Συγκλονίζουν τα θύματα του Youtuber βασανιστή: «Πλήρωναν 10 ευρώ για να τον βλέπουν να με χαστουκίζει»

0
47

«Με χτυπούσε άσχημα με μπουνιές, φτύσιμο και χτυπήματα στο σώμα. Έβλεπαν πολλοί συνδρομητές online» αποκαλύπτει ένα από τα θύματα του Youtuber.

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως σχετικά με τη δράση του διάσημου YouTuber και TikToker, ο οποίος συνελήφθη χθες το μεσημέρι από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

Το Dnews είχε βγάλει στη δημοσιότητα και αποκαλύψεις σχετικά και με τον άλλον Youtuber από το Κερατσίνι, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2023.

 

Ο 42χρονος ήταν φίλος του 35χρονου Μιχάλη, γνωστός και ως Hayate ή Αρχηγός, και προσπαθούσε να τον μιμηθε

 

Είχαν κάνει και μαζί κάποια live streamin

 

O 42χρονος Youtuber από το Κερατσίνι που συνελήφ

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, το άτομο που έχει προσαχθεί και προφυλακίστηκε, δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για το έγκλημα που κατηγορείται, αλλά υπάρχει άλλο πρόσωπο, το οποίο είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος που έβγαζε χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Από το άτομο αυτό ξεκίνησε η δράση του κυκλώματος. Μάλιστα, η κ. Ιωάννου, στις δηλώσεις της στο Dnews, αναρωτιέται, αν αυτό το άτομο «προστατεύεται» από κάποιους και γιατί.θηg.ί.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι την υπόθεση, χειρίζονται οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές, οι οποίες και ερευνούν όλες τις πτυχές της ανατριχιαστικής αυτής υπόθεσης. Η κ. Ιωάννου, μίλησε στο Dnews, με βάση την εμπειρία της στο «ψηφιακό έγκλημα» και την έρευνα που έχει η ίδια κάνει.

 

«Υπάρχει μία ομάδα, σε όλο αυτό που έχει βγει στην επιφάνεια, δεν είναι ένας μόνο. Είναι ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο δεν ξέρω γιατί, δεν έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα και γιατί δεν έχει αποκαλυφθεί. Άλλος το ξεκίνησε και με άλλο τρόπο», αναφέρει η κ. Ιωάννου και αναλύει τον τρόπο με τον οποίο έδρασε η ομάδα:

παίκτης, ενός βιντεοπαιχνιδιού. Με το οποίο ασχολούνται και έφηβοι και ενήλικοι. Οι πλατφόρμες των βιντεοπαιχνιδιών, απαγορεύουν τον βίαιο λόγο και το βίαιο περιεχόμενο. Απαγορεύουν δηλαδή την υβριστική φρασεολογία. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ενώ έπαιζε, είχε φτιάξει ένα δικό του κανάλι επικοινωνίας, σε άλλη πλατφόρμα, όπου εκεί άρχισε να τσακώνεται συχνά και να βρίζει. Όταν είδε ότι αυτό πουλάει, ότι προσέλκυε δηλαδή κόσμο, θεώρησε ότι αυτή την απήχηση, έπρεπε να την εκμεταλλευτεί εμπορικά. Εκτός της κοινότητας αυτού του παιχνιδιού.

 

Δημιούργησε λοιπόν το πρώτο διαδικτυακό κανάλι και άρχισε να εκμεταλλεύεται άτομα. Δεν θα έλεγα άτομα με νοητική στέρηση. Θα πω ότι ήταν άτομα περιφερειακά, άτομα τοξικοεξαρτημένα. Άτομα επίσης που ήταν ήδη γνωστά στο χώρο της τηλεόρασης, που πήγαιναν σε διάφορες εκπομπές. Γνωρίζοντάς τα από εκεί και γνωρίζοντας και την ευκολοπιστία τους, σε θέματα που έχουν να κάνουν με την προβολή τους, τα προσέλκυαν. Τα συγκεκριμένα άτομα αναφέρονται ως άτομα με νοητική υστέρηση, από τα ΜΜΕ, χωρίς να υπάρχουν προς γνώση μας, επίσημα έγγραφα αξιολόγησης».

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, ο 42χρονος που κατηγορείται αλλά και το άλλο άτομο, που δεν έχει βγει στη δημοσιότητα, έκαναν ζωντανές μεταδόσεις, που μπορεί να διαρκούσαν έως και 24 ώρες. «Ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μπορεί να «στριμάρουν» και να μεταδίδουν περιεχόμενο. Δεν είναι όλες τις ώρες βίαιο, μπορεί να είναι απλά εκεί και να μιλάνε και να σχολιάζουν μεταξύ τους. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, το περιεχόμενο είναι εξευτελιστικό, προς τους αποδέκτες αυτών των συμπεριφορών. Μπορεί να είναι υβριστική φρασεολογία, μέχρι και φαινόμενα ακραίας βίας, που είδαμε στο βίντεο που βγήκε στο διαδίκτυο.

