Πόσο εύκολο είναι να παραμείνεις φίλη με ένα πρώην σου;

660

Είναι πιθανό να γίνετε φίλοι αμέσως μετά τον χωρισμό – αλλά είναι σπάνιο.

Πρώτα απ ‘όλα, οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η ύπαρξη φιλίας με μια προηγούμενη σχέση είναι εφικτή, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. «Ναι, είναι πιθανό να είσαστε φίλοι με έναν πρώην μετά τον χωρισμό, ειδικά εάν είχατε χτίσει μια ισχυρή φιλία πριν γίνετε εραστές», λέει η Celia Schweyer, ειδική επί των σχέσεων στο Dating Scout. «Υπάρχουν πολλά πρώην ζευγάρια που έγιναν φίλοι αμέσως ακόμα κι αν ο λόγος πίσω από τον χωρισμό ήταν οδυνηρός.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι σε θέση να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον και ξέρουν ακριβώς τι πήγε στραβά στη σχέση». Ωστόσο, η Schweyer προσθέτει ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι πολύ συνηθισμένη. «Δεν θα ήθελαν όλοι οι άνθρωποι να μείνουν φίλοι με τους πρώην αμέσως μετά το χωρισμό. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή είναι δειλοί ή όχι. Είναι απλά ότι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να πάρουν το χρόνο να ανακάμψουν από τον χωρισμό», λέει.

Πώς όμως θα ξέρεις εάν η κατάστασή είναι ή όχι ευνοϊκή για την αναζωογόνηση μιας φιλίας; Ο μόνος τρόπος για να το γνωρίζεις σίγουρα, όπως λέει η ψυχολόγος Δρ. Lindsay Jernigan, είναι να εμπιστεύεσαι το ένστικτο σου και να είσαι ανοιχτή στην επικοινωνία σου. «Ένα από τα σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα για τις σχέσεις είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες! Το τι είναι σωστό για ένα άτομο ή ένα ζευγάρι μπορεί να μην είναι αυτό που είναι σωστό για ένα άλλο. Έτσι, το κλειδί είναι να συντονιστείτε σε αυτό που είναι αυθεντικά σωστό για εσένα και την πρώην σου», εξηγεί. «Πολλά ζευγάρια παραμένουν φίλοι, αν και όχι πάντα αμέσως. Ωστόσο, εάν εσύ και ο πρώην σου γνωρίζετε ήδη ότι η φιλική αγάπη σας είναι σταθερή και απλά δεν πετύχατε ως εραστές, τότε αισθανθείτε ελεύθεροι να απολαύσετε τη φιλία σας αμέσως».

Πώς να κάνεις τη μετάβαση ενός πρώην σε φίλο

Εάν αισθάνεσαι ότι εσύ και ο πρώην σου, έχετε τη δυνατότητα να είστε φίλοι, αυτό είναι υπέροχο, αλλά η Schweyer προειδοποιεί ότι μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη μια μετάβαση όσο νομίζεις. «Είναι δύσκολο να προσαρμόσετε τα όριά σας από το να είστε σε σχέση μέχρι να γίνετε φίλοι», λέει.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον πρώην σου εάν αισθάνεστε άνετα με την ιδέα να γίνετε φίλοι αμέσως μετά τον χωρισμό ή εάν χρειάζεστε χρόνο για να επεξεργαστείτε πρώτα τα πράγματα. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι συμφωνείτε με αυτό πριν αποφασίσετε να είστε φίλοι και πάλι». Η Schweyer προτείνει ότι όταν συμφωνείτε ότι είστε έτοιμοι για αυτό το βήμα, δημιουργείτε σαφή όρια μεταξύ σας για να αποφύγετε να πληγωθείτε.

Ο Daniel Sher, κλινικός ψυχολόγος και σύμβουλος της κλινικής Between Us, λέει στο Elite Daily ότι μαζί με το να είσαι ανοιχτή με τον σύντροφό σου, πρέπει να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου πριν προσπαθήσεις να προχωρήσεις σε μια φιλική σχέση μετά την ερωτική. «Βεβαιώσου ότι καταλαβαίνεις πλήρως γιατί θέλεις να το κάνεις», λέει. «Αισθάνεσαι ένοχη για τον χωρισμό; Έχεις αμφιβολίες για το αν ήθελες να τελειώσει η σχέση; Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, κινδυνεύεις να αντιμετωπίσεις επιπλοκές. Εάν απλά θέλεις να συνεχίσετε τη σχέση σας με την ιδιότητα μιας φιλίας επειδή εκτιμάς τον πρώην σου με αυτή την ιδιότητα (δηλαδή όχι αισθηματικά), τότε είναι πιθανό ο δεσμός να συνεχιστεί με υγιή τρόπο».