6 tips για να μπορέσεις να συγκεντρωθείς στα online μαθήματα

0
875

Με τον κορoνοϊό να μη λέει να μας αφήσει τη γωνιά σύντομα, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη ζωή μας και εντάσσοντάς μας σε μία νέα καθημερινότητα, είναι πολλές οι αλλαγές που πρέπει να συνηθίσουμε. Μέσα σ’ αυτές κι ότι θα επιστρέψουμε ξανά στα αμφιθέατρα κατά τον Σεπτέμβρη, με τα μαθήματα να συνεχίζονται μέσω τηλεδιάσκεψης. Και μπορεί υπό άλλες συνθήκες ένα τέτοιο σενάριο να φαινόταν ονειρικό, να παρακολουθούμε δηλαδή τις διαλέξεις από την άνεση του σπιτιού μας, παρόλα αυτά τα προβλήματα είναι αρκετά.

Ένα από αυτά και το θέμα της συγκέντρωσης, που αν πριν υπήρχε ήδη σ’ ένα (μεγάλο) βαθμό, ακόμη κι αν καθόμασταν στα μπροστινά έδρανα, τώρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Οι περισπασμοί είναι πλέον άπειροι και καθετί στο σπίτι μοιάζει πολύ πιο ενδιαφέρον από το μονόλογο του καθηγητή. Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι δε φαίνεσαι πουθενά και άρα ανά πάσα στιγμή μπορείς πολύ απλά να πεις «I’m outta here!» και να συνεχίσεις το επεισόδιο που άφησες στη μέση στο Netflix.

Με το υπόλοιπο του εξαμήνου, όμως, να συνεχίζει κάπως έτσι, καλό θα ήταν να αφήσουμε τη λούφα και να το πάρουμε πιο σοβαρά το θέμα. Μήπως και σώσουμε τίποτα… Σίγουρα η μετάβαση από τα δια ζώσης μαθήματα στα διαδικτυακά ήταν μια αλλαγή που μας αποπροσανατόλισε, αλλά με μερικά απλά tips θα καταφέρεις να την παλέψεις:  

#1 Είπαμε να ξυπνάς τελευταία στιγμή, αλλά όχι κι έτσι

Πολύ tempting το ξύπνημα μόλις πέντε λεπτά πριν αρχίσει η διάλεξη, δε λέω, όμως δεν αρκεί να ξυπνήσει το σώμα σου, αλλά και να ενεργοποιηθεί το μυαλό σου. Διαφορετικά ποιο το νόημα να κάνεις join στο μάθημα, όταν δεν ξέρεις ούτε τι ημέρα είναι. Το πιο πιθανό είναι να μην καταλάβεις τίποτα ή ακόμα χειρότερα, να σε ξαναπάρει ο ύπνος. Γι’ αυτό, βάλε το ξυπνητήρι να χτυπήσει νωρίτερα, ώστε να πάρεις το πρωινό σου, να ρίξεις λίγο νερό στο πρόσωπό σου, ή ακόμη καλύτερα να κάνεις ένα ντουζάκι και γενικά να ενεργοποιηθείς. Στην τελική, μισή ωρίτσα νωρίτερα σου ζητάμε να αποχωριστείς το παπλωματάκι σου, πιστεύω το ‘χεις.

#2 Θέλουν και τα online μαθήματα, το πρόγραμμά τους

Η τακτική ό,τι κάτσει ή ό,τι θυμηθώ, δεν πιάνει. Μπορεί στις αρχές των εξ αποστάσεως μαθημάτων να κάναμε πολλά skip σε αυτά (εκούσια ή ακούσια), αλλά μέχρι ενός σημείου δικαιολογούνταν. Είχαμε τόσο ελεύθερο χρόνο στα χέρια μας να ασχοληθούμε με ό,τι άλλο τράβαγε η όρεξή μας και σίγουρα τα της σχολής δεν ήταν ανάμεσα σ’ αυτά. Ο καιρός όμως πέρασε και πλέον το «ξεχάστηκα» ή το «βαριέμαι» δε σε σώζει. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σημειώσεις τι σκοπεύεις να παρακολουθείς την κάθε μέρα και να φροντίσεις να παραμείνεις πιστός στο πλάνο.

#3 Βρες τον χώρο σου…

Το μοτίβο συγκεκριμένος χώρος για συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ευρέως γνωστό ότι λειτουργεί ευεργετικά για το μυαλό που θέλει να κάνει focus πάνω σε κάτι. Ορίζοντας ένα σημείο μέσα στο σπίτι για την παρακολούθηση των μαθημάτων σου, βοηθάς τον εαυτό σου να μπει στο mood πιο εύκολα και να αφοσιωθεί σε αυτόν τον σκοπό και μόνο, πράγμα που όταν πηγαινοέρχεσαι από τη μία γωνιά στην άλλη, δύσκολα το πετυχαίνεις. Αυτό το σημείο βέβαια, δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα το γραφείο του δωματίου σου. Ο καιρός ανοίγει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και το μπαλκόνι μοιάζει ιδανικό γι’ αυτό το σκοπό.

 

#4 …και προσπάθησε να τον κρατάς καθαρό και τακτοποιημένο

Όχι για να αποφύγεις την γκρίνια της μάνας σου, αλλά για να βοηθήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό να συγκεντρωθεί. Το διάβασμα για να γίνει σωστά θέλει γύρω του ένα καθαρό τοπίο κι όχι εικόνες πολέμου ή παρακμής. Που σημαίνει, 3 κούπες από πιωμένους καφέδες, σακουλάκια από σνακς, ντοσιέ και ανακατεμένη χαρτούρα με σημειώσεις και ακόμα πιο πολλά ψίχουλα από φαγητό πάνω, δε συνιστούν σε καμία περίπτωση το ιδανικό τοπίο για να καταφέρεις να παρακολουθήσεις σοβαρά μάθημα.

 

#5 Put the phone down slowly

Εκτός κι αν το κινητό είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορείς να παρακολουθήσεις μάθημα, σε καμία άλλη περίπτωση δε νοείται η προτίμησή του γι’ αυτό το σκοπό. Είναι φυσικό κι επόμενο να μην πάρεις στα σοβαρά τη διάλεξη, να αποσπάσαι συχνά πυκνά από τις ειδοποιήσεις που έρχονται, να τσεκάρεις συνεχώς μηνύματα και ό,τι άλλο δείχνει στα μάτια σου (και όλων μας) πολύ πιο ενδιαφέρον από την πάρλα του καθηγητή.

 

#6 Μην έχεις ταυτόχρονα ανοιχτές άλλες 10 καρτέλες

Κι ερχόμαστε στο αμέσως επόμενο σημαντικό πρόβλημα που σημειώνεται. Το να έχεις ταυτόχρονα άλλα πόσες καρτέλες ανοιχτές στο browser, είναι το ίδιο με το να χαζεύεις στο κινητό στο αμφιθέατρο. Δίνεις το παρόν για μια καθαρή συνείδηση, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορείς να μην τσεκάρεις το Insta στη διπλανή καρτέλα, πώς πάει η συζήτηση στο facebook στην παραδίπλα και τι νέα υπάρχουν στον κόσμο του YouTube λίγο παραπέρα. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στη μάχη social media – μάθημα θα καταφέρουν να κερδίσουν τα πρώτα.

 

πηγή:neopolis.gr