Τέλος εποχής για το Survivor; Η Τελική μάχη με το ΕΣΡ για τη «μετακόμισή» του μετά τις 23.00

1355

Συνάντηση με το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συµβούλιο (ΕΣΡ) θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τετάρτη οι δικηγόροι του ΣΚΑΪ, με θέμα την «καταλληλότητα» του Survivor.

Συγκεκριμένα, για να συζητηθεί με επιχειρήματα το κατά πόσο το σήμα καταλληλότητας του ριάλιτι επιβίωσης συνάδει με το περιεχόμενό του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αφροδίτης Γραμμέλη για το «Πρώτο Θέμα», πολυσέλιδη εισήγηση από ειδική οµάδα νοµικών και επιστηµόνων, έφτασε στα χέρια του ΕΣΡ και του ΣΚΑΪ.

Μια εισήγηση που αμφισβητεί την καταλληλότητα του Survivor ως πρόγραμμα «με επιθυμητή τη γονική συναίνεση».

Η ώρα της προβολής του «Survivor» είναι αυτή έχει προβληµατίσει τα µέλη της ανεξάρτητης αρχής, των οποίων η απόφαση για παρέµβαση του ΕΣΡ δεν προέκυψε ούτε από την ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ούτε από κάποιον εξωτερικό παράγοντα.

Στόχος της ήταν να διερευνηθεί το αν το εν λόγω τηλεοπτικό πρόγραμμα είναι όντως κατάλληλο για παιδιά από τη στιγμή που ορισμένοι κρίνουν ότι μέσω αυτού παρουσιάζονται σεξουαλικά υπονοούµενα και «διαφημίζεται» το bullying.

Στην εισήγηση για την οποία ο ΣΚΑΪ καλείται να πάρει θέση, παρουσιάζονται μεταξύ άλλων αποµαγνητοφωνηµένα αποσπάσµατα, εικόνες, διάλογοι και άλλα στοιχεία που σύμφωνα με τα μέλη τεκµηριώνουν το επιχείρηµα για ακατάλληλο για ανηλίκους περιεχόµενο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τεράστιο όγκο στην εν λόγω εισήγηση – γνωμοδότηση καταλαμβάνει ο έντονος καβγάς μεταξύ Γιώργου Αγγελόπουλου και Γιάννη Σπαλιάρα, στον οποίο ακούστηκαν λέξεις και φράσεις που συζητήθηκαν πολύ.

Ο διάλογος που έχει καταχωρηθεί είναι ο εξής:

«– Σπαλιάρας: Σάκη άµα θες κερνάω. Το ελληνικό ξέρεις πώς είναι. Το ελληνικό είναι έτσι… Και πάει εδώ και µετά κάτω.

-Ντάνος: Το αλάτι πού το ρίχνεις; Στα αρχ@@α σου το ρίχνεις το αλάτι; -Σπαλιάρας: Δεν το είπα για σένα όµως.

-Ντάνος: Για ποιον το είπες; Δεν το είπες για µένα, για ποιον το είπες; -Σπαλιάρας: Δεν το παίρνω προσωπικά γιατί ξέρω ότι υπάρχουν νεύρα. Θα τα πούµε άλλη στιγµή.

-Ντάνος: Οταν έχω νεύρα, δεν θα µου µιλάς για τα αρχ@@α σου. Το άκουσες; -Σπαλιάρας: Μα δεν µίλησα σε εσένα, ρε αγόρι µου».

Η έξυπνη κίνηση του ΣΚΑΪ και η αναβολή της ακρόασης

Το κανάλι από τη μεριά του κατάφερε εντέχνως να πάρει αναβολή για την ερχόμενη Τετάρτη, στις 21 του μήνα, ημερομηνία διόλου τυχαία.

Ο τελικός του Survivor έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιουνίου, γι’ αυτό και η κίνηση του ΣΚΑΪ θεωρήθηκε σκόπιμη, άποψη που έχει βάση.