 

Ο 42χρονος, που είναι τώρα στο προσκήνιο, κάποια στιγμή, είχε διαπληκτισμό με τον άνθρωπο που ξεκίνησε όλη αυτή την ιστορία. Και έδρασε ως υπερασπιστής των ατόμων με νοητική στέρηση. Μάλιστα αυτό έχει γίνει σε δημόσια θέα. Αυτοί οι δύο δηλαδή, τσακώθηκαν «ζωντανά» στην κάμερα. Και αυτός που έχει συλληφθεί, πήρε κάποια άτομα «υπό την προστασία του, στο σπίτι του». Μετά, αυτό το άτομο, ο 42χρονος, ξεκίνησε όσα αποτρόπαια αποκαλύφθηκαν. Άρχισε δηλαδή να εκμεταλλεύεται αυτός τα άτομα με αναπηρία. Με «δικαιολογία», ότι αυτά τα άτομα με νοητική στέρηση συναινούν σε αυτό», επισημαίνει η κ. Ιωάννου.

 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ψηφιακής Εγκληματολογίας, τα άτομα που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους μεταδόσεις, πληρώνουν μέσω paypal. Και με τον τρόπο αυτό είναι πολύ δύσκολο, να ελεγχθούν.

Οι πληρωμές γίνονται με δύο τρόπους, όπως μας λέει η κ Ιωάννου:

 

«Κάτω από αυτές τις ζωντανές μεταδόσεις, μπορεί όποιος παρακολουθεί να κάνει κάποιο σχόλιο. Υπάρχει ένα chat, που ονομάζεται super chat. Εκεί μπορείς αν θες, να πληρώσεις και το σχόλιό σου να ανέβει ψηλά και να φαίνεται. Αν λοιπόν, για παράδειγμα, κάποιος θέλει να γράψει, «πέτα του ένα γιαούρτι», προκειμένου να φανεί το σχόλιο και να είναι στην κορυφή, πληρώνει. Μόνο με αυτό το σύστημα, τα εμπλεκόμενα άτομα έβγαζαν 9.000 ευρώ, το μήνα. Μόνο από τα έσοδα του super chat. Ο δεύτερος τρόπος πληρωμών, είναι κατά τη διάρκεια των μεταδόσεων. Εκεί γίνονται δωρεές.

Άλλος έβαζε ένα ευρώ, άλλος μπορεί να έδινε και 500 ευρώ, για να γίνει σε livevμετάδοση, κάτι. Αυτό μπορεί να ήταν και κάτι πολύ σοβαρό, όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν. Η δική μου εκτίμηση, είναι ότι πολλοί από τους συνδρομητές, είναι έφηβοι, ή ενήλικοι, οι οποίοι παρακολουθούν, όλη αυτή την βιαιότητα, αφενός λόγω περιέργειας, για να δουν δηλαδή μέχρι που μπορεί να φτάσει μία ακραία τέτοια πράξη και αφετέρου για να νοιώσουν ότι ανήκουν κάπου, ότι είναι σε μία δυνατή ομάδα, ότι είναι κάποιοι, ότι αποκτούν μία ταυτότητα. Είναι άτομα ευάλωτα σε διαφορετικές μορφές, που επιζητούν την προσοχή και τη δημοσιότητα, ή να εξασφαλίσουν τη δόση τους σε περίπτωση τοξικοεξαρτημένων», αναφέρει η κ. Ιωάννου.

Το βασικό στοιχείο για αυτούς που είναι διαχειριστές των καναλιών αυτών, ή για αυτούς που παρακολουθούν, είναι η κανονικοποίηση της κοινής βίας, στο διαδίκτυο. Γιατί κάτι που δεν γινόταν αποδεκτό στην κανονική ζωή, βλέπουμε ότι τελικά γίνεται κανονικότητα στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την κ. Ιωάννου.

 

«Ακόμα και τώρα που μιλάμε, ακόμα και σε εμένα που βγαίνω για να θίξω το θέμα και αντιτίθεμαι σθεναρά σε αυτά τα φαινόμενα, υπάρχουν φανατικοί θαυμαστές αυτών των ανθρώπων, που λένε ότι δεν πρέπει να τους λένε εγκληματίες και ότι όλο αυτό, γινόταν για πλάκα. Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση, είναι ότι ο εγκέφαλος αυτής της υπόθεσης, δεν έχει βγει στην επιφάνεια. Δεν ξέρω αλλά είναι πολύ παράξενο και δεν ξέρω και αν αυτός ο άνθρωπος προστατεύεται και με ποιον τρόπο», αναφέρει.

