Τα ελληνικά τυριά στη λίστα των καλύτερων του πλανήτη

865

Διεθνείς διακρίσεις έλαβαν για μία ακόμα φορά τα ελληνικά τυριά, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στη λίστα με τα 1.350 του κόσμου, καταλαμβάνοντας τρεις θέσεις μέσα στην κορυφαία πεντάδα. Τη λίστα παρουσίασε το Taste Atlas, ένας ταξιδιωτικός οδηγός για παραδοσιακά τρόφιμα από όλο τον κόσμο που, εκτός από τα προϊόντα, περιλαμβάνει τοπικά πιάτα και τις αξιολογήσεις τους.

Συγκεκριμένα, 35 ελληνικά τυριά κατάφεραν να μπουν στη λίστα των καλύτερων τυριών του πλανήτη, ενώ 13 εξ αυτών συμπεριλαμβάνονται στα 50 κορυφαία, ανταγωνιζόμενα τα καλύτερα τυριά από τη Γαλλία, που φημίζεται όσο καμία άλλη χώρα για τα τυριά της, καθώς και την Ιταλία. Η λίστα αυτή εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2022 και, στην κορυφή της, βρίσκεται το τυρί Canastra, το οποίο παρασκευάζεται σε νοτιοδυτικές περιοχές της Βραζιλίας. Η πρώτη τριάδα συμπληρώνεται από το Καλαθάκι Λήμνου και τη Γραβιέρα Νάξου – δύο τυριά δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.

Στην πρώτη πεντάδα, συμπεριλαμβάνεται και το Μετσοβόνε (5η θέση), ενώ το Γαλλικό Mont d’ Or βρίσκεται στην 4η θέση. Τα ελληνικά τυριά που υπάρχουν στη λίστα προέρχονται από όλα τα σημεία της χώρας, ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διάσημη και δημοφιλής σε όλο τον κόσμο ελληνική φέτα δεν είναι ανάμεσα στα 50 καλύτερα, αλλά βρίσκεται αρκετές θέσεις πιο κάτω.

Πηγή: enlefko