα ενθαρρύνει και τις υπόλοιπες ηγεσίες των κρατών μελών της ΕΕ, να τρέξουν όσο πιο σύντομα το ψηφιακό «πράσινο διαβατήριο», ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των τουριστών.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις τρεις με τέσσερις χώρες που θα βγουν ισχυρές στο τέλος της σεζόν. Στόχος της φετινής τουριστικής περιόδου είναι η επιμήκυνση της έως και τα μέσα Νοεμβρίου.

«Πράσινο πιστοποιητικό»: Ελλάδα και Γερμανία ολοκλήρωσαν με επιτυχία την προσομοίωση

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη (18/05) για Ελλάδα και Γερμανία η διαδικασία προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, σύμφωνα με εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η ίδια πηγή ανέφερε, επίσης, ότι επιτυχημένο ήταν και το τεστ από την πλευρά της Ελλάδας όσον αφορά στον κωδικό QR. Οι χώρες έχουν χωριστεί σε τρια γκρουπ, για να περάσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία προσομοίωσης.

Μητσοτάκης: «Κανένας συμβιβασμός στην ασφάλεια, το καλοκαίρι του 2021 θα είναι διαφορετικό»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε την Τρίτη (18/05) σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν το γερμανικό φόρουμ Hessischer Kreis και η Boston Consulting Group με θέμα «Το αναπτυξιακό παράδειγμα της Ελλάδας: τολμηρές μεταρρυθμίσεις, έξυπνες και βιώσιμες επενδύσεις στο μέλλον».

Στον διάλογο που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Ingo Mandt, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Hessischer Kreis, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας, η ψηφιοποίηση του κράτους, οι προοπτικές του τουρισμού το 2021 και οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν διαδικτυακά και έθεσαν ερωτήματα 150 προσκεκλημένοι του Hessischer Kreis.

Η συζήτηση άρχισε με το ερώτημα από την πλευρά του Ingo Mandt για το πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι ηγέτες της ΕΕ έπεισαν την καγκελάριο Merkel να υιοθετήσει την ιδέα του κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Απαντώντας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «όταν ξέσπασε η πανδημία, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ήμουν ανάμεσα στους οκτώ ηγέτες, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που έστειλαν τότε επιστολή στον Charles Michel, ζητώντας κάποιου είδους μηχανισμό ευρωπαϊκού δανεισμού με στόχο την στήριξη όλων των κρατών-μελών για την ανάκαμψή τους μετά την πανδημία».

Πρόσθεσε ότι «τότε υπήρχαν μεγάλες επιφυλάξεις σε πολλές βορειοευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο στις “φειδωλές” αλλά και στη Γερμανία ως προς την αξία αυτής της ιδέας.

Πιστεύω ωστόσο πως κατέστη απολύτως εμφανές από ένα σημείο κι έπειτα ότι χρειαζόμασταν μια συντονισμένη αντίδραση όχι μόνο σε νομισματικό αλλά και σε δημοσιονομικό επίπεδο».

«Η Καγκελάριος Merkel όντως συντάχθηκε με την ιδέα μας αλλά νομίζω ότι ήταν ευκολότερο να πείσουμε την Καγκελάριο από το να πείσουμε τις τέσσερις “φειδωλές χώρες”» σχολίασε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που οι προϋποθέσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ευθυγραμμίζονται σε σημαντικό βαθμό με τις πολιτικές μας προτεραιότητες. Ακόμα και πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχαμε καταστήσει την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό βασικούς πυλώνες του πακέτου μεταρρυθμίσεων που προωθούσαμε».

Ως παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Σεπτέμβριο του 2019, ανακοίνωσα ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μας το αργότερο έως το 2028».

Αμοιβαία επωφελής η σχέση με τη Γερμανία, υπόδειγμα πράσινης επένδυσης η ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια

Συζητώντας με τον Ingo Mandt για τη σχέση Ελλάδας και Γερμανίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειωσε: «Δεν πρόκειται πια για μια σχέση οφειλέτη – πιστωτή, δεν πρέπει να την βλέπουμε μέσα από αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να είναι μια σχέση αμοιβαία επωφελής, όπου οι επιχειρηματικές μας κοινότητες θα συνεργάζονται περισσότερο».

