Στην «καρδιά» της Ράφα για πρώτη φορά τα ισραηλινά τανκς, παρά την εντολή του ΔΠΔ

0
21
Τα ισραηλινά τανκς πάτησαν στο κέντρο της Ράφα για πρώτη φορά την Τρίτη, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη μιας χερσαίας επιχείρησης στη νότια πόλη της Γάζας που έχει γίνει αντικείμενο διεθνούς κατακραυγής

Σύμφωνα με όσα επικαλέστηκαν μάρτυρες στο Reuters, τα τανκς εντοπίστηκαν την Τρίτη κοντά στο τέμενος Al-Awda στο κέντρο της Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή χωρίς να σχολιάσει τα περί προώθησής του, ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι IDF σφυροκοπούσαν την πόλη με αεροπορικές επιδρομές και πυρά αρμάτων μάχης – κι όλα αυτά μετά την επίθεση της Κυριακής που σκότωσε τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους.

Τα ισραηλινά τανκς προωθήθηκαν προς τις δυτικές γειτονιές και πήραν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα, σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που ανέφεραν οι κάτοικοι. Την Τρίτη, μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή Ζουρούμπ.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ράφα είπαν ότι ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να χρησιμοποιεί τηλεχειριζόμενα τεθωρακισμένα οχήματα – ενώ δεν εντοπίζονται άμεσες ενδείξεις προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά.

Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του – καταλαμβάνοντας το συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες – τα τανκς είχαν εισέλθει σε ορισμένες από τις ανατολικές συνοικίες της, χωρίς όμως να φτάσουν στην «καρδιά» της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, έπειτα από την επίθεση της Κυριακής σε καταυλισμό όπου είχαν βρει καταφύγιο οικογένειες εκτοπισμένων, η περιοχή Τελ Αλ Σουλτάν εξακολουθεί να βομβαρδίζεται σφοδρά.

«Τα βλήματα των τεθωρακισμένων πέφτουν παντού στο Τελ Αλ Σουλτάν. Πολλές οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα υπό τα πυρά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε ένας κάτοικος στο Reuters.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη έπειτα από την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα στις αρχές Μαΐου, ανέφερε την Τρίτη η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του ΔΠΔ για άμεση
πηγή: dnews