Πρύτανης ΕΚΠΑ: Σύμμαχος μας το καλό κλίμα αναμένουμε ύφεση και όχι εξαφάνιση του ιού

0
669

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στον κίνδυνο επαναφοράς ενός γενικευμένου lockdown, ως απόρροια της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Τους παράγοντες, οι οποίοι θα οδηγήσουν την πανδημία του κορονοϊού σε πλήρη ύφεση, επιχείρησε να σταχυολογήσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο έγκριτος καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και έκανε λόγο για περαιτέρω μείωση της εξάπλωσης, χάρη στη θερμοκρασία και την υγρασία.

«Ελπίζουμε ότι ο κορονοϊός θα συμπεριφερθεί, όπως και οι άλλοι κορονοϊοί, και να έχουμε 20- 30% επίπτωση από την αύξηση της θερμοκρασίας και τη σχετική υγρασία στην μετάδοση του ιού» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

«Αυτό σε συνδυασμό με τα μέτρα, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια πιθανή πλήρη ύφεση» έσπευσε να προσθέσει, αποκλείοντας ωστόσο το σενάριο της πλήρης εξάλειψης.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η COVID-19 ενδεχομένως να ακολουθήσει την πορεία της κοινής γρίπης.

«Η κοινή γρίπη τους θερινούς μήνες δεν εξαφανίζεται, απλά η μεταδοτικότητα της είναι πολύ χαμηλή. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους κορονοϊούς».

Κίνδυνος ενός νέου lockdown (;)

Ερωτηθείς δε, για τον κίνδυνο επαναφορά ενός γενικού «lockdown», ο κ. Δημόπουλος ήταν σαφής:

«Για να συμβεί ένα γενικό lockdown θα πρέπει να υπάρχει μια γενικευμένη διασπορά, η οποία για να δημιουργηθεί θα πρέπει να μην τηρούνται τα μέτρα. Ωστόσο, αυτό θα φανεί σε 15 ημέρες»

Όσον αφορά τις θερινές διακοπές, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών εμφανίστηκε καθησυχαστικός, παρότι υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων προσωπικής υγιεινής.

© SPUTNIK / ΦΑΝΗ ΧΑΡΙΣΗ
Πώς τα «πήγαμε» την πρώτη ημέρα εξόδου από την καραντίνα – Τα επόμενα βήματα

«Η θάλασσα είναι ασφαλής, η πισίνα το ίδιο. Παίρνουμε μέτρα στην παραλία, στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία κλπ. Αλλάζει τελείως ο τρόπος που κινούμαστε και ζούμε».

Η αναφορά του Τσιόδρα στη θερμοκρασία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε έξι νέα κρούσματα και δύο ακόμη θανάτους, με τον συνολικό απολογισμό να αυξάνεται σε 2.632 ασθενείς και 146 νεκρούς.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα, της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο έγκριτος λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών στην εξέλιξη της πανδημίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι δεν είναι βέβαιο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη μείωση της διασποράς της COVID-19.

Επικαλέστηκε δε, ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της Σιγκαπούρης και του Ισημερινού, όπου παρά το θερμό κλίμα ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.

sputniknews.gr