Κι αυτό διότι ακόμα και αν οι νομικοί του σύμβουλοι δεν καταφέρουν να πείσουν το ΕΣΡ πως δεν έχει πραγµατοποιηθεί παράβαση ως προς την αντιστοιχία σήµανσης και περιεχοµένου, αυτομάτως θα πρέπει το Survivor να αλλάξει ώρα και να αποχωριστεί το σήμα «Κατάλληλο, επιθυμητή η γονική συναίνεση».

Κάτι φυσικά, που οι ιθύνοντες θέλουν να αποφύγουν, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του παιχνιδιού, που θα πραγματοποιηθεί σε μερικές ημέρες.

Η εισήγηση της ειδικής οµάδας νοµικών και επιστηµόνων, πάντως, δεν καταλήγει σε συµπέρασµα και η µορφή της είναι αµιγώς γνωµοδοτική. Το συµπέρασµα θα εξαχθεί αφότου το ΕΣΡ ακούσει τα όσα θα υποστηρίξουν οι νοµικοί εκπρόσωποι του ΣΚΑΪ. Εν συνεχεία θα µελετήσουν όσα θα αναφέρουν εκείνοι στο υπόµνηµά τους και θα καταλήξουν στην απόφαση που κυριολεκτικά θα κρίνει το μέλλον των ριάλιτι στην Ελλάδα.

Ένα από τα θέματα που επίσης θα συζητηθούν, είναι και η εμπλοκή των ψυχολόγων στα castings για την τελική επιλογή των παικτών, οι οποίοι σύμφωνα με τους αναλυτές καλούνται να επιλέξουν τις προσωπικότητες που θα µπορούσαν να αποδώσουν ιδανικά το σενάριο της παραγωγής και να… αναµοχλεύσουν πάθη και ακραίες συµπεριφορές. Τονίζεται δε, πως βάσει αυτής της συνταγής παρουσιάστηκαν ριάλιτι τύπου «Big Brother», «Φάρµα» και «Survivor».

Τέλος εποχής για τα ριάλιτι;

Στην περίπτωση που τα επιχειρήματα του ΣΚΑΪ δεν καταφέρουν να πείσουν το ΕΣΡ, ο νέος κύκλος του Survivor ουδεμία σχέση θα έχει με αυτόν που χάρισε στο κανάλι 70% τηλεθέαση.

Με αφορµή το ριάλιτι επιβίωσης και την απόφαση που θα παρθεί για την προβολή του, θα µπορέσει το ΕΣΡ να δηµιουργήσει ένα υπόβαθρο µε τους όρους περιεχοµένου όλων των συναφών εκποµπών που προετοιµάζονται για τη νέα σεζόν. Γεγονός, φυσικά, που ανησυχεί όλα τα κανάλια που στόχευαν να τα εντάξουν ξανά στο πρόγραμμά τους.

Όπως και να έχει, φέτος δεν αναμένονται αλλαγές. Ό,τι ισχύσει, θα ισχύσει από Σεπτέμβρη αφού ουσιαστικά αυτός είναι ο μήνας έναρξης της τηλεοπτικής σεζόν.

Από τη στιγμή που κριθεί και αποφασιστεί πως τέτοιου τύπου ριάλιτι παραβιάζουν το σήμα καταλληλότητάς τους, τα πάντα θα αλλάξουν στο τηλεοπτικό τοπίο και φυσικά στους πίνακες τηλεθέασης.

Αν το Survivor «μετακομίσει» αναγκαστικά στη late night ζώνη, τα αντίπαλα στρατόπεδα θα πετύχουν την πολυπόθητη αύξηση στα νούμερα των προγραμμάτων τους τα οποία φέτος καταποντίστηκαν. Αν όχι, θα κληθούν ξανά να αντιμετωπίσουν τον ισχυρότερο αντίπαλο της τελευταίας δεκαετίας…

Πηγή menshouse.gr