Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη των συγγραμμάτων, όσο η εξεταστική πλησιάζει επικίνδυνα!

0
634

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά είχαμε μια ελπίδα ότι μέχρι τις γιορτές θα κάνουν την εμφάνισή τους στην πόρτα μας, αλλά να που τελικά ευχόμαστε να έρθουν έστω λίγες ημέρες πριν την εξεταστική. Η καθυστέρηση είναι ξανά πολύ μεγάλη με άλλα λόγια, με άλλους να έχουν παραλάβει ορισμένα από τα συγγράμματά τους και να βρίσκονται σε αναμονή για τα υπόλοιπα, και άλλους να μην έχουν πάρει στα χέρια τους ούτε ένα βιβλίο προς το παρόν.

Το σχέδιο έλεγε οι δηλώσεις να τελειώσουν στις 22 Νοεμβρίου (όπως και έγινε) και η διανομή να ξεκινήσει από την επόμενη μέρα κιόλας, το οποίο πια φαίνεται να μην ακολουθήθηκε.

Με αυτόν τον τρόπο όμως, η εξεταστική δε βγαίνει, ή τουλάχιστον δε βγαίνει σωστά. Οι σημειώσεις είναι μεν πολύ βοηθητικές, αλλά για ένα ολοκληρωμένο διάβασμα, όπως αναφέρει και η φοιτήτρια Ελεάννα Δημανίδου στο thesstoday.gr, απαιτούνται και τα συγγράμματα.

Συγκεκριμένα, η φοιτήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ, σχολίασε:

«Ήμουν από τους τελευταίους που έκανα τη δήλωση των συγγραμμάτων στις 20 Νοεμβρίου. Περιμένω δώδεκα βιβλία για αυτό το εξάμηνο αλλά μέχρι στιγμής έχουν έρθει μόνο τρία. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την επερχόμενη εξεταστική, καθώς δεν μπορώ να κάνω ένα ολοκληρωμένο διάβασμα. Πάντως, οι καθηγητές δείχνουν μεγάλη κατανόηση, ρωτώντας συχνά για το θέμα των βιβλίων ενώ κάποιοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν και με εκδοτικούς οίκους. Για να μας βοηθήσουν, ανεβάζουν κάποια κεφάλαια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πανεπιστημίου ή μας βοηθάνε, παραθέτοντας πρόσθετο διδακτικό υλικό.»

Την ίδια άποψη για τους καθηγητές και τη σημαντική τους βοήθεια έχει και η φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ, Ηλιάνα Τσαβδαρίδου, αναφέροντας πως:

Έκανα την αίτηση για τα συγγράμματα την προτελευταία μέρα πριν το κλείσιμο της πλατφόρμας. Έχουν έρθει μόλις τα δύο συγγράμματα από αυτά που περίμενα, με μία εβδομάδα απόκλιση στα τέλη Νοέμβρη. Οι καθηγητές μας βοηθάνε, είτε παρέχοντας υποστηρικτικό υλικό στις πλατφόρμες του Πανεπιστημίου είτε ανεβάζοντας διαδικτυακά διάφορα «κομμάτια» από το βιβλίο.

Από την άλλη, δύο φοιτητές Νομικής του ΑΠΘ, ο Κωστής Μυλωνάς και η Ζ.Σ., βρισκόμενοι σε μεγαλύτερα έτη, θεωρούν ότι οι περισσότερο «πληγωμένοι» από αυτήν την κατάσταση είναι οι φοιτητές των μικρότερων ετών, αφού στερούνται βασικών συγγραμμάτων.

Όσο για τον ρόλο των καθηγητών σε αυτήν την κατάσταση, ο πρώτος σχολίασε ότι «Οι περισσότεροι καθηγητές ανταποκρίνονται στις δυσκολίες των καιρών, με την ανάρτηση βοηθητικού υλικού στο e-learning, πλην όμως η οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τους αρμόδιους φορείς ως προς την παράδοση των συγγραμμάτων και τους όρους ομαλής και δίκαιης διεξαγωγής της εξεταστικής είναι το λιγότερο ανεπαρκής.».

Η Ζ.Σ. όμως, δε φαίνεται ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την ανταπόκρισή τους, σημειώνοντας πως «Εξαίρεση αποτελούν ελάχιστοι καθηγητές, οι οποίοι ανεβάζουν χρήσιμες σημειώσεις στην πλατφόρμα, ώστε να διευκολύνουν και το δικό μας έργο.»

Απάντηση στους απανταχού φοιτητές που βιώνουν το δικό τους δράμα με τα συγγράμματα και την εξεταστική που πλησιάζει επικίνδυνα, έδωσε μέλος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, Γεώργιος Πασχαλίδης, αναφέροντας πως οι εκδότες έχουν κάνει ό,τι μπορούν και το πρόβλημα εντοπίζεται στις εταιρείες ταχυμεταφορών.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, οι παραδόσεις των βιβλίων από την πλευρά των εκδοτικών οίκων στις εταιρείες αυτές έχουν γίνει στο 99,8%, ενώ οι τελευταίες με τη σειρά τους έχουν μοιράσει μόλις το 40-45% των συγγραμμάτων στους φοιτητές.

Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι άργησε να ξεκινήσει η διαδικασία. Εμείς λάβαμε τις λίστες περίπου στις 25 Νοεμβρίου, όταν και ξεκινήσαμε να στέλνουμε τα βιβλία. Οι παραδόσεις των συγγραμμάτων είναι στο 40-45%.  Οι εκδότες έχουν παραδώσει το 99,8 % των βιβλίων στις εταιρείες ταχυμεταφορών. Υπάρχει μία αισθητή καθυστέρηση με τα ΕΛΤΑ, η οποία δείχνει τις τελευταίες ημέρες να εξομαλύνεται. Μέσα σε λιγότερα από ένα μήνα από τη διαδικασία είμαστε στο 45% δεδομένης και της κατάστασης με την πανδημία, που προκαλεί μεγάλο φόρτο στις εταιρείες. Εμείς ζητήσαμε να δώσουν προτεραιότητα στα βιβλία αλλά θεωρώ πως δεν εισακουστήκαμε. Ελπίζω μέχρι τις αρχές του χρόνου η παράδοση να φτάσει κοντά στο 80%. Από την πλευρά των εκδοτών έχει γίνει τεράστια προσπάθεια με τεράστιο οικονομικό κόστος. Μέσα σε 15 μέρες έχουν σταλεί στις εταιρείες 1.200.000 συγγράμματα. Πιέζουμε τις εταιρείες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Πηγή: Neopolis.gr