«Υλοποιούμε ένα εξαιρετικό έργο με τη Volkswagen στην Αστυπάλαια, η οποία θα καταστεί ένα παράδειγμα κινητικότητας με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εγχείρημα, αμοιβαία επωφελές, καθώς δείχνει σε όλους τι μπορούμε να κάνουμε για την ταχύτερη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία» τόνισε.

«Φέτος, περισσότερες παρά ποτέ απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, αναμένω σημαντικό ενδιαφέρον και από την Ευρώπη»

Για το κεφάλαιο του τουρισμού και την πρόταση της Ελλάδας για ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ενθαρρύνει τους επισκέπτες να έρθουν στη χώρα καθώς τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια καθώς θα καλοσωρίζουμε ανθρώπους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2021 είναι πολύ διαφορετικό από το καλοκαίρι του 2020», επισήμανε.

«Πέρυσι ήμασταν στο 25% του 2019, φέτος ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσει το 50%» σημείωσε ο Πρωθυπουργός για τον τουρισμό και το αναμενόμενο οικονομικό του αποτύπωμα τη φετινή χρονιά.

Μιλώντας για χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει προχωρήσει σημαντικά ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα. «Φέτος το καλοκαίρι έχουμε περισσότερες προγραμματισμένες απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ παρά ποτέ, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι οι πολίτες των ΗΠΑ θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναμένει επίσης σημαντικό ενδιαφέρον από τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η αποδοχή από τους πολίτες μας ωθεί να επιταχύνουμε περαιτέρω την ψηφιοποίηση του κράτους»

Ερωτηθείς για την πρόοδο της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση του κράτους και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Αυτός είναι ένας σημαντικός μετασχηματισμός, κάθε νέα υπηρεσία σχεδιάζεται από το μηδέν, από την αρχή έως το τέλος στο ψηφιακά, η ιδέα δεν είναι να προσθέσουμε μόνο μια ψηφιακή διασύνδεση αλλά να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά τις διαδικασίες. Σε αυτό το πνεύμα το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι για παράδειγμα πλήρως ψηφιακό».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι η «η αποδοχή αυτών των υπηρεσιών από τους πολίτες ήταν τόσο ενθουσιώδης που μας ωθεί ουσιαστικά να επιταχύνουμε περαιτέρω το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης του κράτους».

Ολόκληρη η δέσμη μέτρων για τον τουρισμό στη χώρα

Νέα ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τους εργαζομένους στον τουρισμό προωθείται μετά από συνεννόηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη αλλά και σχετική συζήτηση με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Αποφασίστηκαν ειδικότερα τα ακόλουθα μέτρα στο πλαίσιο της στήριξης της απασχόλησης στον τουρισμό:

1. Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.

2. Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

3. Επιπλέον, οι εποχικά εργαζόμενοι υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία, θα μπορούν να ενταχθούν από τον μήνα Ιούλιο και έως τον Σεπτέμβριο 2021 στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και για τον χρόνο που εργάζονται (όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις του κλάδου των αερομεταφορών και την ακτοπλοΐα). Για τις ανωτέρω επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου δεν θα ισχύει η 31η Ιανουαρίου 2021 ως ημερομηνία επιμέτρησης του προσωπικού τους.

4. Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν, από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με την ένταξη της πρόσληψής τους στο πρόγραμμα αυτό θα καλύπτεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και ο καθαρός μισθός τους θα επιδοτείται με 200 ευρώ.

5. Οι ξεναγοί και οι τουριστικοί συνοδοί θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 με μονομερή δήλωσή τους στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για όλα τα μέτρα που προαναφέρθηκαν προωθείται νομοθετική ρύθμιση εντός των επόμενων ημερών.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η κυβέρνηση μιλά για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον τουρισμό με έργα. Είναι γνωστό το πλήγμα που έχει δεχθεί αυτός ο πολύ σημαντικός για την οικονομία μας κλάδος. Εξίσου γνωστή όμως είναι και η αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης με μια σειρά μέτρων στήριξης μέχρι τώρα. Η στήριξη αυτή -μετά από συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Τουρισμού- συνεχίζεται και τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Μάλιστα, τα μέτρα αυτή τη φορά προαναγγέλλονται για να υπάρχουν συνθήκες βεβαιότητας για τις προθέσεις της Πολιτείας, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους. Είμαστε βέβαιοι ότι και οι δυο αυτές πλευρές θα κατανοήσουν ότι η στήριξη του τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική».

Πηγή: DikaiologitikaNews