Η περιοχή παραγωγής του κρασιού prosecco εκτείνεται από το Fruili μέχρι και το Veneto της Βόρειας Ιταλίας. Μάλιστα λόγω της μεγάλης δημοτικότητάς του χρειάστηκε να διευρυνθεί η ζώνη ΠΟΠ παραγωγής του.
• Brut 0–12 g/L υπολειμματικά σάκχαρα
• Extra Dry 12–17 g/L υπολειμματικά σάκχαρα
• Dry 17–32 g/L υπολειμματικά σάκχαρα
Το prosecco χαρακτηρίζεται από μέτριο προς ελαφρύ σώμα, μέτρια έως μέτρια (+) οξύτητα και μέτρια αρωματική ένταση που χαρακτηρίζεται από νότες αχλαδιού, πεπονιού, λευκών λουλουδιών, πράσινου μήλου και λευκού ροδάκινου. Πίνεται κρύο, σε θερμοκρασία 3-7 ° C και σε ποτήρι σχήματος flute για τη διατήρηση της φυσαλίδας και την ομοιόμορφη συγκέντρωση των αρωμάτων στην κοιλότητα που διαμορφώνεται στην κορυφή του ποτηριού. Δεν είναι καθόλου λάθος να δοκιμάσουμε τα prosecco σε κανονικό ποτήρι κρασιού, απλά με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει το ίδιο <<ταξίδι>> της φυσαλίδας.
FOOD PAIRING:
Πίνεται και ως aperitif, αλλά συνδυάζεται και εξαιρετικά με ελαφριά πιάτα που αποτελούνται από ψάρι ή κοτόπουλο. Ακόμη, ταιριάζει και με διεθνή πικάντικη κουζίνα ή sushi.
Τα ίδια ισχύουν και για τα ροζέ prosecco που αποτελούν hot trend! Κυρίως αποτελούνται από την ποικιλία glera και άλλες ερυθρές ποικιλίες. Εδώ ο αρωματικός χαρακτήρας ενισχύεται από την παρουσία των κόκκινων φρούτων!
Τώρα που ο καιρός ανοίγει τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα!!!
Πηγή: Cava800