Το Σταυράκι στις υπηρεσίες της NASA!

0
1007

Το Σταυράκι διαθέτει διαστημικό παρατηρητήριο. Κι όχι μόνο αυτό! Τα δεδομένα του αξιοποιούνται από τη NASA!

Ανήκει στον 47χρονο καθηγητή Φυσικής, Νίκο Σιούλα, ο οποίος ύστερα από πολλή και επίμονη προετοιμασία, που διήρκεσε τρεις μήνες, κατάφερε να ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο, το Minor Planet Center.

Πρόκειται για τη μοναδική υπηρεσία, παγκοσμίως, που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη των μετρήσεων της θέσης αστεροειδών, κομητών και εξωτερικών ακανόνιστων φυσικών δορυφόρων των μεγάλων πλανητών. Επίσης, είναι υπεύθυνο για τον προσδιορισμό, τον χαρακτηρισμό και τον υπολογισμό της τροχιάς για όλα αυτά τα αντικείμενα. Λειτουργεί στο Smithsonian Astrophysical Observatory, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης F της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης (IAU). Ολα τα κεφάλαια λειτουργίας του Minor Planet Center προέρχονται από την επιχορήγηση του Near-Earth Object Observations Program της NASA. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού πληροφορικής που χρησιμοποιεί παρέχεται από το Ιδρυμα Tamkin.

Το εγχείρημα του Νίκου Σιούλα παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος με τον καθηγητή Φυσικής να δηλώνει:

«Το εγχείρημα ήταν αρκετά δύσκολο, καθώς απαιτούνται μετρήσεις αρκετών σωμάτων με ακρίβεια μικρότερη του 1 arcmin, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι μετρήσεις αυτές θα πρέπει να υποβληθούν με συγκεκριμένο τρόπο, αλλιώς δεν γίνονται αποδεκτές! Οι δικές μου μετρήσεις, έπειτα από τον απαραίτητο έλεγχο που έκανα, είχαν απόκλιση της τάξης του ± 0,2 του arcmin. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από την ηθική μου επιβράβευση, ότι μαζί με τα υπόλοιπα αστεροσκοπεία του κόσμου που ασχολούνται με αυτού του είδους τις μετρήσεις, ερευνητικά κέντρα, διάφορους φορείς και εργαστήρια, το σπίτι μου (!) βρίσκεται στις βάσεις δεδομένων τους και ό,τι στοιχεία ανακοινώνονται, για οποιοδήποτε αντικείμενο, θα ενσωματώνονται αυτόματα για τις γεωγραφικές συντεταγμένες της τοποθεσίας μου. Επίσης, τα διάφορα αστρονομικά κέντρα σε όλο τον κόσμο θα γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα “ενεργό” παρατηρητήριο στη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο, αν χρειαστεί, μπορεί να συμμετάσχει σε κάποιο διεθνές project. Οποια μέτρηση κάνω, είτε αστρομετρική είτε φωτομετρική, θα καταχωρίζεται αυτόματα στο σύστημά τους. Αυτό ισχύει και για όποιο οργανισμό χρησιμοποιεί αυτούς τους κωδικούς».

ΠΗΓΗ: epiruspost