Αυτού του είδους οι ζωντανές εκπομπές, γίνονταν στο youtube. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει πιο πριβέ περιεχόμενο, ακόμα και με σεξουαλικές πράξεις, τον παραπέμπουν σε ιδιωτικά κανάλια, όπου φυσικά πλήρωναν συνδρομή.

 

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, των ανθρώπων που έκαναν όσα αποκαλύφθηκαν, πολλές φορές ένας αλγόριθμος εντόπιζε τη βιαιότητα των ζωντανών μεταδόσεων, ή είχε γίνει κάποια αναφορά στο συγκεκριμένο κανάλι, οπότε όλοι έβγαιναν από το κανάλι. Από όλη αυτή την εμπειρία όμως, έμαθαν να ξεγελούν τον αλγόριθμο.

Μπορεί να υπάρχουν εταιρείες που ελέγχουν το περιεχόμενο των καναλιών, αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να κινηθούν νομικά εναντίον τους. Γιατί οι εμπλεκόμενοι, που δέχονται και τη βία, διατυμπανίζουν ότι συμμετέχουν με τη θέλησή τους. Για εμένα, όλο αυτό είναι ξεκάθαρα πλέον ανεξέλεγκτο. Πρέπει να το δούμε, τόσο σε επίπεδο των εταιρειών που διαχειρίζονται όλες αυτές τις πλατφόρμες, όσο και σε επίπεδο νόμου. Ποια δηλαδή παραθυράκια, βρίσκουν όλοι αυτοί, με σκοπό το κέρδος και έτσι εκμεταλλεύονται ανθρώπους, με τον βάναυσο τρόπο που είδαμε», καταλήγει η κ. Ιωάννου.

 

Τα θύματα του 35χρονου «Hayate»

Τα δύο θύματα με τα ψευδώνυμα Red Dragon και Vardos, μίλησαν σε εκπομπή του Ant1 για όσα συνέβαιναν σε καθημερινή βάση, μέσα στον σπίτι ου Hayate.

Μας είχε εκμεταλλευτεί και με το παραπάνω. Εμένα προσωπικά με χτυπούσε άσχημα με μπουνιές, φτύσιμο και χτυπήματα στο σώμα. Έβλεπαν πολλοί συνδρομητές online, έκαναν… “δωρεές με παραγγελία” (π.χ. “καταβάλλω 10 ευρώ και ζητώ να τον δω να χαστουκίζεται, να τραγουδά, να χορεύει” κ.ο.κ.) και πρέπει να διωχθούν και αυτοί. Το χειρότερο είναι ότι πότιζε αλκοόλ κορίτσια 15 έως 17 ετών και μετά τις πήγαινε σηκωτές σε άλλο δωμάτιο», σημείωσε ο ένας από τους δύο άνδρες.

 

«Ήμουν παλιότερα σε reality show ταλέντων και εκμεταλλεύτηκε αυτή την επιθυμία μου. Μου έλεγε θα σε κάνω νούμερο ένα, θα σε κάνω διάσημο. Έδινε και κάποια ποσά, αλλά πάρα πολύ μικρά. Από όλα αυτά τα χρήματα που κέρδιζε, εκείνος κρατούσε τα πάντα κι εμάς μας έδινε ελάχιστα», μοιράστηκε με την εκπομπή ο άλλος νεαρός που δήλωσε θύμα του YouTuber.

Στην ανακοίνωσή της για την υπόθεση, η αστυνομία αναφέρει τα εξής: «Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2024, σε περιοχή της Αττικής, 35χρονος για εμπορία ανθρώπων και σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων, με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου περί εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά λόγω αναπηρίας.

 

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, διατηρούσε προφίλ σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, στο οποίο μετέδιδε σε ζωντανή σύνδεση κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ατόμων με νοητική υστέρηση, με σκοπό το παράνομο οικονομικό του όφελος.

Συγκεκριμένα, οι πράξεις αυτές συνιστούσαν συνεχείς εξυβρίσεις, σωματικές βλάβες και σεξουαλικές πράξεις, τις οποίες ζητούσαν θεατές που παρακολουθούσαν σε ζωντανή ροή, πληρώνοντας το ανάλογο χρηματικό ποσό.

 

Ο ανωτέρω συνελήφθη στην οικία του από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προέβη σε νέα ζωντανή μετάδοση τέτοιων πράξεων, εις βάρος δύο αδύναμων ατόμων, τα οποία και μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας.

 

Στις νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7 σκληροί δίσκοι και 4 κινητά τηλέφωνα, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Πηγή: .dnews.gr